23.9.2017 klo 08:14
Uutinen

Poliisi varoittaa yrityksiä: Huijari tilaa suuria määriä tavaraa eikä maksa

Peitetarinan varjolla tavaraa tilaavat ammattirikolliset ovat laajentaneet toimintaansa pääkaupunkiseudulla.

Helsingin poliisiin on perustettu vajaa vuosi sitten nettipetosten tutkintaan keskittynyt ja erikoistunut tutkintaryhmä. Tämän vuoden aikana ryhmä on havainnut pieniin yrityksiin kohdistuvia petosyrityksiä, joiden takana ovat ammattirikolliset.

Pääkaupunkiseudulla epäillään järjestäytyneeseen rikollisuuteen liittyvien henkilöiden tehtailevan kymmenien tuhansien eurojen arvoisia petoksia eri yritysten nimissä esiintyen. Poliisin mukaan ainakin Oy Piucaro Ab ja Janemer Oy ovat petosyrityksiä varten tekaistuja yrityksiä.

Poliisin mukaan tilaajayrityksen yhteystietona on usein gmx.com tai gmail.com -päätteinen ilmaissähköposti ja aina prepaid-liittymä. Petollinen tilaaja esittäytyy yrityksen edustajaksi ja tilaa esimerkiksi suuren määrän puhelimia, tietokoneita, ravintolisiä, lahjakortteja tai erilaisia palveluita. Ostoslistalla on ollut myös autoja ja jopa joulukinkkuja.

Tilausta tehtäessä esitetään usein peitetarina, että yrityksen edustaja on hankkimassa kyseisiä tuotteita edustamansa yrityksen henkilöstölle tai asiakkaille lahjaksi tai yritys on juuri aloittamassa jotakin projektia, jossa tarvitaan useita puhelimia ja tietokoneita. Henkilökohtaisen asioinnin, usein tavaroiden noudon yhteydessä on esitetty väärennettyjä ajokortteja.

Tarkista puhelinnumero

Petostilauksia varten on tehty edustetun yritysten nimissä valheellisia verkkosivuja, joilla pyritään hämäämään kohdeyritystä, joten yrityksen taustan tarkistamisessa internetissä kannattaa olla huolellinen. Tilaukset on pyydetty toimittamaan eri osoitteisiin. Joissain tapauksissa yrityksen työntekijäksi esittäytyvä työntekijä käy noutamassa tuotteet myyjän toimitiloista tai myymälöistä.

Poliisi kehottaa yrittäjiä valppauteen. Tilauksessa annettu puhelinnumero olisi hyvä tarkistaa numerotiedustelusta. Poliisin mukaan olisi hyvä pyrkiä varmistamaan tilauksen oikeellisuus siltä todelliselta yritykseltä, jonka nimissä tilaus tehdään. Monilla yrityksillä ei löydy minkäänlaista oikeaa liiketoimintaa, mutta osassa petoksia on käytetty olemassa olevaa rehellistä yritystä, jonka edustajan nimissä petoksia tehtaillaan.

Yrittäjäsanomat

toimitus@yrittajat.fi