18.4.2018 klo 16:04
Uutinen

Rakennusalan lakko alkaa, isot vaikutukset koko rakentamiseen

Rakennusliiton torstaina alkava lakko sulkee seitsemän yrityksen valmisbetonin ja betonielementtien tuotannon käytännössä kuukaudeksi.

Rakennusteollisuus RT ry:n mukaan lakossa olevien yritysten tuotanto vastaa reilusti yli puolta elementtien ja lähes kahta kolmannesta valmisbetonin tuotannosta. Lakko vaikuttaa laajalti koko rakentamiseen.

– Lakon seuraukset rakentamiselle ovat kohtalokkaat. Runkovaiheessa olevien rakennusten aikataulut sotkeutuvat ja lakko aiheuttaa huomattavasti lakkopäivien määrää suurempia viipeitä valmistumiselle. Betonituotannon kapasiteetin käyttöaste on muutenkin huipussaan eikä viipeitä saada kiinni moneen kuukauteen, Rakennusteollisuus RT ry:n työmarkkinajohtaja Tapio Kari sanoo.

Lakko koskee seitsemää yritystä: Betonimestarit Oy, Betset Oy, Parma Oy, Rajaville Oy, Parmarail Oy Ab, Rudus Oy ja Ruskon Betoni Oy.

Keskustelupöytään palataan 19. huhtikuuta

Karin mukaan Rakennusteollisuus on tarjonnut samantasoista palkkaratkaisua kuin miljoona yksityisen sektorin palkansaajaa on jo hyväksynyt.

– Rakennusliitto haluaa rikkoa yleisen linjan. Rakennusliiton julkisuudessakin esittämät puheet työnantajien heikennysesityksistä ovat pelkkää propagandaa. Kyse on puhtaasti rahasta, Tapio Kari toteaa liiton tiedotteessa.

Sovittelijan johdolla käydyissä neuvotteluissa tapahtui tänään hienoista edistymistä, mutta edellytyksiä sovintoesityksen antamiselle ei ollut. Osapuolet jatkavat kuitenkin keskusteluja torstaina 19. huhtikuuta.

– Rakennusliitto on tähän saakka tarjonnut työnantajalle vain yhtä vaihtoehtoa: suostumista muihin palkansaajiin verrattuna kaksinkertaisiin palkankorotuksiin.

Lakon kerrannaisvaikutukset

Lakkoon osallistuu reilusti yli tuhat työntekijää, mutta lisäksi rakennusliikkeet joutuvat jalkauttamaan tuhansia rakennustyöntekijöitä, joiden työ estyy ja joiden palkanmaksu joudutaan sen vuoksi keskeyttämään.

Yrittäjäsanomat

toimitus (at) yrittajat.fi