12.2.2020 klo 16:20
Uutinen

Pirkkala on Pirkanmaan elinvoimaykkönen

Lempäälä sijoittui toiseksi ja Parkano kolmanneksi Pirkanmaan yrittäjyys- ja elinvoimakunta -kilpailussa.

Pirkanmaan yrittäjyys- ja elinvoimakunta -kilpailussa toiseksi sijoittui Lempäälä ja kolmanneksi Parkano. Orivesi palkittiin eniten elinvoima-asemaansa parantaneena kuntana. Valkeakosken kaupunki sai ”Markkinavuoropuhelumyönteisin kunta 2019” -kunniamaininnan. Palkinnot jaettiin Pirkanmaan Elinvoima-seminaarissa Sastamalassa keskiviikkona.

Kilpailun kolme parasta kuntaa Pirkkala, Lempäälä ja Parkano erottuivat selkeästi muista menestyen kilpailun jokaisella osa-alueella.

– Tänä vuonna kilpailussa painotettiin erityisesti kuntien ja yritysten välistä vuoropuhelua sekä yhteistyötä kunnan elinvoiman ja tunnettuuden edistämiseksi. Myös julkiset hankinnat ja palvelusetelien käyttö korostuivat arvioinnissa. Tasavahvassa kärkikolmikossa Pirkkala kiri edelle erityisesti yrittäjien osallisuuteen ja yhteisöllisyyteen sekä paikallisen palvelutarjonnan kehittämiseen liittyvissä kysymyksissä, Pirkanmaan Yrittäjien elinkeinoasioiden päällikkö Maria Virtanen sanoo.

Pirkkala ei aikaisempina vuosina ole sijoittunut aivan terävimpään kärkeen, joten voitto tuli kuntaväelle yllätyksenä.

– Vihdoinkin! Olemme viime vuosina tehneet kovasti töitä kuntamme elinvoimaisuuden eteen ja on hienoa, että nyt saamme tämän tunnustuksen, Pirkkalan kunnan elinvoima- ja hankejohtaja Ahti Laakso sanoi tuoreeltaan tulosten julkistamisen jälkeen.

Lempäälän ja Parkanon elinvoima-asiat ovat hyvällä tolalla

Lempäälä ja Parkano ovat kilpailun kestomenestyjiä ja olivat palkintosijoilla myös vuosi sitten.

– Lempäälän vahvuuksina tämän vuoden kilpailussa olivat erityisesti palvelusetelien hyödyntäminen, mallikkaasti hoidetut julkiset hankinnat sekä innovatiiviset ratkaisut yrittäjyyden toimintaympäristön kehittämisessä. Parkanossa puolestaan on tehty kovasti töitä matkailuelinkeinon kehittämisen, työvoiman saatavuuden ja yritysten kansainvälistymisen eteen, Virtanen listaa.

Orivesi palkittiin parhaana parantajana, Valkeakoskelle kunniamaininta

Elinvoima-asemaansa viime vuoden aikana eniten parantanut kunta oli Orivesi. Edelliseen arvioon verrattuna Orivedellä on satsattu erityisesti saavutettavuuden ja näkyvyyden, kaupungin ja yrittäjien yhteistyön sekä yrittäjyyskasvatuksen kehittämiseen.

– Orivesi on erinomainen esimerkki kaupungista, jossa elinvoimatekijöiden kehittämiseen on tartuttu tosissaan. Omalla aktiivisuudella ja paikallisten tahojen yhteistyöllä voidaan saada myönteistä kehitystä aikaan, Virtanen muistuttaa.

Kilpailun raati halusi edellä mainittujen lisäksi jakaa vielä yhden kunniamaininnan.

– Työ- ja elinkeinoministeriö on antanut Suomen Yrittäjien aluejärjestöjen tehtäväksi kehittää hankintayksiköiden ja tarjoajien välistä vuoropuhelua julkisissa hankinnoissa. Valkeakosken kaupunki oli järjestänyt vuoden 2019 aikana esimerkillisen aktiivisesti markkinavuoropuheluja yrityksille ja halusimme palkita tästä erityisellä kunniamaininnalla.

Kilpailu toimii työkaluna kuntien kehittämistyössä

Pirkanmaan yrittäjyys- ja elinvoimakuntakilpailussa kuntien viranhaltijat, luottamushenkilöt ja paikalliset yrittäjäyhdistykset osallistuvat yhteiseen arviointikeskusteluun. Keskustelu käydään kilpailulomakkeen teemoista ja vastaukset perustuvat itsearviointiin.

Useimmat kunnat ovat nähneet kilpailun erinomaisena mahdollisuutena kehittää kunnan elinvoimatekijöitä kuten päätöksenteon yrittäjyysmyönteisyyttä ja muita yrittämisen edellytyksiä.

– Kilpailun tavoite on saada pirkanmaalaiset kunnat tarkastelemaan omaa toimintaansa nimenomaan yrittäjyysmyönteisyyden ja elinvoiman kautta – ja viimeistään nyt voimme todeta, että kilpailun myönteiset vaikutukset alkavat näkyä konkreettisina toimenpiteinä kunnissa. Parhaimmillaan kilpailu saa aikaan positiivisen kierteen yrittäjyyden ja sen myötä työpaikkojen ja palveluiden lisäämiseksi kunnassa, Virtanen sanoo.

———————————————————————————————————————–

Taustatietoa Pirkanmaan yrittäjyys- ja elinvoimakunta -kilpailusta

Vuosittain järjestettävässä kilpailussa arvioidaan kunnan yrittäjyysmyönteisyyttä sekä elinvoimatekijöitä. Kilpailuun osallistutaan itsearviointilomakkeella, joka täytetään kunnan viranhaltijoiden, luottamushenkilöiden ja paikallisten yrittäjäyhdistysten yhteisessä arviointikeskustelussa. Tänä vuonna vain yksi pirkanmaalainen kunta jätti vastaamatta.

Kilpailu järjestettiin nyt neljättä kertaa. Kilpailun ovat aikaisemmin voittaneet Lempäälän kunta (2017), Ylöjärven kaupunki (2018) ja Sastamalan kaupunki (2019). Voittajalla on oikeus käyttää vuoden ajan Pirkanmaan yrittäjyys- ja elinvoimakunta -nimikettä. Kilpailun toteuttavat yhteistyössä Pirkanmaan Yrittäjät ja Pirkanmaan liitto.