29.4.2022 klo 12:42
Uutinen

Rajua kasvua haetaan

Unison Brewing Company osti Panimo Honkavuoren liiketoiminnan viime helmikuussa. Tomi Sutisen, Miska Kämäräisen ja Tomi Piipposen panimo janoaa nyt kasvua Grow-kasvuohjelman evästyksillä.

Ensimmäisen siirtonsa olutbisnekseen Unison Coffeen yrittäjät Tomi Sutinen, Miska Kämäräinen ja panimon kolmanneksi osakkaaksi tullut Tomi Piipponen tekivät vuonna 2020, kun miehet ostivat Joenbruu BC Oy:n. Mikropanimoa yrittäjät ehtivät pyörittää noin 1,5 vuotta.

  • Hoksasimme, että meidän kokoonpanolla ja työmäärällä oluthomma ei kehity oikeaan suuntaan, Tomi Sutinen taustoittaa kehittämisen ja kasvun tarpeita.

Ville Vuorio ja Jani Honkanen perustivat Panimo Honkavuoren vuonna 2015. Honkanen luopui panimotyöstä jo vuonna 2019 ja siirtyi takaisin aiemmalle uralleen Euroopan kemikaalivirastoon Helsinkiin. Tammikuussa 2021 Vuorio siirtyi luonnonsuojeluasioiden pariin Metsähallitukseen.

  • Oli ollut jo pidempään mielessä, ettei panimon pyörittäminen ole ihan loppuelämän hommaa. Mietittiin vaihtoehtoja luopumiselle, Vuorio muistelee.

Palaset kohdilleen

Joenbruusta rakentui Unison Brewing Company. Sittemmin panimon neljänneksi osakkaaksi tuli Aapo Gröhn.  

Pienpanimoiden laatu, käsityö ja innovatiivinen kokeilunhalu puhuttelevat laatutietoista asiakaskuntaa. Kasvun mahdollisuudet tunnistaen Tomi Sutinen lähti mukaan Business Joensuun Grow-kasvuohjelmaan.

  • Eritoten kiinnosti oppia, miten kasvusuunnitelmaa laajemmassa mitassa tehdään. Yrittäjällä asia voi olla mielessä, mutta ilman sparrausta harvempi onnistuu. Yritysvalmentajat Mervi Leminen ja Santeri Lanér ovat ammattivalmentajia, Grown anti oli todella hyvä. Oli antoisaa päästä kuulemaan myös suunnilleen samankokoisten muiden yritysten kasvusuunnitelmista.

”Odotan hyvää tulevaisuutta”

Business Joensuun yritysasiantuntija Jouko Piiraisella oli tärkeä rooli sekä Joenbruun että myös Panimo Hokavuoren kaupassa. Piiraisen ansiosta halukas myyjä ja kasvuhakuinen ostaja kohtasivat.

  • Vuorion yhteydenoton jälkeen päädyttiin koostamaan Panimo Honkavuoren ja liiketoiminnan arvolaskelmia. Kun ostajaa alettiin etsimään, oli hyvässä muistissa Joenbruun kuvio. Soitto Tomille osui hyvään saumaan, koska heillä oli tavoitteena panimotoiminnan laajentaminen, Jouko Piirainen jäsentää etenemistä.

Helinintiellä sijaitsevat panimotilat mahdollistavat kasvun. Yrittäjät mukaan lukien Unison Brewing Company työllistää seitsemän henkilöä.

  • Koko Unison Brewing Companyn porukka on sen tuntuinen, että ideoita tulevaisuuden rakentamiseen varmasti syntyy. Odotan hyvää tulevaisuutta heille, Piirainen kannustaa muistuttaen, että Business Joensuu on alueen yrityksille verraton apu ja matkakumppani.

Teksti: Sirkka-Liisa Aaltonen/Viestintä Ässä Oy