5.1.2023 klo 21:00
Uutinen

Puuartisti Miikka Kotilaiselle Pohjois-Karjalan maakunnan kehittäjä -palkinto

Puuartisti Oy:n yrittäjä ja luova johtaja Miikka Kotilainen, 33, on Pohjois-Karjalan maakunnan kehittäjä 2022. Kotilainen palkittiin Pohjois-Karjalan maakuntaliiton ja Joensuun kaupungin järjestämässä Uuden vuoden vastaanotossa 5.1.2023 Joensuussa.

Maakunnan kehittäjä -palkintoa on jaettu vuodesta 1993 alkaen ja sen myöntävät maakuntaliitto ja Joensuun nuorkauppakamari. Nuorkauppakamarin puheenjohtaja Eveliina Räsäsen mukaan Miikka Kotilainen edustaa modernia ja omaan tekemiseen luottavaa pohjoiskarjalaista toimintakulttuuria. Palkinto haluttiin antaa urallaan hyvässä vauhdissa olevalle henkilölle ja näin kannustaa jatkamaan valitulla tiellä.

– Maakunnan kehittäjäpalkinnon tavoitteena on nostaa kehittämishenkeä Pohjois-Karjalassa. Miikka on omalla esimerkillään näyttänyt, kuinka nuori yrittäjä voi tehdä luovasta alasta bisneksen, ja viedä Pohjois-Karjalan tunnettavuutta eteenpäin jopa kansainvälisesti. Meidän tulee pitää katse tulevaisuudessa, maakunnan tulevaisuus on nuorissa, Räsänen sanoo.

Puuartisti on saanut kansallista huomiota peliyhtiö Supercellin toimiston juurakkosaunan suunnittelijana ja toteuttajana. Vaikka samanlaisia saunoja olisi haluttu muuallekin, Kotilainen on pitänyt kiinni yrityksensä linjasta: kahta samanlaista sisustusratkaisua tai kalustetta ei toteuteta.

– Minulla on ollut vahva visio alusta lähtien. Haluan, ettei meitä valitan hinnan takia vaan meidän tiimin, tekemisen ja tarinan ansiosta. Meillä on vahva brändi, mikä auttaa eteenpäin. Matkan varrella on ollut myös vastoinkäymisiä ja oppirahojen maksamista. Ajattelen kuitenkin niin, että pitää luottaa itseensä, kokeilla ja uskaltaa myös epäonnistua. Olipa se bändi tai yritys, niin ideoita ei kannata hieroa omissa oloissa liian pitkään, vaan lähteä liikkeelle. Kannattaa edetä pienin askelein eikä lähteä heti tavoittelemaan täydellisyyttä, Kotilainen sanoo.

Puuartisti on kehittänyt tapoja hyödyntää hukkapuuta kalustamisessa ja sisustamisessa. Kiertotalous on vahvasti mukana myös Kotilaisen uudessa, teolliseen kokoluokkaan tähtäävässä toiminnassa. Kyseessä on innovaatio, jossa rakennustyömaiden purkupuutavara käsitellään uuteen käyttöön soveltuvaksi energiaksi polttamisen sijaan. Menetelmässä kuumennetaan sahatavaraa niin, että puun pintakerros hiiltyy. Tämä tuhoaa lahottajat ja puusta tulee samalla säänkestävämpää. 

– Uutta ideaa viedään eteenpäin toisella, vastaperustetulla Hiil Oy:llä, jolle rakennetaan tuotantolaitos Pohjois-Karjalaan. Ja näitä laitoksia voi perustaa eri puolille maata ja ulkomaille. Se tarkoittaa sitä, että voimme vaikuttaa positiivisesti ympäristöön ihan eri mittakaavassa kuin nyt, Kotilainen kertoo.

Maakunnan kehittäjä -palkinnon tavoitteena on aktivoida asukkaita työskentelemään yhteisen ja yhä paremman Pohjois-Karjalan hyväksi. Kehittäjäpalkinnon saaja on samalla myönteinen esimerkki maakunnan menestyksestä. Vuoden 2021 maakunnan kehittäjä on lieksalainen yrittäjä Timo Väänänen.

Lisätiedot: Miikka Kotilainen, maakunnan kehittäjä 2022, p. 050 569 0581, miikka@puuartisti.fi, Markus Hirvonen, maakuntajohtaja, 050 357 7739, markus.hirvonen@pohjois-karjala.fi, Eveliina Räsänen, Joensuun nuorkauppakamarin puheenjohtaja, p. 050 408 2554, eveliina.rasanen@jci.fi

Maakunnan kehittäjä 2022, palkintoperustelut:

  • Miikka Kotilainen on omalla esimerkillään näyttänyt, kuinka nuori yrittäjä voi innovatiivisella idealla menestyä maailmanlaajuisesti.
  • Hän tuottaa pohjoiskarjaisesta puusta uniikkeja tuotteita ja sisustusratkaisuja, jotka on tunnettu niin valtakunnallisesti kuin myös kansainvälisesti. Tunnettuja töitä on mm. peliyhtiö Supercellin pääkonttorin saunatilat ja Ähtärin eläinpuiston pandapallot.
  • Miikka Kotilainen on paikallinen toimija, jonka liiketoimintaa ohjaavat vahvasti vastuulliset ja kotimaiset arvot. Puuartisti-yrityksen toiminnassa huomioidaan erinomaisesti kestävä kehitys ja vastuullisuus. Tuotantolaitos on varustettu aurinkopaneeleilla ja puujäte menee paikalliseen voimalaitokseen.Miikka on rakentamassa jätepuun kierrättämiseen tähtäävää teollisen mittakaavan kiertotaloustoimintaa uudella Hiil Oy:llä.

Miikka Kotilainen

  • Syntynyt Kontiolahdella v. 1989.
  • Puuartesaani ja puuseppämestari.
  • Perusti Puuartisti-yrityksen Kontiorannan entiselle varuskunta-alueelle vuonna 2014. Yrityksen osakas 20 % osuudella veli Joona Kotilainen.
  • Yritys työllistää tällä hetkellä Miikan lisäksi kuusi henkilöä. Liikevaihto 469 000 euroa vuonna 2021.
  • Pohjois-Karjalan ELY-keskus myönsi yritykselle maakunnallisen ympäristöpalkinnon 10.11.2022.
  • Pohjois-Karjalan Yrittäjät myönsi Miikka ja Joona Kotilaiselle vuoden nuori yrittäjä palkinnon 21.4.2020.
  • Naimisissa, yksi lapsi.