4.4.2017 klo 19:06
Uutinen

Poliisi ja yritykset käyvät taisteluun kiristäjiä vastaan – Pura hyökkäys sovelluksella

Europolin vetämä kampanja tarjoaa kymmeniä ohjelmia, joilla tiedossa olevat kiristyshaittaohjelmat voi purkaa tietokoneelta.

Viranomaiset ja yritykset ovat yhdistäneet voimansa uudella tavalla kiristyshaittaohjelmien torjumiseksi. Asiasta tiedottaa Keskusrikospoliisi Krp.

Krp on mukana EU:n poliisiviranomaisen Europolin vetämässä No more ransom! [=ei enää lunnaita] –kampanjassa, jolla pyritään ehkäisemään kiristyshaittaohjelmia vahinkoineen.

Kampanjan nettisivuille [linkki] on laitettu tarjolle lähes neljäkymmentä sovellusta, joilla tiedossa olevan haittaohjelman voi purkaa. Sivusto on englanninkielinen.

Varmuuskopioi tiedostosi

Yritykselle kiristyshaittaohjelma voi aiheuttaa merkittävää vahinkoa ja pahimmassa tapauksessa pysäyttää koko sen toiminnan.

– Älä ole koskaan yhden kortin varassa, vaan tee tärkeistä tiedostoista varmuuskopiot, jotka ovat fyysisesti ja siitä verkkoarkkitehtuurista irrallisena, jossa toimit. Älä ole myöskään yhden tietokoneen varassa ja päivitä säännöllisesti ohjelmistot, neuvoo rikosylikomisario Timo Piiroinen Keskusrikospoliisin Kyberrikostorjuntakeskuksesta.

Kiristyshaittaohjelma estää pääsyn tiedostoihin

Kiristyshaittaohjelma eli ransomware on haittaohjelma, joka salakirjoittaa eli kryptaa tietokoneen tiedostot niin, etteivät ne ole enää käytettävissä. Tietokoneen käyttäjä ei siis pääse käsiksi tietoihinsa.

Tämän tehtyään ohjelma kiristää rahaa tiedostojen avaamista vastaan. Yleensä haittaohjelma huomataan vasta tässä vaiheessa.

– Lunnaita ei kannata koskaan maksaa, sillä niiden maksaminen rahoittaa ja tukee rikollista toimintaa. Samalla osoitat rikollisille, että heidän toimintatapa on kannattava, sanoo Piiroinen.

Haittaohjelma saadaan tietokoneelle yleensä sähköpostin liitetiedostosta tai lataamalla jokin epämääräinen ohjelma, joka sisältää haittaohjelmakoodia. Kiristyshaittaohjelman voi saada myös haitallista linkkiä klikkaamalla.

Yrittäjäsanomat

toimitus@yrittajat.fi