Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Lentokoulu Pirkanmaa, Erkki Järvinen ja Raimo Loukkola
Kuvassa yrittäjä Erkki Järvinen ja yksi koulun kokeneimpia lennonopettajia "Arppa" Loukkola. Kuva: Eija Ranua
25.5.2023 klo 07:30
Uutinen

Pirkkalassa voi kouluttautua ammattilentäjäksi – Lentokoulu Pirkanmaa syntyi rakkaudesta ilmailuun

Lentokoulu Pirkanmaa Oy on pitkän linjan ammattilaisten perustama lentokoulu, joka on suunnattu sekä aloittaville harrastelentäjille että heille, jotka haluavat täydentää kelpuutuksiaan ja osaamistaan aina mittarilentokoulutukseen ja monimoottorikoulutukseen asti. Yrittäjän mukaan lentokoululla on vain yksi päämäärä: kouluttaa turvallisia ja osaavia lentäjiä. 

Rakkaudesta ilmailuun

Ilmailuala on ollut alusta asti Lentokoulu Pirkanmaan perustajalle Erkki Järviselle suuri intohimo. Hän suoritti ilmavoimien teknillisen koulun osana varusmiespalvelustaan. Sen jälkeen työt kuluivat ilmavoimissa ja vapaa-aika siviililentämisen puolella. Lentämään oli päästävä, ja ensimmäisenä Erkki suoritti mekaanikon lentolupakirjan. 

– Hankin ensimmäisen koneen 1990-luvulla ja siitä tämä on lähtenyt kasvamaan. Parhaimmillaan koneita on ollut ilmassa yhtäaikaisesti toistakymmentä, Erkki kertoo. Ensimmäinen lentokokemus on jäänyt hyvin mieleen.

– Olihan se valtavan hienoa. Lentäessä keskittyy ainoastaan tekemiseen ja kaikki muut arjen huolet sekä murheet unohtuvat. Liikkuminen on nopeampaa ja helpompaa, lappiinkin pääsee alle neljässä tunnissa. Lentäminen on niin upeaa, että sitä iloa on halunnut jakaa muillekin. Siitä syntyi ajatus tästä koulusta, Erkki sanoo. 

Ammattilaisille ja harrastajille

Vaikka Lentokoulu Pirkanmaa on saanut alkunsa harrastajille suunnatusta kerhotoiminnasta, on tänä päivänä pääpaino ammattilentäjille pakollisissa mittarilentolupakirjoissa ja kelpuutuksiin vaadituissa koulutuksissa. Kursseille osallistujien ikähaarukka vaihtelee 17–60 ikävuoden välillä. 

Kaikki lentäjäkoulutus lähtee PPL-lupakirjan, eli yksityislentäjän lupakirjan suorittamisesta. Alaikäraja lupakirjalle on 17-vuotta. Sen jälkeen voi edetä eri vaiheiden kautta ansiolentäjäksi ja jopa liikennelentäjäksi asti. Lentokoulu Pirkanmaalla työskentelee alan kokeneimmat opettajat, joilla on parhaimmillaan takanaan yli 19 000 lentotuntia. 

Hintaan vaikuttavat taustat, kokemus ja tavoitteet

Erkki Järvinen kertoo, että koulutukselle ei voi antaa tarkkaa hintaa tietämättä henkilön taustoja. Aikaisemmin suoritetut kurssit ja lupakirjat laskevat usein koulutuksen hintaa.

– Jos aivan nollasta lähdetään suorittamaan liikennelentäjän tutkintoa, pyrimme siihen, että sen saisi valmiiksi 100 000 eurolla, Erkki sanoo. 

Valmis tutkinto sisältää yhteensä 200 lentotuntia kaksi- ja yksimoottorisilla koneilla sekä kaikki kurssit käytyinä ja hyväksytysti suoritettuina. Lupakirjan suorittamisen jälkeen voi hakeutua esimerkiksi lentoyhtiöille tyyppikoulutuksiin.

Harrastajalentäjällekin välttämättömän yksityislentäjän PPL-lupakirjan suorittaminen onnistuu lähtökohtaisesti noin 14 000 euron budjetilla.

– Lisäkustannuksia saattaa syntyä, jos asiakas haluaa suorittaa kurssit nopeutetulla aikataululla tai jos matkan varrella tarvitaan muita erityisjärjestelyjä, Erkki toteaa. 

Teksti: Elli-Noora Nieminen & Eija Ranua
Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Pirkanmaan Yrittäjä -lehdessä 6.5.2023