1.7.2020 klo 14:15
Uutinen

Pohjalaismaakuntien kannanotto Suomen turkisalan tulevaisuuteen liittyen

Suomessa on noin 700 turkistilaa. Ne ovat suurimmalta osin perheyrityksiä. Erityisen merkittävää turkistuotanto on pohjalaismaakunnille.

Turkistarhojen tuotanto myydään lähes kokonaan ulkomaille. Viennin arvo oli yli 300 miljoonaa euroa vuonna 2019. Kaikkiaan turkisala työllistää tuhansia suomalaisia. Turkiselinkeinolta saatavat verot ja maksut ovat merkittäviä yhteiskunnalle ja pohjalaismaakuntien kuntataloudelle.

Koronakriisi on ajanut jo muutenkin talousahdingossa olleen turkisalan kestämättömään tilanteeseen. Turkishuutokauppaa ei ole pystytty järjestämään normaalisti, ja monet tarhat ovat ylipääsemättömissä maksuvaikeuksissa.

Valtio on tarttunut koronakriisin hoitoon vakavasti. Kriisin hoidossa on otettava huomioon kaikki siitä kärsineet elinkeinot. Turkiselinkeinolle aiheutuneet menetykset kuluneen kevään osalta ovat arvioiden mukaan ainakin 80 miljoonaa euroa.

On välttämätöntä, että turkisala ja sen erityispiirteet otetaan huomioon, kun suomalaisia yrityksiä autetaan pääsemään jaloilleen koronaepidemian seurauksista.

Maakuntajohtajat

Asko Peltola, Etelä-Pohjanmaan liitto

Jyrki Kaiponen, Keski-Pohjanmaan liitto

Pauli Harju, Pohjois-Pohjanmaan liitto

Kaj Suomela, Österbottens förbund – Pohjanmaan liitto

Lisätietoja

vt. maakuntajohtaja Jyrki Kaiponen +358 40 140 8995