25.10.2018 klo 13:37
Uutinen

Pitopalveluyrittäjä kannattaa lisäjoustoja sunnuntaitöihin: ”Se on nykyisin liian kallis päivä”

Pitopalveluyrittäjä sopisi mielellään nykyistä joustavammin työntekijöidensä kanssa sunnuntaikorvauksista.

Ateria- ja pitopalvelua Teuvalla tarjoavan Ruokapirtti 67:n yrittäjä Ilpo Saksa kannattaa Suomen Yrittäjien ehdotusta sunnuntaitöiden nykyistä joustavammasta paikallisesta sopimisesta.

– Asiakkaat eivät yleensä ymmärrä sitä, että sunnuntaityön palkka on kaksinkertainen. Sen pitäisi näkyä hinnassa, mutta monesti hinnan korottaminen on mahdotonta. Auton korjaamisesta ollaan valmiita maksamaan, mutta ravintolapalveluista ei.

Suomen Yrittäjät esittää, että sunnuntaikorvauksista ja ylityökorvauksista on mahdollisuus sopia työntekijän ja työnantajan välillä laista ja työehtosopimuksesta poiketen.

”Joustojen lisääminen houkuttelisi työvoimaa”

Saksan yrityksessä palkoista ja töistä sovitaan Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRan työehtosopimuksen mukaisesti.

– Voisihan työntekijän kanssa olla nykyistä enemmän neuvotteluvaraa sopia palkoista ja esimerkiksi sunnuntaikorvauksesta. Esimerkiksi siitä, onko käytössä rahallinen korvaus vai vapaakorvaus. Nyt moni ravintola on kiinni sunnuntaisin, koska se on liian kallis päivä.

Moni työntekijä on halukas sunnuntaivuoroihin, koska ne korottavat palkkaa. Saksan mukaan jo alalle tullessaan suurin osa tietää, että työt painottuvat iltoihin ja viikonloppuihin.

– Uskon, että joustojen lisääminen houkuttelisi työvoimaa. Jos pystyisimme neuvottelemaan sunnuntain palkoista ja lopputulos käy molemmille osapuolille, se voisi lisätä mielenkiintoa painottaa sunnuntaitöitä nykyistä enemmän.

Kuva: Suomen Yrittäjät

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi