22.6.2017 klo 07:18
Uutinen

Porin Kylmäasennuksen yrittäjä tunnustaa joutuneensa koville: ”Nyt työstä saa jo nauttia”

Porin Kylmäasennuksen yrittäjä Jari Määttä tunnustaa joutuneensa koville. Isän ja pojan yhteinen yritys nousi vaikeuksista ”pohjoisen miehen sisulla”. Nyt yritykseen luottavat isot teollisuuslaitokset ja muun muassa sairaanhoitopiiri.

Yrittäjä Jari Määttä/ Porin Kylmäasennus Ky

Isäni Paavo ja äitini Maija-Leena muuttivat Kuusamosta vuonna 1971 Poriin. Isän ja äidin nuoruutta varjosti Kainuun synkkä työtilanne. Nuoripari tuli Poriin tyhjätaskuna, kun pigmenttitehdas rekrysi. Paavo-isä oppi kylmäalaa työskennellessään laitosmiehenä Karjakunnassa ja OK-Lihassa.

Poriin muutettuamme asuimme aluksi Kaanaassa, sieltä muutettiin isän työn perässä kaupunkiin. Myöhemmin muutimme Preiviikiin. Ihastuimme vanhaan osuuskaupan kiinteistöön heti, ja meidän lasten kannustuksesta muutimme maalle.

Jossakin vaiheessa koulukäynti meni poskelleen. Hyvä koulumenestys vaihtui mopokohellukseksi, pelleilyksi ja rajojen koetteluksi. Vaikka koulussa pänttääminen ei kiinnostanut, ahmin kaunokirjallisuutta. Kirjastoauto pysähtyi kodin kulmalla, ja kannoin selkä väärässä opuksia kotiin. Kehtaako tätä sanoakaan, mutta luin muun muassa koko Päätalon tuotannon. Kirjat toivat pohjoisen pojalle mieleen kuusamolaisen luonteenlaadun ja mielikuvan rakkaasta mummulamaisemasta.

Nuoruus oli ajelehtimista. Löysin autopeltiseppäopinnot, välillä paiskin töitä raksalla Helsingissä ja kävin vapaaehtoisena armeijan. Lopulta päädyin isän vuonna 1987 perustamaan yritykseen töihin.

Isän ja pojan väliset yhteenotot vähenivät, kun he alkoivat työskennellä eri työmailla

Uskon, että isä on joutunut tuolloin laskemaan monta kertaa kymmeneen tai pikemminkin sataan kanssani. Isän ja pojan yhteinen työmaa ei ole helppo tapaus. Yhteenotot vähenivät, kun aloimme olla eri työmailla. Isä on edelleen mukana asennustiimissä ja osakkaana yhtiössä. Tänä kesänä hän jää eläkkeelle ja sukupolvenvaihdos toteutuu kokonaisuudessaan.

Kovin paikka yrityselämässä oli ehdottomasti valuuttalainakriisi 1990-luvulla. Ajoimme asennusreissulta kotiin rankassa räntäsateessa, kun kuulimme devalvaatio uutiset. Silloin oli luovuttaminen lähellä. Isä oli jo välillä iskemässä hanskat tiskiin, mutta minulla pohjoisen miehen sisu nousi pintaan. Tiukalla säästökuurilla ja kovalla työllä siitä noustiin.

Työ itsessään on muuttunut paljon vuosikymmenien aikana. Isän aloittaessa mitään koulutusta ei tarvittu eikä luvanvaraisuutta ollut. Nykyään työntekijöiltä vaaditaan varsinainen korttiralli ja ympäristölainsäädöntö on tiukentunut huimasti. Yrityskoon kasvaessa mukaan ovat tulleet myös työsuojelulliset ja työterveydenhuoltoon liittyvät asiat. Hyvällä kylmäasentajalla on mahdollisimman monipuolinen koulutus: sähköasentaja, putki- ja rakennusmies ja vielä asiakaspalvelijakin. Kylmäasentajamme Jussi, Tommi ja Aleksi tekevät hyvää työtä ja olen heistä ylpeä. Ilman hyvää tiimiä ei voi menestyä.

Tänä kesänä Paavo-isä jää eläkkeelle ja sukupolvenvaihdos toteutuu kokonaisuudessaan.

Kesä on kylmäalalla kiireaikaa. Nyt joutuu sanomaan asiakkaille jopa eioota. Olin itse paljon töissä poikamme ollessa pieni. Ehkä siksi ymmärrän paremmin omia työntekijöitäni, joilla on pieniä lapsia. En haluaisi teetättää hulluna ylitöitä. Perhe on tärkeä. Pomona voisin ehkä olla jyrkempikin, mutta yritän parhaani mukaan ottaa muutkin huomioon. Enemmän taidan olla sellainen hiljaa omassa mielessäni juputtaja.

Olemme onneksi saaneet luotua vuosien varrella luotettavat suhteet isoihin teollisuuslaitoksiin ja esimerkiksi sairaanhoitopiiriin. Teemme työmme hyvin ja joustamme aina tarvittaessa. Tunnemme isot talot ja meillä on niiden vaatimat koulutukset, siitä on kilpailuetua. Esimerkiksi Huntsmanin palon jälkeen teimme ympäripyöreitä päiviä. Joustamisesta on hyötyä: kylmäasentajamme eivät toivottavasti joudu talven hiljaisinakaan aikoina haahuilemaan nälissään.

Opiskelen yrittäjän ammattitutkintoa. Se on avannut silmät omaan tekemiseen, asioita on pystynyt tarkastelemaan eri näkökulmista. Liiketoimintasuunnitelmaa tehdessäni olen oppinut muun muassa sen, että kehityksen mukana on pysyttävä. Suunnitelmissa on yhtiömuodon muuttaminen ja toimitilojen parantaminen.

Toimitusjohtajan kravattiroolissa en kuitenkaan viihdy. Vedän asentajahaalarin mieluummin päälle ja osallistun käytännön työhön, vaikka paperihommat vievät toki ison osan ajasta. Vaimo-Mannalle menee iso kiitos tuesta vaikeidenkin vuosien aikana. Hän on kasvattanut hienon Kalle-pojan, hoitanut kodin ja osallistuu myös yrityksen töihin aktiivisesti.

Vapaa-aikanani harrastan mökkeilyä ja vapaapalokuntaa Preiviikiin VPK:ssa, meillä on sammutussopimus pelastustoimen kanssa. Yhdistys on aktiivinen toimija ja kylän yhteinen asia.

Porin Kylmäasennus Ky saavuttaa tänä kesänä 30 vuoden iän. Julistamme syntymäpäivää työn merkeissä. Ämpäreiden jakamiseen varatut rahat käytämme asiakkaidemme entistä parempaan palvelemiseen.

www.porinkylmaasennus.fi

Teksti: Maiju Junko, Kuvat: Vesa Saivo