EK:n julkaisemat elinkeinoelämän luottamusluvut kertovat, että rakentamisen ja vähittäiskaupan luottamusluvut painuivat marraskuussa entistä syvemmälle. Kuva: Pixhill
27.11.2023 klo 11:14
Uutinen

Rakentaminen ja teollisuus kyntävät, myös vähittäiskaupan luottamus painui selvästi

Rakentamisen ja vähittäiskaupan luottamusluvut painuivat marraskuussa syvemmälle. Synkkenevät luottamusluvut ovat merkki talouden taantumasta.

– Luottamus tulevaan on syvässä kuopassa varsinkin rakentamisen alalla. Synkkenevät luottamusluvut ovat merkki talouden taantumasta, sanoo Suomen Yrittäjien ekonomisti Roope Ohlsbom.

Nyt luottamus heikkenee myös vähittäiskaupassa. Kaupan saldoluku laski marraskuussa arvoon -16,3 lokakuun arvosta -10,6. Elinkeinoelämän keskusliitto julkaisi yritysten luottamusindikaattorinsa maanantaina.

Syvimmällä kyntävät rakentaminen ja teollisuus.

Rakentamisen luottamusta kuvaava saldoluku laski marraskuussa arvoon -42,8. Lokakuun saldoluku -41,2 oli jo valmiiksi äärimmäisen heikko. Teollisuuden saldoluku pysyi ennallaan arvossa -21.  

Talouden ainoa himmeä valopilkku on palvelut, jossa luottamus kohosi hieman tasolle -5,6 lokakuun lukemasta -6,6.

Yritysten luottamus on selvästi pitkän aikavälin keskiarvoa heikompaa kaikilla päätoimialoilla.

– Tilanne on jo nyt erittäin haastava, puhumattakaan jos palvelualat tai kauppa lähtee teollisuuden ja rakentamisen kaltaiseen laskuun. Vaikka varsinkin pienemmät yritykset pyrkivät viimeiseen asti pitämään kiinni työvoimastaan, yritysten heikko luottamus tulee jatkuessaan heijastumaan myös työllisyyteen, Ohlsbom arvioi.

Kuluttajat säästävät

Tilastokeskuksen julkaiseman kuluttajien luottamusindikaattorin saldoluku oli marraskuussa -12,4. Lokakuussa saldoluku oli -12,6, syyskuussa -11,5 ja elokuussa -8.

– Kuluttajien näkymiä painavat taloudellinen epävarmuus, korkeina pysyvät korot sekä synkät uutiset rakentamisen ja teollisuuden tilanteesta, Ohlsbom sanoo.

Odotukset sekä Suomen taloudesta vuoden kuluttua että omasta taloudesta nyt ovat edelleen erittäin heikot. Myös odotukset työttömyyskehityksestä pysyivät synkällä tasollaan. Sen sijaan kuluttajien luottamus omaan talouteensa vuoden kuluttua koheni hieman.

Suuri epävarmuus on lisännyt kotitalouksien säästämishaluja kulutuksen kustannuksella. Tuoreen varainhoitoalan katsauksen mukaan kotitaloudet ovat säästäneet sijoitusrahastoihin poikkeuksellisen aktiivisesti.

Luottamusluvut myrkkyä asuntokaupalle

Ajankohtaa pidettiin yhä erittäin epäedullisena asunnon ostamiselle, vaikka ostoaikeiden määrä nousikin hieman kuukauden takaisesta.

– Asuntomarkkinat eivät virkoa ennen kuin kuluttajien luottamus omaan talouteensa ja työllisyyteensä kohenee selvästi. Nykyisellään Euroopan keskuspankin kiristämä rahapolitiikka tulee jarruttamaan asuntokauppaa pitkälle ensi vuoteen, Ohlsbom arvioi.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Eeva Pesonen