Anne Niemi tavoittelee Suomen Yrittäjien puheenjohtajuutta. Kuva: Petri Olli
27.9.2022 klo 10:34
Uutinen

Pj-vaali: Anne Niemi näkee kansalaisvaikuttamisen haastavan järjestön perinteisiä tapoja

Suomen Yrittäjien uusi puheenjohtajisto valitaan 22. lokakuuta liittokokouksessa Tampereella. Anne Niemi on ehdolla puheenjohtajaksi.

Miksi haet tähän tehtävään?

Olen syntynyt ja kasvanut yrittäjäksi. Se on ajava voimani. Olen oppinut hoitamaan ja ajamaan muidenkin asioita. Se tarkoittaa yritys- ja yhteiskuntavastuuta. Siksi olen aktiivinen myös yrittäjäjärjestössä. Tämä on minulle merkittävä järjestö ja yrittäjyys on minulle rakas elämäntapa. Kuka meidän yrittäjien ammattia puolustaa, jos emme me itse?

Perheyrityksemme Järviseudun Peruna on lähtenyt rakennemuutoksen kautta uusille toimialoille ja rakentanut toista tukijalkaa metalliteollisuuteen sekä pääomasijoittamiseen. Yrityksemme tarinaan liittyy muistot, taustat ja vanhasta luopuminen. Pystyn päivittämään myös järjestöä tähän päivään. Meidän täytyy olla valmiita muuttumaan.

Mikä on mielestäsi yrittäjäjärjestön tärkein tehtävä?

Olla yrittäjän puolestapuhuja ja edunvalvoja, elää mukana yrittäjän arjessa sekä tarjota konkreettista apua jäsenelle. Olla se, jonka avulla suomalainen yrittäjyys menestyy ja voi hyvin.

Missä yrittäjäjärjestö on mielestäsi onnistunut hyvin ja missä on kehitettävää?

Viimeisin konkreettinen onnistuminen on korona-aikana yrittäjän rinnalla kulkeminen sekä tiedotus kriisitilanteessa. Meiltä yrittäjä sai apua ja tietoa, kun muut tahot olivat vielä sekaisin. Siitä olen ylpeä!

Toki on ollut edunvalvonnallisia voittoja ja pitkäaikaista vaikuttamista, kuten verotus, mutta hädän keskellä tuki on konkreettista. Yrittäjä tietää, minne soittaa, eikä tarvitse tehdä itseään hienommaksi tai huonommaksi. Apua saa ihmisiltä, jotka ymmärtävät, mitä yrittäjyys on.

Haasteemme on jäykistyminen. Meille on kunnia-asia, että perustamme kaiken faktoihin. Meihin voi luottaa. Yhteiskunnassa kuitenkin nousee sellainen kansalaisvaikuttamisen aalto, joka meidän täytyy ottaa huomioon. Meidän täytyy keskustella järjestön sisällä sekä ulkopuolisten tahojen kanssa. Keinot voivat olla erilaisia, mutta täytyy etsiä yhdistäviä tekijöitä ja päämääriä. Meidän pitää olla ketterämpiä ja haistaa, mitä on tapahtumassa sekä reagoida arjessa nopeammin.

Jos sinut valitaan, mihin suuntaan viet yrittäjäjärjestöä?

Puolustan kolmiportaisuutta, mutta syventäisin niiden rooleja entisestään. Paikallisyhdistykset ovat tärkeitä, koska yrittäjät tarvitsevat lähellä tapahtuvaa toimintaa, tuttuja ihmisiä ja yhteenkuuluvaisuuden tunnetta.

Aluejärjestöillä ja kattojärjestöllä tulisi olla selkeät roolit vaikuttamistyössä. Meidän tulisi tuntea toistemme tehtävät riittävällä tarkkuudella. Keskinäisen kunnioituksen ja arvostuksen päälle voidaan rakentaa yhteistä järjestöperhettä.

Pakettina voimme tarjota monia asioita, mutta resurssit täytyy suunnata oikeisiin asioihin. Esimerkiksi tapahtumien järjestämisen voisivat hyvin tehdä tapahtuma-alan yrittäjät.

Mitkä ovat kolme tärkeintä asiaa omassa yrittäjyydessäsi?

Kun työskentelen Idannessa, nautin valtavasti asiakkaiden auttamisesta. Muissa yrityksissä tykkään työllistää, viedä paikkakuntia ja työyhteisöä sekä perheitä eteenpäin. Jos yrittäjänä menestyy, on mahdollisuus olla tekemässä muutakin yhteisösi hyväksi.

Kun nautit siitä, mitä teet, olet oikeassa ammatissa.

Anne Niemi

Ikä: 58

Oma yritystoiminta: Järviseudun Peruna Oy ja Hydro Invest Oy omistavat muita yrityksiä ja niiden kautta yritysten hallituksissa. Lisäksi vaateliike Idanne Oy tyttären kanssa Seinäjoen keskustassa. 

Luottamustoimet yrittäjäjärjestössä: Suomen Yrittäjien 1. varapuheenjohtaja, Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien puheenjohtaja, TEM:n yrittäjyyden neuvottelukunnan jäsen, Finnvera Oyj:n hallintoneuvoston jäsen.

Puheenjohtajaehdokkaiden yhteisen vaalitentin voit katsoa tästä.

Elina Hakola