22.12.2020 klo 12:45
Uutinen

Puheenjohtajan katsaus – kummallinen vuosi 2020

– Jos on huonoa, on jotain hyvääkin

On ollut kummallinen vuosi. Aloitin puheenjohtajana toisella hallituskaudellani ja leppoisissa tunnelmissa. Vaikka jo tammikuussa alkoi kuulua uutisia uudesta pandemiasta Kiinassa, eiväthän ne juuri täällä Euroopan perukoilla ole vaikuttaneet. Toisin kävi. Itselläni myyntijohtajan työ vaihtui kokopäiväiseen yrittäjyyteen 16.3.2020. Samalla koko kesän työt ja tapahtumat peruuntuivat. Tuttua teille monelle.

Jos on huonoa, on jotain hyvääkin. Yksinyrittäjien tuki päädyttiin jakamaan kuntien kautta ja seurasimme tilannetta, uudessa normaalissa, Teams-tapaamisissa kunnanjohtajan Tarmo Aarnion ja kuntakehityspäällikkö Susanna Hyvärisen kanssa. Kirkkonummella tuet jaettiin kuntakehitysyksikön kautta. Kunnan päättäjät tulivat näin luonnostaan tutuiksi. Kun Suomen Yrittäjät toukokuun lopulla julkaisivat Kuntabarometrin tulokset, oli helppoa lähteä kunnan edustajien kanssa pohtimaan ongelmakohtia, sekä ratkaisuja meidän yrittäjien näkökannalta. Yrittäjien workshop muodosti noin 20 kohdan listan, jota syksyn aikana kävimme lävitse kunnan eri foorumeissa.

Kunnan johtoryhmässä esittelimme asioita syyskuun lopulla, kunnanhallituksessa olimme kutsuttua taas marraskuussa. Kommentteina kuulimme hallitukselta, että samoista asioista on keskusteltu jo kahdeksan vuotta sitten! Meiltä mukana oli itseni lisäksi Petra Paldanius, ensimmäinen hallitusvuosi menossa ja Olli-Pekka Melin, hallituksessa 2021 alkaen. Meiltä historia tieto oli vähäistä. Pakko oli siis tiedustella, miksi kunnanhallitus ei ole tehnyt asioille mitään, jos samat asiat ovat esillä vuodesta toiseen!

Konkreettisena toimena marraskuussa tutustuimme Kuntabarometrin kärkipäähän sijoittuneen Järvenpään kaupungin edustajien ja Järvenpää Yrittäjien kanssa heille tuloksia tuottaneisiin toimintatapoihin ja yrittäjäyhteistyöhön. Oli hienoa kuulla, kuinka kaupungin viranhaltijat ovat esillä omilla kasvoillaan, vastuuta päätöksistä kantaen. Lisäksi viestintä, kaupungin tuoma lisäarvo yrittäjille, jalkautuminen yrittäjien ongelmien pariin sekä tsemppaaminen olivat muun muassa asioita, joista meillä voidaan ottaa oppia! Alkuvuodelle on suunnitelmissa myös hankintapäivä! Toivottavasti pääsemme toteuttamaan sitä livenä.

Suuremmat tapahtumat valitettavasti syksyltä jouduimme peruuttamaan. Joukossa suosittu #BFK, sekä joulukuulle suunniteltu #ostaläheltä kampanjan lanseeraus. Kampanja pyörii nyt ilmoittelun muodossa paikallisessa lehdessä ja diginä. Pyrimme kuitenkin edelleen pitämään pienempimuotoiset #vitosenlounas tapahtumat kuntakeskuksessa, sekä Veikkolassa. Lisäksi Masalassa järjestimme Ravintola Pisarassa ensimmäisen Business-aamiaisen. Tapahtumiin pyrimme lisäämään sisältöä kutsumalla ulkopuolisia puhujia kertomaan vinkkejä eri liiketoiminta-alueille. Lisäksi aloimme osallistujien joukosta arpomalla yrittäjäesittelyt, jotka julkaistaan aina verkkosivuillamme ja facebookissa. Kannattaa siis osallistua, voit hyvin saada ilmaista näkyvyyttä.

Joulukuussa sain olla ensimmäistä kertaa olla palkitsemassa vuoden yrittäjiä, pienimuotoiseen tilaisuuteen osallistuivat myös kunnanjohtaja, sekä kunnanvaltuuston puheenjohtaja ja kansanedustaja Anders Adlercreutz. Tilaisuudessa ja sen jälkeen tuntui, että meitä yrittäjiä arvostetaan kyllä. Yritykset tuovat kuntaan paitsi verotuloja eri muodoissaan, työpaikkoja, asukkaita ja tätä kautta enemmän kulutusta, eli elinvoimaa omille kylillemme.

Joulukuu toi mukanaan allekirjoittaneelle myös paikat Uudenmaan Yrittäjien ja YritysEspoon hallituksissa. On hienoa päästä vaikuttamaan yrittäjyyteen useilla eri tasoilla.

2021 jatkamme työtä uudistuneella hallituksella. Tervetuloa Tarja Kupias-Kotilainen, Markus Myllyniemi ja Olli-Pekka Melin. Joudumme samalla hyvästelemään pitkäaikaiset yrittäjävaikuttajat Kati Kettusen, sekä Katarina Helanderin. Onneksi voimme edelleen pitää yhteyttä, neuvonne ovat tarpeen ja kullanarvoisia myös tulevaisuudessa. Iso kiitos panoksestanne Kati ja Kata!

Jatkamme 2021 työtä saadaksemme yritysvaikutusten arvioinnin mukaan kaikille kunnan päätöksenteon tasoille. Ilman yrityksiä ei olisi kuntaakaan.

Hyvää ja rauhallista joulua, menestystä ja terveyttä vuodelle 2021!

Kirkkonummen Yrittäjät

Janne Laitinen

Puheenjohtaja