21.11.2023 klo 10:11
Uutinen

Rakentamisen ja teollisuuden vaikeudet näkyvät jo työllisyydessä – ”Pitkittyneen taantuman todennäköisyys on kasvanut merkittävästi”

Tekninen taantuma vuoden lopulle näyttää varmalta, ja pitkittyneen taantuman todennäköisyys on kasvanut merkittävästi loppuvuoden aikana, sanoo Suomen Yrittäjien ekonomisti Roope Ohlsbom.

Rakennusalan pitkään jatkuneet vaikeudet ja teollisuuden heikentyneet näkymät alkavat näkyä myös työllisyydessä.

Työttömyysaste kasvoi 6,8 prosenttiin lokakuussa viime vuoden lokakuun 5,8 prosentista, Tilastokeskus kertoo. Työllisiä oli 31 000 vähemmän kuin viime vuoden lokakuussa.

–  Pandemian jälkeen hyvin pärjänneet palvelualat ja niiden suuri paino Suomen taloudessa ovat vielä toistaiseksi pitäneet työttömyyden aisoissa, Suomen Yrittäjien ekonomisti Roope Ohlsbom sanoo.

Suomen talouden kehitys on heikkoa, ja tekninen taantuma vuoden lopulle vaikuttaa varmalta, Ohlsbom sanoo.

–  Yritysten luottamusmittarit ovat laskussa, ja keskuspankin rahapolitiikka on Suomen talouden kannalta edelleen liian kireää. Myös pitkittyneen taantuman todennäköisyys on kasvanut merkittävästi loppuvuoden aikana. Ensi vuoden kasvuennusteita saatetaan vielä joutua korjaamaan alaspäin, Ohlsbom arvioi.

Rakenteellisille uudistuksille tarvetta

Vaikka toistaiseksi työllisyysluvut näyttävät edelleen kohtuullisilta, korjattavaa löytyy rakenteellisen työttömyyden tasossa, Ohlsbom sanoo.’

Suomessa rakenteellinen työttömyys on noin seitsemän prosenttia, kun Saksassa vastaava lukema on hieman yli viisi prosenttia ja Tanskassa noin kolme prosenttia.

–  Erityisesti Suomen väestön ikärakenteen takia tulisi saada käynnistettyä rakenteellisia uudistuksia, jotka laskevat rakenteellista työttömyyttä.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Eeva Pesonen