19.9.2021 klo 09:06
Uutinen

Pizzaa ja karaokea

Jari Kuikka pyörittää Ilomantsissa Mendiniä ja Tuupovaarassa Wirsuvaaraa.

Ilomantsissa sijaitseva ravintola Mendin vaihtoi alkuvuodesta omistajaa, kun Jari Kuikka siirtyi tiloihin uudeksi yrittäjäksi.

Ravintolabisnes on Kuikalle entuudestaan tuttua, sillä hän on pyörittänyt jo muutaman vuoden Tuupovaarassa sijaitsevaa Tuupovaaran hotelli Oy:n Wirsuvaaraa, johon kuuluu hotelli ja ravintola. Korona-aika oli hotelli-ravintolalle koettelemus.

– Sulkuaika veti aika tiukalle, koska hotellin puoli oli käytännössä koko talven nollatulolla ja ravintolan ollessa kiinni ulosmyyntiä oli niin vähän, että oli aika tiukkaa. Nyt tilanne on helpottunut, ja kesät ovat aina vähän vilkkaampia, Kuikka arvioi.

Kuikan mukaan ravintola Mendinin ruoan menekki on hyvä. Kuluneen kesän aikana päivittäinen myyty annosmäärä on ollut noin 200.

Myös Wirsuvaara pitää kesäisin kiireisenä, sillä tunnettuna juhlapaikkana se vetää väkeä tapahtumiin.

– Kun kesäsesonki on ohi, kiire helpottaa, Kuikka tuumaa.

Hyvä vastaanotto

Ilomantsilaissyntyinen Kuikka on asunut 1990-luvulta lähtien Tuupovaarassa. Yrittäjäksi hän on ryhtynyt 2000-luvun taitteessa, ja muutaman vuosikymmenen aikana hän on kerennyt olla mukana monessa yrityksessä.

– Sattuma vie aika tavalla. Ainakin hotelliravintola oli täysi sattuma, Kuikka toteaa Wirsuvaaraan viitaten.

Ravintola Mendinissä toiminta alkoi virallisesti Kuikan nimissä helmikuusta lähtien.

– Tietenkään korona-aika ei ole paras mahdollinen ajankohta omistajanvaihdokseen, mutta selvisihän siitäkin, Kuikka tuumaa.

Asiakkaat ovat ottaneet Kuikan omistajanvaihdoksen jälkeen hyvin vastaan. Mendinissä on pizzaa ja kebabia myyvän ravintolapuolen lisäksi iltaravintola, jonka teema vaihtelee illan mukaan baarin ja yökerhon väliltä.

– Aika yökerhomainenhan se on, mutta riippuu aina vähän illasta, millä tuulella ollaan. Alkuillasta väkeä käy laulamassa karaokea. Tulevaisuudessa täällä alkaa käymään tanssibändejä.

Tulevaisuudensuunnitelmia

Sekä Mendinissä että Wirsuvaarassa on ylimääräistä tilaa, joille Kuikka on miettinyt käyttökohteita.

– Korona on opettanut, että tuottamatonta ei kannata olla, se vie mennessään. Vastikkeet on kovat ja jos niiden eteen ei joiltakin osin tapahdu mitään, niin se ei silloin lyö leiville.

Mendinin hukkaneliöiden tilalle on suunnitelmissa muuta yritystoimintaa. Kuikka aikoo vuokrata tiloja toiselle yritykselle.

Tuupovaarassa vuokralaisen saaminen on haastavampaa kuin Ilomantsissa. Kuikka on suunnitellut Wirsuvaaran ylimääräiselle tilalle alkoholin valmistusta, ja tuotetta brändättäisiin Wirsuvaaran alle.

Mendinin kehittämiseen Kuikalla on paljon suunnitelmia. Mendin on aputoiminimenä Ravintola Mantsi Oy:n alla, ja yhtiö on laajentamassa toimintaansa.

– Ravintola Mantsi laajentaa toimintaansa muille paikkakunnille päin. Reijolassa on jo tilat olemassa, Kuikka valottaa suunnitelmiaan.

Tuupovaaran hotelli Oy

  • Hotelli-ravintola toimii Wirsuvaaran nimellä Tuupovarassa.
  • Työllistää suurimman osan vuodesta vakituisesti yhden henkilön.
  • Yritys on ollut Jari Kuikan omistuksessa muutaman vuoden.
  • Hotelliin kuuluu viisi huonetta ja saunaosasto, ravintolan puolella on isot tilat erilaisten juhlien järjestämiseen.

Ravintola Mantsi Oy

  • Jari Kuikan perustama yritys, jonka alle ravintola Mendin kuuluu aputoiminimenä.
  • Ravintola Mendin työllistää tällä hetkellä vakituisesti kaksi henkilöä ja vaihtuvaa henkilökuntaa.
  • Yritys on laajentamassa toimintaansa, ja uusi ravintola on valmisteilla Reijolaan.

Teksti ja kuvat: Janika Utriainen


Artikkeli on Neuvokas-jäsenlehdestä. Pääset lukemaan sitä klikkaamalla tästä >