13.5.2020 klo 12:15
Uutinen

Rahat riittävät ja suurta ruuhkaa ei ole – Yksinyrittäjätuen jakaminen Uudellamaalla sujuu hyvin

Soittokierros Uudenmaan Yrittäjien alueen kehittämisyhtiöihin antaa kuvan, että yksinyrittäjien 2000 euron tuen käsittely rullaa tällä hetkellä sujuvasti. Tukea ehtii hakea syyskuun loppuun saakka. Erityisen tarkkana kannattaa olla liitteiden kanssa.

Soitimme kunnallisiin kehittämiskeskuksiin ja kysyimme, miten yksinyrittäjien tuen käsittely sujuu. Näin meille vastattiin.

Elina Pekkarinen, Keski-Uudenmaan kehittämiskeskus Keuke

– Yksinyrittäjien 2000 euron tukea on Keuken kautta hakenut 1258 yrittäjää. Hakeminen lähti vilkkaasti liikkeelle, mutta tukea on runsaasti jäljellä, toimitusjohtaja Elina Pekkarinen sanoo.

– Tällä hetkellä hakemusten käsittely on sujuvaa ja päätöksen saa viikossa, josta se etenee maksatukseen. Maksatus kestää muutaman työpäivän, Pekkarinen kertoo.

– Tukea ehtii hakea kesälläkin, jos oma tilanne on sellainen, että koronaepidemian vaikutukset liiketoimintaan näkyvät luvuissa viiveellä.

– Raha ei ole loppumassa. Täytä hakemus rauhassa ja katso että laitat mukaan kaikki liitteet. Hakemuksen käsittely on tällöin monta kertaa nopeampaa, Pekkarinen sanoo.

Erkki Taskinen, Yritysvoimala, Hyvinkää

– Yksinyrittäjätukea on haettu maltillisesti. Hyvinkää-Riihimäki -alueella kunnat käsittelevät hakemukset itse. Niin pahaa alkuruuhkaa ei tullut, kuin pelättiin ja hakemukset on saatu käsiteltyä ja maksettua hyvin. Hakemuksia tulee tasaista vauhtia edelleen, toimitusjohtaja Erkki Taskinen kertoo.

Fredrik Pressler, Posintra, Porvoo

– Yksinyrittäjätukien tilanne on sama kuin varmaan valtakunnallisesti, eli myöntövaltuutuksia on. Ensimmäisen kolmen viikon ajan tukea on haettu aktiivisesti. Aluksi tukien käsittelyssä oli kiirettä, mutta hakemuksia tippuu nyt tasaisesti, toimitusjohtaja Fredrik Pressler kertoo.

– Tietyt toimialat reagoivat kriisiin heti muutaman viikon jälkeen. Seuraavaksi ovat liikkeellä varmasti ne, jotka ovat nyt laskuttaneet alkuvuoden ja koronan vuoksi tapahtunut muutos alkaa näkyä luvuissa. Odotamme uutta piikkiä hakemuksiin, Pressler sanoo.

Tom Gammals, Novago

– Järjestelmä on vieläkin turhan järeä ja byrokraattinen, mutta pyrimme hoitamaan hakemukset alta pois, toimitusjohtaja Tom Gammals sanoo heti kärkeen.

– Hyvää kuuluu. Tällä hetkellä meillä on yksinyrittäjien tukien haussa pientä jonoa, mutta ei suurta ruuhkaa. Novagon alueella on tällä hetkellä 336 hyväksyttyä yksinyrittäjäsopimusta, 39 hylättyä ja kunnat ovat pyytäneet 14 lisäselvityksiä, Gammals kertoo.

– Näillä näkymin raha tulee riittämään yllättävänkin hyvin.

– Vaikka hakemusten määrä on vähentynyt, niiden käsittelyyn menee enemmän aikaa. Ajattelimme, että hakemusten laatu olisi toukokuussa parempi, kun niiden laatimiseen on ollut aikaa hakea lisätietoa, mutta näin ei valitettavasti käynyt, ehkä pikemminkin on väsymystä ilmassa. Ongelma tulee useimmiten vastaan liitteissä.

– Emme hylkää hakemuksia ilman yhteydenottoa – neuvomme tarkennettavien asioiden kanssa, Gammals kertoo.

Harri Kari, Mäntsälän Yrityskehitys

– Yksinyrittäjätukien käsittelyyn kuuluu oikein hyvää. 155 hakemusta taitaa olla käsiteltynä ja käsittelemme uudet sitä mukaa kuin niitä tulee. Otamme hakemukset vastaan, pyydämme liitteet ja kirjoitamme lausunnon kunnalle. Kunta tekee asiasta viranhaltijapäätöksen ja yleensä saamme seuraava päivänä sen takaisin, toimitusjohtaja Harri Kari kertoo.