16.2.2024 klo 14:16
Uutinen

Rakennussuunnittelu on tiimityötä

Asuntosuunnittelu on perinteisesti ollut joensuulaisen arkkitehtitoimisto Vaaka-ARK Oy:n vahvinta aluetta, mutta vuosien varrella julkisen puolen hankkeiden ja remonttisuunnittelun paino on lisääntynyt.

Rakennusarkkitehti Karri Vaakanainen on aina ollut kiinnostunut talojen suunnittelusta.

– Jo yläasteella olin TET-harjoitteluissa arkkitehtitoimistoissa. Valmistuin Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulusta vuonna 1997, ja keväästä 1998 asti olen työskennellyt rakennussuunnittelun parissa. Rakennusarkkitehdiksi valmistuin Savonia-ammattikorkeakoulusta vuonna 2022, Vaakanainen kertoo.

Vaakanaisen yritys Vaaka-ARK Oy on perustettu vuonna 2018. Sitä ennen hän työskenteli vanhempiensa omistamassa VaakaLine Oy:ssä, ensin sivutoimisesti ja vuodesta 2012 lähtien päätoimisesti.

Painotus siirtymässä peruskorjauksiin

Vaaka-ARK Oy:llä on vuosittain työn alla useita hankkeita laidasta laitaan. Asuntosuunnittelu on perinteisesti ollut arkkitehtitoimiston vahvaa aluetta, mutta rinnalle on tullut muun muassa julkisen puolen hankkeita sekä remonttisuunnittelua.

– Paino esimerkiksi peruskorjauksissa on jatkossa varmasti suuri, Vaakanainen arvioi.

Vaaka-ARK Oy:n kädenjälki näkyy pääsääntöisesti Itä-Suomen alueella. Joensuun seudulle sijoittuvien hankkeiden lisäksi yritys on suunnitellut esimerkiksi Riverian Valtimon koulutusyksikön peruskorjauksen ja Kiteen Rantakentän katetun katsomon. Hankkeita on tehty myös Etelä-Suomeen ja Pirkanmaalle.

Hyvä tiimi on suunnitteluhommissa tärkeä. Vaaka-ARK Oy työllistää toimitusjohtajansa lisäksi työtilanteen mukaan 4–5 ammattilaista, joista jokaisella on omat vahvuutensa. Osa projekteista voi olla keskitetysti jollain tiimin jäsenellä, mutta avustavia töitä voi olla muillakin.

Vaakanaisen mukaan alan kilpailussa pärjää muun muassa laadukkailla, toimivilla suunnitelmilla ja asiakastyytyväisyydellä. Rakennuksen on esimerkiksi sovittava ympäristöönsä arkkitehtonisesti.

Yrittäjyyttä ei ole tarvinnut katua

Yrittäjyys on läsnä Vaakanaisen elämässä vuorokauden jokaisena hetkenä, ja se aiheuttaa omat haasteensa esimerkiksi työn ja perhe-elämän sovittamisessa. Silti Vaakanainen ei ole vielä päivääkään katunut.

– Olen päässyt toteuttamaan mielenkiintoisia hankkeita. Esimerkiksi joulun alla pääsimme suunnittelemaan Joensuun kauppahallin maamerkin. Olen myös kiitollinen hyvistä yhteistyökumppaneista, Vaakanainen sanoo.

Teksti ja kuva: Tea Ikonen