24.2.2021 klo 10:10
Uutinen

Pk-yritysbarometri: yrityksiä tulossa myyntiin – omistajanvaihdostyöhön kannattaa panostaa

Yli 4000 yritystä on vaihtamassa omistajaa Pohjois-Pohjanmaalla seuraavan viiden vuoden kuluessa, käy ilmi tuoreesta Pk-yritysbarometrista. – On kyse työpaikoista, Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja Marjo Kolehmainen huomauttaa.

Omistajanvaihdosta seuraavan viiden vuoden kuluessa suunnittelee 29% prosenttia Pohjois-Pohjanmaan pienistä ja keskisuurista yrityksistä. Omistajanvaihdos vaatii paljon työtä ja tietoa.

Yrittäjien tulisi lähteä ajoissa liikkeelle, erityisesti haasteena koetaan jatkajan löytäminen sekä hinnan määritteleminen, maakunnallista omistajanvaihdospalvelua koordinoiva Paula Pihlajamaa sanoo.

Erityisesti maakuntakeskusten ulkopuoliset alueet on haasteellisia elinkeinorakenteen ja työpaikkojen säilymisen näkökulmasta. Markkina ei hoida kaikkea – tai hoitaa tavalla, joka johtaa yritysmäärän laskuun.

Uusien perustamisen vaihtoehtona oltava myös ostaminen – olemassa olevan jatkaminen monesti parempi vaihtoehto kaikille osapuolille, Pihlajamaa sanoo.

Pohjois-Pohjanmaalla tehdään hyvää yhteistyötä omistajanvaihdosten eteen

Suomen Yrittäjät, työ- ja elinkeinoministeriö ja Finnvera selvittivät yritysten omistajanvaihdosaikeita Pk-yritysbarometrissa, johon vastasi Pohjois-Pohjanmaalta yhteensä 222 yrittäjää. Pk-yritysbarometri on alueellisesti ja toimialarakenteeltaan Suomen kattavin elinkeinoelämän kysely.

Pk-yritysbarometrin mukaan oman alueen maksuttomat omistajanvaihdospalvelut ovat yrittäjille houkuttelevin vaihtoehto, mistä hakea apua omistajanvaihdoksissa. Myös tilitoimistojen puoleen käännyttäisiin useasti. Konsultteja ja asianajajatoimistoja käyttäisivät laajemmin suurimmat pk-yritykset.

Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät ylläpitävät maakunnallista omistajanvaihdospalvelua. Palvelun tarkoitus on antaa alkuneuvontaa omistajanvaihdosta miettiville, niin ostajille kuin myyjille, kertoo palvelua koordinoiva Paula Pihlajamaa.

Teemme tiivistä yhteistyötä yrityskehittäjien sekä yritysvälittäjien kanssa. Omistajanvaihdosprosessi on pitkäjänteinen ja sisältää paljon yksityiskohtia. Tämän vuoksi onkin hyvä, että yrittäjä ottaa itselleen kumppanin esimerkiksi yritysvälittäjän. Suomen Yrityskauppojen Aki Keisu oli mukana Pro Clean Raahe Oy:n yrityskaupassa:

Pro Clean Raahe Oy sai uuden omistajan Contieno Oy.stä 2020, joka toimii RTK-Palvelujen takana. Yrityskauppaa tehtiin vuoden päivät. Minä tunsin paikallisen yritysverkoston ja kävin huolella heidät läpi, mutta valtakunnallisilla isoilla oli enemmän halua laajentua Raaheen ja saatiin paremmin sopiva yhteys. Prosessin aikana keskusteltiin useiden ostajaehdokkaiden kanssa. Yksityisiä henkilöitä, sekä lähialueen yrityksiä ja lopuksi isot valtakunnalliset yritykset. Suomen Yrityskaupat Oy:n välittäjillä oli ennenkin tehtyjä kauppoja toimialalta ja saatiin suoraan yhteys isoihin valtakunnallisiin toimijoihin tuttujen yhteyksien kautta. Näin menetelleen saatiin selkeä kuva siitä, miten eri tahot yrityksen arvostivat ja minkälainen halu heillä oli ostaa kohdeyritys. Myös erilaisen kaupan rakenteet selviteltiin ja mahdolliset kauppaan liittyvät muut järjestelyt. Tämä rauhassa ja huolella tehty prosessi varmisti yrittäjälle parhaan mahdollisen lopputuloksen, toteavat Pihlajamaa ja Keisu yhdessä korostaen yhteistyön tekemisen merkitystä onnistuneen omistajanvaihdoksen osalta.

Myös kunnissa kannattaa puhua omistajanvaihdoksista

Omistajanvaihdoshaasteen kohtaavat varmuudella aina uudet yrittäjäsukupolvet. Erityisesti yksin-, mikro- ja pienyrittäjiä tulee herätellä yritystensä omistajanvaihdoksiin.

Omistajanvaihdosten edistäminen vaatii toimia myös kuntakohtaisesti. Kuntien tulisi tunnistaa alueensa yrityksistä ne, jotka todennäköisesti kohtaavat lähivuosina omistajanvaihdoksen. Yksikin menetetty työpaikka heikentää kunnan elinvoimaa.

Onnistuneiden omistajanvaihdosten aikaansaamiseksi tarvitaan jatkuvaa toimintaa, pitkäjänteinen prosessi tärkeä – ei vain omistajanvaihtumisen eli kaupan ajankohta. Ilman herättelyä ja viestintää prosessit eivät pyöri, Pihlajamaa sanoo.

Yrityksen ostaminen on hyvä tapa aloittaa yrittäjänä

Yrityksen laajentamista tai perustamista harkitsevalle yrityksen tai liiketoiminnan ostaminen on varteenotettava vaihtoehto. Suomen Yrittäjät esittää, että kokeneille liikkeenjohdon ammattilaisille luodaan Yrittäjäksi yritysostolla- valmennus.

Lisäksi oppilaitoksiin tarvitaan lisää jatkajakouluja, jotta yrittäjiksi haluavat nuoret hoksaavat, että yritystä ei aina tarvitse perustaa, vaan voi ostaa jo olemassa olevan yrityksen.

Suomen Yrittäjät, työ- ja elinkeinoministeriö ja Finnvera julkistavat Pk-yritysbarometrin kaksi kertaa vuodessa, helmikuussa ja syyskuussa.

Suomen Yrittäjät julkisti tammikuussa 15 toimenpidettä omistajanvaihdosten vauhdittamiseksi -ohjelman.

Suhteessa eniten omistajanvaihdoksia on odotettavissa Etelä-Karjalassa (37 %) ja vähiten Pohjois-Karjalassa (20 %).

1. Etelä-Karjala 37 %
2. Kainuu 36 %
3. Keski-Pohjanmaa ja Keski-Suomi 35 %
5. Häme, Lappi, Etelä-Savo ja Kymenlaakso 33 %
9. Etelä-Pohjanmaa 31 %
10. Savo ja Varsinais-Suomi 30 %
12. Pohjois-Pohjanmaa 29 %
13. Helsinki ja Satakunta 28 %
15. Päijät-Häme ja pääkaupunkiseutu (Espoo, Kauniainen, Vantaa) 26 %
17. Rannikko-Pohjanmaa 24 %
18. Pirkanmaa 23 %
19. Uusimaa (pl. Espoo, Helsinki, Kauniainen, Vantaa) 22 %
20. Pohjois-Karjala 20 %

Lisätietoja:

Pk-yritysbarometri: https://www.yrittajat.fi/wp-content/uploads/2021/03/pk_barometri_kevat2021.pdf

15 toimienpidettä omistajanvaihdosten vauhdittamiseksi: https://www.yrittajat.fi/wp-content/uploads/2021/05/omistajanvaihdos_15_toimenpidetta_2021.pdf

Varatoimitusjohtaja Anssi Kujala, Suomen Yrittäjät, p. 0400 567 925, anssi.kujala @ yrittajat.fi

Paula Pihlajamaa
Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät
050 4399 808
paula.pihlajamaa@yrittajat.fi