3.1.2018 klo 11:21
Uutinen

Posti-tutkinnan hitaus herättää kritiikkiä: ”Tilanne on huolestuttava”

Suomen Yrittäjät kritisoi Kuluttaja- ja kilpailuviraston Postin hinnoittelua koskevan tutkinnan etenemistä.

Kuluttaja- ja kilpailuvirasto sai viime kesänä Suomen Suoramarkkinoinnilta toimenpidepyynnön koskien Postin mahdollista määräävän markkina-aseman väärinkäyttöä. Toimenpidempyynnössä eriteltiin useita kohtia, mutta yksi keskeisimmistä on osoitteettoman markkinan hinnoittelu.

Joulukuussa KKV sai toimenpidepyynnöt myös Kärkimedialta ja Jakeluyhtiö Suomelta.

Suomen Yrittäjien kilpailuasioiden päällikkö Satu Grekin pitää KKV:n toimintaa asiassa hitaana.

– Tilanne on huolestuttava, jos KKV markkinoita valvovana elimenä työskentelee niin hitaasti, että markkinoilta vetäytymisiä ehtii tapahtua.

Kärkimedia on vihjannut, että se voi poistua markkinoilta, jos Postin epäilty ”saalistushinnoittelu” jatkuu.

Grekin viittaa KKV:lle aikaisemmin tehtyihin toimenpidepyyntöihin, joiden tutkinta on yhä kesken.

– KKV:n valvonnan kestosta esimerkkinä on Suomen Yrittäjien syksyllä 2015 tekemät, Kuopiota ja HUS:ia koskevat toimenpidepyynnöt kilpailuneutraliteettihäiriöistä. Tutkinnat ovat yhä kesken, tutkijat ovat vaihtuneet ja markkinahäiriöt jatkuneet.

Grekin ehdottaa tutkinan kestolle enimmäisaikarajaa.

– Tutkinnan kestoa voitaisiin lyhentää esimerkiksi säätämällä tutkimiselle 6-12 kuukauden enimmäiskesto, jollainen on jo käytössä energiamarkkinoiden valvonnassa.

”Ei poikkeuksellisen hidasta”

KKV:n Postin tutkinnasta vastaava tutkimuspäällikkö Hannu Raatikainen myöntää, että asiassa ollaan vasta alkuvaiheessa.

– Tutkinnassa kestää, koska tarvitsemme näyttöä mahdollisesta rikkomuksesta. Nyt pyydämme tietoa eri lähteistä ja yritämme sitä kautta saada kuvaa Postin menettelystä.

– Kyllä tällaiset tutkinnat yleensä kestävät. Ei tässä ole missään nimessä kyse poikkeuksellisen hitaasta etenemisestä, Raatikainen jatkaa.

Postin toimia tutkivan ryhmän kokoonpano on Raatikaisen mukaan muuttunut, mutta varsinaisista resurssiongelmista ei hänen mukaansa ole kysymys.

– Tämä prosessi ei toimi niin, että ensin ilmoitetaan, onko Posti toiminut määräävässä markkina-asemassa vai ei ja sen jälkeen tutkitaan menettelyä. Tutkimme kaikkia asioita yhtenä kokonaisuutena emmekä anna välitilinpäätöksiä yksittäisistä seikoista.

Kärkimedia odottaa rauhassa

Kärkimedian toimitusjohtaja Tom Jungellin mukaan yhtiö odottaa nyt rauhassa KKV:n tutkinnan valmistumista.

– Kärkimedia epäilee, että Posti ristiinsubentoi osoitteettoman suoramainonnan jakeluaan niillä tuotoilla, joita se saa perusjakelustaan. Se on huolestuttavaa koko alan kannalta. Nyt KKV:n tehtävänä on selvittää, subventoiko Posti hinnoitteluaan.

Kärkimedia epäilee, että Posti ei kohdenna osoitteettomaan suorajakeluun liittyviä kuluja oikeudenmukaisesti. Yhtiö on kutsunut Postin toimintaa saalistushinnoitteluksi.

– Käsityksemme mukaan vaikuttaa vahvasti siltä, että näin Posti toimii.

Jungell on huolissaan siitä, että asiakkaiden vaihtoehdot vähenevät, jos Postin toiminta jatkuu.

– Jos vaihtoehtoja laajaan jakeluun ei enää ole, voidaan kysyä miten hinnoittelun sitten käy. Tämä on pidemmän aikavälin haaste.

– Kilpailu on hyvästä ja sitä pitää olla. Näin maailma toimii. Kyse on siitä, toimitaanko kaikkien pykälien mukaisesti.

Kuva: Posti / Vesa Kippola

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi