25.10.2018 klo 15:27
Uutinen

Pietarin alueelle toivotaan suomalaisia yrityksiä – pullonkaulana edelleen viisumit

Suomalaisyritysten halukkuutta Venäjälle lähtöön heikentää uusien pakotteiden uhka ja epävarmuus ruplan arvon kehittymisestä.

Venäjän yrittäjäjärjestö Opora Rossii on Suomen Yrittäjien keskeinen yhteistyökumppani Venäjällä. Se edustaa noin 400 000 yritystä ja sillä on tärkeä rooli Venäjän pk-yritysten toimintaympäristön kehittämisessä. Edustettavat yritykset luovat Venäjällä noin viisi miljoonaa työpaikkaa.

Viime viikonloppuna Turussa järjestetyillä valtakunnallisilla Yrittäjäpäivillä Pietarin Oporan Tahir Bikbajev, Dmitri Petrovichev and Evgenia Sergeeva tapasivat Suomen Yrittäjien johtoa. Tapaamisessa vaihdettiin ajatuksia muun muassa siitä, miten Suomen ja Venäjän välistä kauppaa voidaan jatkossa kehittää.

Venäjä on tällä hetkellä Suomen kuudenneksi suurin vientimaa. Venäjän verottajan tietojen mukaan maassa toimii kaikkiaan 900 suomalaistaustaista yritystä. Suomessa venäläiset matkailijat ovat suurin ulkomaalainen turistiryhmä yli 800 000 yöpymisellä vuosittain. Se vastaa 12 prosenttia kaikkien ulkomaalaisten yöpymisistä.

Pietariin toivotaan suomalaisfirmoja

Oporalaiset ovat osallistuneet Yrittäjäpäiville jo kymmenen vuotta. Suomen Yrittäjien kansainvälisten asioiden päällikkö Thomas Palmgren on tyytyväinen venäläisten kiinnostuksesta suomalaisyrityksiä kohtaan.

– Oporalaiset toivovat, että suomalaiset yritykset olisivat kiinnostuneita Pietarin eritystalousalueesta. Ulkomaalaisille liiketoiminnan aloittaminen siellä on tehty helpoksi. He toivovat suomalaisia vierailuryhmiä tutustumaan alueen mahdollisuuksiin.

Yritystoimintaan halutaan kannustaa yrityskampanjalla, johon saadaan myös valtion rahoitusta. Venäjällä on valtava määrä freelancereita, joita halutaan yrittäjiksi.

Opora pystyy tarjoamaan suomalaisyrityksille sellaisista apua, joita ei välttämättä ole muualta saatavissa. Aluetoimistojen yhteydessä heillä on 43 toimistoa, jotka puolustavat yrittäjien oikeuksia. Pietarin toimistoa johtaa Dimitri Petrovichev.

Viisumikäsittely pullonkaulana

Oporalta voi saada neuvotteluapua erilaisissa viranomaistilanteissa. Venäjällä on toistakymmentä tahoa, jotka voivat tehdä hyvin mielivaltaisia yritystarkastuksia.

Haasteena on edelleen viisumikäsittelyn hitaus.

– Viisumien saanti Suomeen on edelleen hidasta ja niiden saantia pitäisi nopeuttaa ja helpottaa. Venäjän viisumikäytännössä haetaan innovatiivisia ratkaisuja. On ehdotettu sitä, että alle 72 tunnin vierailut Pietariin olisivat viisumivapaita ja että nuoret, alle 25 vuotiaat pääsisivät tutustumaan Venäjään kokonaan ilman viisumia, Tahir Bikbajev kertoo.

Tällä hetkellä suomalaisyritysten halukkuutta Venäjälle vähentävät maan talouden näkymät, protektionismi ja pakotteet. Ilman rakenteellisia uudistuksia Venäjän talouskasvuksi tulevina vuosina arvioidaan 1,5 – 2,0 prosenttia. Yritysten toimintaan vaikuttavat USA:n mahdolliset uudet pakotteet, Venäjän vastatoimenpiteet sekä ruplan heikkeneminen. Ne suomalaiset yritykset, jotka Venäjällä toimivat, pärjäävät kohtuullisesti.

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi