19.4.2017 klo 14:14
Uutinen

Poliisi varoittaa: Näin yrityksiä huijataan maksupäätteen avulla

Poliisi varoittaa yrityksiä nyt uudenlaisista petoksista, joissa asiakas manipuloi maksupäätettä saatuaan sen käsiinsä.

Itä-Suomen poliisi tiedotti pääsiäislauantaina rikossarjasta, jossa huijarit hämäsivät myyjiä maksupäätelaitteen avulla ja tekivät kymmenien tuhansien arvoiset ostokset Etelä- ja Itä-Suomessa.

Tekotapa on ollut sama kaikissa nyt tutkittavissa petoksissa: Neljän miehen seurue asioi liikkeissä. Maksuvaiheessa yksi miehistä pyytää pin-koodin varmennekyselyn ohittamista. Tässä vaiheessa huijari on myös saanut maksupäätelaitteen myyjältä käsiinsä.

Poliisin arvion mukaan myyjät ovat saattaneet hämääntyä suuresta miesjoukosta.

Viime lauantaina julkistamassaan tiedotteessa poliisi kehottaa yrityksiä huolellisuuteen maksukortilla ja –päätteellä tehtävissä maksutapahtumissa. Maksupäätettä ei kannata antaa asiakkaan käteen ja tarkkana pitää olla.

Poliisi on ollut tapauksista yhteydessä maksupäätelaiteyhtiöön.

Poliisi ei halua kertoa tarkkoja yksityiskohtia teoista julkisuuteen, jotta potentiaaliset uudet huijarit eivät ala matkia temppua. Joka tapauksessa maksutapahtumaa ja maksupäätettä on onnistuttu manipuloimaan niin, että on näyttänyt siltä, että maksu on maksettu. Vasta seuraavana päivänä myyjäliikkeessä on selvinnyt, että maksua ei ole tosiasiassa tapahtunut.

Yrittäjäsanomien saamien tietojen mukaan tällaisissa tapauksissa huijarit pakottavat maksupäätteen offline-tilaan ja katteettomalla kortilla voi tehdä suuriakin ostoksia.

Huijarit onnistuivat tekemään yhteensä lähes 30 000 euron ostokset Varkaudessa ja Savonlinnassa. Kohteina oli musiikkiliike ja työkoneita myyvä liike. Sen lisäksi huijari kävivät ravintoloissa ja hotellissa ja ajelivat taksilla.

Petosrikosten sarja alkoi jo loppuvuonna 2016 Etelä-Suomessa. Esitutkinnan aikana vangitut kaksi epäiltyä tekijää on parikymppisiä.

Jari Lammassaari

jari.lammassaari@yrittajat.fi