Polttopuuta myydään jo 130 eurolla per heittokuutio
Pääkaupunkiseudulla heittokuutiosta saa maksaa selvästi enemmän kuin muualla Suomessa. Kuva: Getty Images

Polttopuun hinta vaihtelee rajusti eri puolilla Suomea – ”Kallein näkemäni hinta on 135 euroa per heittokuutio”

Sipoolainen polttopuuta myyvä yksinyrittäjä uskoo polttopuun riittävän ainakin vuodenvaihteeseen asti.

Sipoolainen Magnus Ådahl on myynyt klapeja yksinyrittäjänä vuodesta 2015, jolloin hän perusti yrityksensä.

Ådahlin mukaan kysyntä on tällä hetkellä verrattain normaali, mutta ostajat ovat lähteneet liikkeelle hieman tavallista aikaisemmin.

– Tilauksia tulee päivittäin aika reippaasti, enemmän kuin mitä ehdin kuljettaa. Kuluttajat oppivat viime vuodesta, ettei hankintaa kannata jättää viime tippaan.

Ådahl kuljettaa klapit Sipoon lähialueille Vantaalle ja Helsinkiin.

Polttopuun saatavuus on hyvä. Ådahl arvioi, että puuta riittää takuuvarmasti ainakin vuoden loppuun. Pulaa voi tulla talven aikana, jos talvesta tulee kylmä ja sähkön hinta nousee.

Hinta laski viime vuodesta

Pääkaupunkiseudulla heittokuutiosta saa maksaa selvästi enemmän kuin muualla Suomessa. Ilta-Sanomat uutisoi äskettäin euralaisesta klapiyrittäjästä, joka myy kuution noin 75 eurolla.

Heittokuutio vastaa kuutiometrin tilaa, johon klapit on heitelty. Pinokuutiossa puuta on sen sijaan pinotun kuutiometrin verran eli enemmän kuin heittokuutiossa.

Ådahlin hinta heittokuutiolle on tällä hetkellä noin 100 euroa. Viime vuodesta on tultu alas parikymmentä euroa. Toissa vuonna hinta oli 80 euroa.

– Hinta on hieman normaalivuotta korkeampi, koska raaka-aineen hinta on kallistunut. Viime talvena myös kysyntä nosti hintaa, yrittäjä kertoo. Sekapuun hinta on hieman koivua edullisempi.

Ådahlin mukaan eteläisessä Suomessa hinnat ovat korkeammat osin myös siksi, että kysyntää voi olla enemmän. Hänen hintansa eivät lukeudu kalleimpien joukkoon.

– Tiedän, että Sipoon seudulla myydään vielä kalliimmalla. Kallein hinta, jonka olen omalla seudulla nähnyt, on 135 euroa per heittokuutio.

Puulla lämmittäminen voi Ådahlin mukaan kannattaa vielä sadan euron kuutiohinnallakin, jos kyseessä on öljyllä tai suoralla sähköllä lämpiävä talo.

– Maalämpötaloa ei ole kannattaa lämmittää näillä hinnoilla, mutta toisaalta puuta ostetaan sinnekin luomaan tunnelmaa.

Luke: Myynti kasvanut

Luonnonvarakeskus selvitti halko- ja klapimyyntiä vuosina 2021 ja 2022. Polttopuukauppiaille suunnattu kysely osoitti myynnin kasvaneen näiden vuosien välillä 26 prosenttia. Pääosa myydyistä polttopuista oli klapeja, ja niistä yli 80 prosenttia valmistettiin lehtipuusta.

Kyselyyn vastanneet polttopuukauppiaat myivät halkoja ja klapeja 54 000 kiintokuutiometriä vuonna 2022. Vuotta aiemmin myynti jäi 43 000 kiintokuutiometriin, joten määrä kasvoi vuosien välillä 26 prosenttia.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen