11.2.2020 klo 08:57
Uutinen

Pk-yritysbarometri: Yritysten suhdannenäkymät parantuneet Helsingissä

Pk-yritysten odotukset tulevasta ovat vakaat mutta vaatimattomat: taloustilanne ei kannusta kasvuun, investointeihin eikä työpaikkojen lisäämiseen. Tiedot käyvät ilmi tuoreesta Pk-yritysbarometrista. Muutos koko Suomen pk-yritysten suhdanneodotuksissa on syksyn 2019 barometriin verrattuna pieni, mutta negatiivinen. Suhdannenäkymien saldoluku on nyt +9, kun se syksyllä oli +10 ja vuosi sitten +14.

– Suhdannenäkymät Helsingissä ovat kääntyneet parempaan suuntaan viime syksyn notkahduksen jälkeen. Suhdannenäkymien saldoluku on nyt +16, kun se syksyllä oli +12. Vuosi sitten luku oli +20, kertoo Helsingin Yrittäjien toimitusjohtaja Tiina Oksala.

Paranemista ennakoi 33 prosenttia (syksyllä 39 %) ja heikkenemistä 16 prosenttia (syksyllä 8 %) helsinkiläisistä pk-yrityksistä. Suhdanteiden arvioi pysyvän ennallaan 51 prosenttia yrityksistä (syksyllä 55 %). Helsinkiläisten yritysten suhdanneodotukset ovat kuitenkin maltillisempia kuin pääkaupunkiseudun muissa kunnissa (kuva).

Henkilökunnan määrän kehityksen suhteen näkymät ovat parantuneet Helsingissä viime syksystä toisin kuin koko maassa. Saldoluku on nyt +20, kun se syksyllä oli +16. Helsinkiläisistä pk-yrityksistä 27 prosenttia (syksyllä 25 %) arvioi henkilökunnan määrän olevan vuoden kuluttua tämän hetkistä suurempi ja 7 prosenttia (syksyllä 9 %) arvioi määrän olevan pienempi. Ennallaan henkilökunnan määrän arvioi pysyvän 65 prosenttia yrityksistä.

– Helsingissä yritysten kasvua rajoittaa erityisesti pula osaavasta työvoimasta. Työvoiman saatavuuden kokee ongelmaksi 57 prosenttia helsinkiläisyrityksistä, toteaa Helsingin Yrittäjien puheenjohtaja Mari Laaksonen.

Pk-yritysbarometri

Suomen Yrittäjät, Finnvera sekä työ- ja elinkeinoministeriö tekevät kaksi kertaa vuodessa Pk-yritysbarometrin, joka kuvaa pk-yritysten toimintaa ja taloudellista toimintaympäristöä. Tutkimuksessa kysytään pienten ja keskisuurten yritysten odotuksia tulevalle 12 kuukaudelle.

Lue valtakunnallinen Pk-yritysbarometri >

Lue Helsingin alueellinen raportti >

Lisätiedot:

toimitusjohtaja Tiina Oksala
Helsingin Yrittäjät
p. 040 548 1104

pääekonomisti Mika Kuismanen
Suomen Yrittäjät
p. 050 356 0705

Lisää aiheesta: