Stepfix Lari Hiltunen
7.10.2022 klo 07:30
Uutinen

Porrasremontti onnistuu myös kevytversiona – Ruotsissa näin on toimittu jo tovi

Vähemmän yllättävää on, että tämä(kin) varsin nokkela idea, on ollut länsinaapurissamme Ruotsissa voimissaan jo parikymmentä vuotta. Nyt siis puhutaan vanhojen portaiden remontoinnista astetta kevyemmällä metodilla. Pirkanmaan Yrittäjien toimistolle asiasta on saapunut puhumaan Lari Hiltunen, Stepfix-yrityksen Pirkanmaan myyntipäällikkö.

28-vuotias Lari Hiltunen on nykyisessä työssään palkkahommissa, mutta yrittäminenkään ei ole vierasta.

– Yrittäminen ja myynti on ollut minun juttuni oikeastaan aina. Se, että saa itse rakentaa raaminsa, laajentaa niitä ja päättää itse tekemisensä, on sopinut minulle paremmin kuin hyvin, hän taustoittaa.

Perhetaustakin tukee tätä, sillä sekä hänen isänsä että äitinsä ovat tehneet merkittävimmän osan urastaan nimenomaan yrittäjinä.

– Ehdin toimia ennen Stepfixiä yrittäjänä useamman vuoden, hän taustoittaa.

Stepfixin ja Larin tiet kohtasivat tammikuussa 2021. Silloin hän tapasi yrityksen perustajan, Olliver Juujärven. Hän oli pistänyt yrityksen pystyyn neljä vuotta aikaisemmin. Larin ajoitus oli silläkin kerralla hyvä, sillä Lari oli juuri lopettelemassa edellistä myyntiprojektiaan ja aikeissa aloittaa uusien haasteiden etsimisen.

Stepfix muodonmuutos
ENNEN JA jälkeen. Ero on varsin selvä.

Ripeät liikkeet

Kuinkas ollakaan, kävi ilmi, että Juujärven yritys Stepfix, joka sekin oli vielä tuolloin Larille täysin uusi tuttavuus, oli käynnistämässä toimipistettä Tampereelle ja täten etsimässä potentiaalista myynnin vetäjää. Yritys kiinnosti, vaikka toimialana rakentaminen vähän tekikin Larin skeptiseksi.

– Minulla on kyllä ollut rakennusalan firma, mutta yhtä lailla tiesin, että alalla on myös paljon tyhjiä puheita, hän kertoo.

Mutta mitä enemmän Lari ennakkoon tutustui Stepfixiin, sitä paremmalta yrityksen toiminta näytti.

– Vaikka nuuskin netistä kaiken mitä löysin, en löytänyt mitään negatiivista, hän kertoo.

Eikä siinä asian kanssa sitten sen kauempaa jahkailtukaan. Vain viikko ensitapaamisesta Stepfixin perustaja Juujärvi sekä yrityksen hallituksen puheenjohtaja Juuso Markkanen matkasivat Tampereelle, jossa pidettiin yhdistetty työhaastattelu sekä tutustumistapaaminen. Ja pian Lari löysikin itsensä yrityksen Espoon konttorilta palaverista, jossa hän esiintyi Pirkanmaan aluevetäjänä.

Idea tuotiin naapurimaasta

Stepfixin toimintaidea on ruotsalaislähtöinen. Siellä vanhojen portaikkojen massiivijalopuulla pinnoittamisesta on kokemusta jo yli 20 vuotta. Nykypäivänä samankaltaista palvelua tarjoaa Ruotsissa jo useampikin yritys. Juuri Ruotsista yrityksen perustaja Olliverkin oli idean bongannut. Hän kun asui aiemmin siellä. Kun hän sitten myöhemmin muutti takaisin Suomeen, tajusi hän, että tässä on iskun paikka.

– Kyllä meillä Suomessa maalataan ja matotetaan portaita uudestaan, mutta juuri muita vaihtoehtoja portaiden kunnostamiseen ei sitten olekaan, paitsi tietysti niiden totaalinen purkaminen ja uudelleenrakentaminen. Tällaiseen tilanteeseen me olemme sitten lähteneet luomaan tarjontaa, Lari kertoo.

Stepfix muodonmuutos meneillään
TÄSSÄ SYNTYY uutta portaikkoa.

Kevyehkö ratkaisu

Kantavana ajatuksena koko prosessissa on, että vanhat portaat saadaan edustuskuntoon mahdollisimman kevyesti. Purkutöitä ei tarvita, sillä uudet kestävät, kahdeksan millin vahvuiset puupinnoitteet saadaan asennettua vanhojen runkojen päälle.

– Ja tässä ei myöskään mene mitään hukkaan, joten tähän on ympäristöystävällinenkin näkökulma, Lari huomauttaa.

Toimenpide on siinäkin mielessä asiakasystävällinen, että portaat ovat asukkaiden käytössä koko remontin ajan.

– Ja se on ollut etenkin näin etätöiden aikaan varsin hyvä asia, hän huomauttaa.

Aikaa touhuun menee 1–3 työpäivää, keskimäärin koko homma on paketissa 18 tunnissa. Uusien pintojen asentaminen hoituu yhden ammattilaisen voimin, mitä nyt joskus saatetaan esimerkiksi kantoavuksi tarvita työmaalle toinenkin tekijä.

Tarkat osat valmistetaan paikan päällä

Käytännössä portaiden päälle asetettavat massiivipuut leikataan muotoonsa paikan päällä, kunhan entisistä portaista on saatu tarkat mitat. Asentaja työstää räätälöidyt porrasosat puutavarasta, jonka aihiot on käsitelty jo valmiiksi omalla tehtaalla Jyväskylässä.

– Puutavara meille tulee Ruotsista, mutta käsittely tehdään omatoimisesti. Käytännössä puutavara öljyvahataan niin, että ensin siihen ruiskutetaan vaha, sitten se hierotaan kovakierroksisella koneella ja lopuksi se kuivataan uv-valolla, hän selkeyttää. Lopputulos on paitsi edustava myös kestävä, sillä öljyvaha imeytyy hyvin syvälle puun rakenteisiin jättäen silti sen pintaan halutun karheuden.

Stepfix palat
UUDET PORTAAT sahataan mittaan paikan päällä.

Kysyntä on laimentunut, mutta uskoa riittää

Yrityksen asiakaskohteet ovat pääsääntöisesti rivi- ja omakotitaloja. Niiden osalta porrastoteutukset jakautuvat miehen mukaan aika tasan. Pirkanmaalla yrityksellä on nyt ollut omaa myyntiä reilut 1,5 vuotta, joten nyt heille tulee jo mukavassa määrin kyselyitä tyytyväisten asiakkaiden suositusten perusteella. Toisaalta myös markkinointiin on panostettu varsin isolla kädellä. Sen huomion mies tosin on tehnyt, että viimeisen puolen vuoden aikana kysyntä on hiljentynyt.

– Tai ainakin meidän suuntaamme otetaan nyt vähemmän yhteyttä, mutta toisaalta ostot ovat säilyneet samalla tasolla, hän kertoo.

Tästä syystä tämä juttukin syntyi. Kun kerran se omaehtoinen kysely on ollut vähäisempää, on jalkatyö ollut jälleen voimissaan.

– Verrattuna viime vuoteen kysyntää on nyt vähemmän. Varmaa syytä en tiedä, mutta eiköhän ainakin tämä yleinen hintatasojen nousu siihen vaikuta, hän kertoo.

Sen verran paljon luottoa tulevaan löytyy, että tästäkin haastattelusta Lari on suuntaamassa kahteen työhaastatteluun. Ja siis juuri haastattelijaksi. Tarkoitus on palkata myyntipuolelle vielä yksi tekijä, ja kunhan se saadaan maaliin, aiotaan remmiin ottaa myös kolmas asentaja.

– Hakemuksia on tullut edelleen ihan mukavasti. Sen olen huomannut, että noin 5–8 haastattelua on pitänyt pitää, jotta on löytynyt hyvä tekijä, hän kertoo.

Niinpä sitten tämänkertainen haastateltavani lähtee haastattelijaksi.

Harvalle portaikolle joudutaan sanomaan ei

Ne portaikkouusinnat, joissa Stepfixin toimintamallilla joudutaan nostamaan kädet pystyyn, ovat hyvin harvassa. Käytännössä tämä tarkoittaa tapauksia, joissa varsinainen portaiden runko on liian huonossa kunnossa. Esimerkiksi silloin kun askelmien liitokset ovat vuosien saatossa löystyneet liikaa ja ne on kasattu niin, että niiden kiristäminen on jälkikäteen mahdotonta.

– Olen laskenut, että noin 95– 97 prosenttia kaikista omalla kohdallani esille tulleista portaikoista voidaan kunnostaa meidän menetelmällämme, hän kertoo.

Tämän vuoden aikana Pirkanmaalla on tarkoitus saada valmiiksi noin 130 portaiden uudistusta. Yhden portaikon kohdalle hinnaksi tulee noin 2800–5500 euroa.

Kuvat: Ville Kulmala, Stepfix Oy

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Pirkanmaan Yrittäjä -lehdessä 20.9.2022

Ville Kulmala
Ville Kulmala