20.5.2021 klo 08:52
Uutinen

Pois tieltä!

Pois tieltä, mummot ja männynkävyt!  mietti Paavo Hyrkkö yritystä perustaessaan. Moottorin pärinä ja maastoajo mielletään miesten touhuksi, mutta Offroad-elämyksiä Lohjan kupeessa tarjoavan Hyrkön mielestä tieltä poistuminen ja itsensä ylittäminen tekee hyvää sukupuolesta ja iästä riippumatta kaikille –  kunhan vain puitteet ovat kunnossa.

Ja puitteista puolet oli jo valmiiksi kunnossa.

Hyrkkö perusti “Pois tieltä” -tapahtumatuotantoyrityksensä aikoinaan lapsuudenystävänsä Juha Hillebrandtin kanssa, koska “jotain piti keksiä viljelyn oheen”. Maatilat taipuivat toiminnan tukikohdiksi ja omissa metsissä riitti tilaa temmeltää. Alakin oli Hyrkölle tuttu vuosien yhteistyöstä seikkailuyritysten kanssa.

Enää tarvittiin konsepti ja kalusto, joista ensin mainittu kallistui ajan hengen mukaisesti yritys- ja yhteisöasiakkaiden puoleen.

Elettiin nimittäin 90-luvun loppua, jolloin yrityksissä satsattiin enenevästi virkistäytymiseen ja yhdessä tekemiseen; henkeä kohotettiin ja asiakassuhteita lujitettiin niin maalla, merellä kuin metsässäkin. Joku keksi tuoda paikalle Hummereita, joiden haltioitunut vastaanotto sai kaksikon yhdistelemään naruja ja asioita, suunnittelemaan omia metsäisiä ajoreittejä ja hankkimaan tiloille pari lantikkaa.

Ja Suomessa kun ollaan, tarvittiin safarin kylkeen tietysti sauna, hyvää ruokaa, kokoustilat ja majoitusmahdollisuus. Kaikkeen ei kannattanut kuitenkaan itse taipua, joten oheispalveluita käärittiin halutunlaisiin paketteihin yhdessä paikallisten yrittäjien kanssa. Omia työntekijöitä palkattiin muutama ja suurempiin tapahtumiin värvättiin saman verran lisää.

Vuodet kuluivat, Hillebrandt hyppäsi muihin hommiin ja Hyrkkö keskitti toiminnan omalle tilalleen. Maatilan päärakennus ja sauna remontoitiin asiakaskäyttöön, ja juuri ennen koronaa Hyrkkö haki ja sai Ykkösakselin ja Ely-keskuksen kautta tukea navettarakennuksen muuttamiseen yhtenäiseksi kokous- ja juhlatilaksi…

…kunnes tuli korona, joka pakotti yrittäjän ottamaan aikalisän remontin kanssa ja miettimään muutenkin toiminnan järjestämistä muuttuneessa maailmassa. Turvavälit kuuluvat lajiin luontaisesti, mutta yritykset pitävät jarruja alhaalla vielä varmuuden vuoksi. Hyrkkö uskoo kuitenkin, että lisääntynyt etätyö tulee lisäämään tapaamisten ja yhdessä tekemisen tarvetta entisestään.

Hyrkön sanoin “pärinäpuoli”, joka koostuu maastoautoista, mönkijöistä ja enduropyöristä elää – ellei koronanotkahdusta lasketa – tasaisen kasvun aikaa, mutta nykyisin kysellään enenevästi myös maastopyörien ja erityisesti sähkösellaisten perään.

Kysyntä kasvaa myös yrityksen “hiljaisella puolella”, jossa adrenaliiniannoksen sijaan tarjolla on rauhoittava, eri aistien tuottama metsäcocktail. Opastetulla tai omin päin tehdyllä metsäkävelyllä syke laskee, mikä raivaa tilaa uusille ajatuksille.

Vaikka ollaankin pääkaupunkiseudun vaikutusalueella eikä Turkuunkaan kauaa aja, on taajaman takainen rauha metsäreitillä käsin kosketeltava. Hiljaisuus vetoaa Hyrkön mukaan etenkin ulkomaalaisiin vieraisiin ja saattaa kokemattomalle olla jopa offroudailun kaltainen extreme-kokemus.

Hyrkkö, vaikka kutsuukin itseään “moottoripääksi”, kertoo viihtyvänsä yhtälailla ratin takana kuin laavullakin. Mutta entäs se alkuperäinen ajatus: vieläkö maastoautoilu mielletään miesten touhuksi?

– Ei ainakaan kokonaan, toteaa Hyrkkö ja kiiruhtaa opastamaan lifestyle -lehden toimittajaa turvaetäisyydelle rallireitistä; joukko valtakunnan naisinfluencereita antaa parhaillaan kyytiä niille männynkävyille.

Teksti ja kuvat: Heli Heikkilä

HYMY Uusimaa II -hanke edistää sekä uuden yritystoiminnan syntymistä maaseudulle että jo toimivien maaseudun yritysten kehittymistä.