18.12.2018 klo 14:53
Uutinen

Posti kadotti yrittäjän kuution kokoisen ja 460 kg painavan paketin

Yksinyrittäjä Tea Itkosen piti esitellä ja myydä tekemäänsä kirjaa Helsingissä ja Seinäjoella. Toisin kävi. Posti kadotti kuormalavan, johon oli sidottu 40 kirjalaatikkoa.

Porvoolaisen toimittajan ja graafikon Tea Itkosen piti saada ennen viikonloppua yli 300 kirjan lähetys painosta Keski-Suomesta Postin kuljettamana. Itkosen oli tarkoitus esitellä ja myydä tuoreinta kirjaansa lauantaina joulumarkkinoilla Karjala-talolla Helsingissä.

Karjalaistaustainen Tea Itkonen on tehnyt useita karjalaisista kylistä kertovia kirjoja. Tuorein teos on yhdessä Marjatta Pölläsen kanssa tehty Souda, souda Sorolaan!.

– Kirjat olivat torstaina saapuneet Helsinkiin ja perjantaina aamulla ne olivat Vantaalla lajittelukeskuksessa. Iltapäivällä kuulin niiden kadonneen, Tea Itkonen kertoo.

Nettiseurannassa paketin jäljet katosivat lajittelukeskukseen. (TEKSTI JATKUU KUVAN ALAPUOLELLA)

– Kyseessä on halkomotin kokoinen lähetys, noin 40 laatikkoa. Miten näin iso paketti saattoi kadota, Tea Itkonen ihmettelee.

– Yksi tuttava kommentoi facebookissa, että oli hänen tutultaan kadonneet kahdeksan metriä pitkät kattotuolitkin kuljetuksessa, Itkonen hymähtää.

Löytyivät Hämeenlinnasta

Tea Itkonen tiedusteli kirjojensa kohtaloa chatin kautta tuloksetta, samoin painotalo. Itkosen tuttava jopa ajoi Vantaalle ja kävi läpi lajitteluterminaalin 150 lastauslaituria ja ovet, joissa oli ovisummeri. Hän ei kuitenkaan saanut vastausta kysymyksilleen.

Itkonen joutui menemään viime lauantaina joulumarkkinoille Karjala-talolle Helsinkiin ilman kirjojaan. Osalle ennakkotilaajista hän oli pystynyt toimittamaan tiedon kirjojen katoamisesta, mutta paikalle tuli runsaasti sellaisia, joilla ei ollut tietoa.

– Ihmiset olivat ymmärrettävästi pettyneitä. Osa heistä on iäkkäitä, 80–90-vuotiaita ja kulkeminen ei ole helppoa, kertoo Tea Itkonen.

Hänellä oli maanantaina Seinäjoella kirjansa toinen julkistamistilaisuus. Sinne hän luuli jo saavansa kirjat, sillä kirjalaatikot löytyivät maanantaina puolen päivän aikoihin Hämeenlinnasta.

– Kirjapaino oli pyytänyt, että 12 laatikkoa kirjoja otettaisiin erilleen, jotta voisin noutaa ne, kun ajan Hämeenlinnan ohi matkalla Seinäjoelle. Posti oli kuitenkin vienyt kaikki laatikot ja ne olivat matkalla Porvooseen, huokaa Tea Itkonen.

Kirjapainon edustaja ajoi 130 kilometrin matkan Tampereelle tuomaan Itkoselle painotalon ainoan kappaleen kirjasta. Näin Tea Itkonen saattoi edes näyttää Seinäjoella, että millainen kirja on.

Ylimääräisiä kuluja

Tiistai-iltapäivään mennessä Tea Itkonen ei ollut saanut selitystä siihen, miksi lähetys meni Porvoon sijasta Hämeenlinnaan.

Ihmisten pettymyksen lisäksi Tea Itkosta harmittaa se, että kirjan kustantajalle, yleishyödylliselle yhdistykselle Suur-Jaakkimalaiset ry:lle tulee ylimääräisiä kuluja kirjojen postittamisesta, koska ennakkotilaajat eivät saaneet kirjoja sovitusti joulumarkkinoilta ja julkistamistilaisuudesta.

– Emme ole vielä päässeet keskustelemaan Postin kanssa mahdollisista korvauksista, Tea Itkonen kertoo.

Jari Lammassaari

jari.lammassaari(at)yrittajat.fi