22.9.2017 klo 08:05
Uutinen

Pk-yritykset työllistävät

Joka viidennessä yrityksessä rekrytointivaikeuksia

Yrityksistä 18 % kokee haasteita osaavan työvoiman rekrytoinnissa Pohjois-Pohjanmaalla vasta julkistetun pk-barometrin mukaan. Samaan aikaan alueen työttömyys on korkealla tasolla. Ammattitaitoisen työvoiman saatavuus on noussut monilla toimialoilla kasvun esteeksi, toteaa Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien koulutusvaliokunta.

-Yritykset eivät odota täydellistä osaamista, mutta ammatin perusasiat ja asenne työn tekemiseen pitää olla kunnossa. Varsinaiseen kouluttamiseen pk-yritysten omat resurssit harvoin riittävät, mutta perehdyttämällä ja tekemisen kautta oppimalla ammattitaitoa saadaan kehitettyä, sanoo järjestöpäällikkö Kirsi Anttila Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjistä.

-Pohjois-Pohjanmaalla työttömiä työnhakijoita on lähes 27 000 henkilöä. Työttömyysprosentti on 14,5. Oulussa työttömyysaste on 16,7 prosenttia. Yritysten ja työntekijöiden kohtaamisongelma on todellinen, mutta alueen TE-toimistossa on hyvin resursseja palkkatukeen, täsmäkoulutukseen ja muihin rekrytointia helpottaviin toimenpiteisiin, sanoo johtaja Maire Mäki Pohjois-Pohjanmaan TE-toimistosta. ”Yritysten kannattaa olla yhteydessä TE- toimiston työnantajapalveluihin. Yhdessä voimme etsiä ratkaisuja osaajapulaan”, toteaa Mäki.

Rekrytoida voi monella tavalla

-Yrityksemme rekrytoi vuosittain 2 – 4 uutta työntekijää. Valmiita taloushallinnon osaajia ei juuri ole vapailla markkinoilla, joten melko moni on tullut työharjoittelun tai tuntitöiden kautta ja ammattitaidon karttumisen jälkeen työsuhde on vakinaistettu, sanoo yrittäjä Pasi Kinnunen Esmo-yhtiöistä.

-Kannustan yrityksiä kokeilemaan erilaisia rekrytointikanavia, kuten työharjoittelu, rekrytointikokeilu, tuntityöt, työkokeilu, muuntokoulutus ja työvoimavuokraus. Yritys pääsee näkemään ihmisen ammattitaidon ja sopivuuden työyhteisöön, tämän jälkeen voidaan vielä käyttää koeaikaa, joten työnantajariskiä saa näillä keinoin hieman matalammaksi, Kinnunen jatkaa.

Lisätietoja:

Pasi Kinnunen, Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien koulutusvaliokunnan puheenjohtaja, p. 050 5565 110
Kirsi Anttila, järjestöpäällikkö Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät, p. 0500 685 148
Maire Mäki, johtaja, Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto, p. 044 4368200