8.2.2021 klo 08:24
Uutinen

Pula osaajista pahenee it-alalla: Ohjelmistoyritys houkuttelee ulkomaalaisia työntekijöitä lastenhoidolla ja muuttoavulla

Ulkomaalaisia ammattilaisia houkutellaan paitsi työsuhde-eduilla, myös suomalaisilla vetovoimatekijöillä. Pienten ohjelmistoyritysten on vaikea kilpailla työvoimasta isompien yritysten kanssa.

Sievo Oy on yksi niistä teknologia-alalla toimivista suomalaisyrityksistä, jotka kärsivät osaavan työvoiman puutteesta. Vastaavassa tilanteessa olevia yrityksiä on paljon etenkin pääkaupunkiseudulla.

– Meille ei ole mikänä ongelma ottaa töihin ulkomaalaisia. Lähinnä ongelmana on kova kilpailu työntekiöistä, Sievon tuotekehitysjohtaja Markus Lauttia sanoo.

Koko yrityksessä on 180 työntekijää, joista 160 Helsingissä. Helsingin työntekijämäärästä 40 prosenttia on ulkomaalaistaustaisia. Erityisen paljon osaajia kaivataan ohjelmistokehitykseen.

Merkittävä osa Sievon palkkaamista ulkomaalaisista asuu jo valmiiksi Helsingissä. Heidän lisäkseen osaajia houkutellaan jatkuvasti myös Suomen rajojen ulkopuolelta.

– Kyse ei ole siitä, etteikö osaavia ammattilaisia olisi Suomen kantaväestössä, mutta heile on vaan niin suuri kysyntä alan yrityksissä ettei ihmisiä riitä, Lauttia jatkaa.

Yritys lähti ratkaisemaan ongelmaa parantamalla näkyvyyttä. Yrityksen profiilia on nostettu muun muassa sosiaalisessa mediassa.

– Näimme näkyvyyden parantamisen parhaana tapana kilpailla työntekijöistä isoja softakehitysfirmoja vastaan. Emme tee kuluttajatuotteita, joten näkyvyyttä on vaikea saada kuluttajien keskuudessa.

Sievo ei vaadi ulkomaalaisilta työntekijöiltään suomen kielen osaamista. Lauttian mukaan tärkeintä on, että englannin kieli taittuu riittävällä tasolla.

– Suurin osa ulkomaalaisista työntekijöistämme ei osaa lainkaan suomea. Kielitaitovaatimus saattaa rajoittaa potentiaalisten työntekijöiden kiinnostusta.

Lauttia on huomannut, että valmiiksi monikulttuurinen työpaikka houkuttelee ulkomaalaistaustaisia osaajia.

– Heidän on helpompaa tulla töihin, kun työkavereissa on valmiiksi samasta maasta kotoisin olevia ihmisiä.

Kova kilpailu työntekijöistä näkyy ohelmistoalan yritysten tarjoamissa henkilökuntaeduissa. Sievo avustaa ulkomaalaisia työtekijöitään muutossa maksamalla osan muuttokuluista ja parin ensimmäisen kuukauden vuokran. Lisäksi yritys tarjoaa työntekijöilleen kattavan työterveyshuollon sekä lastenhoitopalvelun, joka takaa lastenhoitajan työntekijän kotiin silloin, kun lapsi on sairaana.

Business Finland tarjoaa rahoitusta palkkaamiseen

Business Finland on kartoittanut osaavan työvoiman tarvetta eri aloilla. Ohjelmistokehitys ja peliala ovat tässä mielessä haastavimmassa tilanteessa. Business Finlandin ohjelmajohtaja Joonas Hallan mukaan koronatilanne ei ole vähentänyt tarvetta.

– Ohjelmistoalan yrityksissä monikulttuurisuus nähdään voimavarana. Sievo on hyvä esimerkki siitä, että kielitaitokaan ei ole este.

Business Finland tarjoaa yrityksille Talent explorer -rahoitusta ulkomaalaisten työntekijöiden palkkaamiseen. Rahoituksen ehtona on uusien markkinoiden avaaminen tuotteille tai palveluille. Rahoitusta on mahdollista saada enintään 40 000 eurolle, josta rahoitus kattaa puolet. Summa käytetään kokonaisuudessaan uuden työntekijän palkkakuluihin.

– Toivomme, että rahoitusta käytetään ja Suomeen saadaan sen avulla lisää kansainvälisiä osaajia, Halla sanoo.

Hän näkee, että Suomen vetovoimatekijät ovat edelleen kunnossa.

– Täällä työn ja vapaa-ajan balanssi on kohdallaan. Perheillä on hyvä asua Suomessa ja koronatilanne on hoidettu paremmin kuin monessa muussa maassa. Lisäksi meillä on tilaa liikkua turvallisesti ja puhdas ilma. Näitä asioita arvostetaan.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi