23.6.2018 klo 08:02
Uutinen

Raksayrittäjä harmittelee: ”On hakijoita jotka lupaavat enemmän kuin osaavat tehdä”

Rakennusalan yrittäjällä on töitä enemmän kuin mies ehtii tehdä. ”Maanantaina alkaisi työt, jos nyt löytyisi hyvä tekijä”, Christopher Mupenda kertoo.

Stadin Laatumaalaus Oy:n yrittäjä Christopher Mupenda kertoo tilauskirjan olevan tällä hetkellä aika täysi.

– Töitä on enemmän kuin tekijöitä. Tarvitsisin lisää jengiä, mutta on haasteellista löytää hyviä tekijöitä näihin hommiin. Toiminta menee ihan nätisti eteenpäin, vuoden 2017 alussa osakeyhtiön perustanut Mupenda sanoo.

Tätä ennen hän toimi toiminimellä. Stadin Laatumaalaus Oy:n vähemmistöosakas on Elmer Numanovic.

Stadin Laatumaalaus työllistää tällä hetkellä kaksi keikkatyöntekijää. Tarve olisi palkata työntekijä pidemmäksi aikaa, mutta silloin uuden tekijän pitäisi pystyä tekemään myös vaativia kohteita.

– Pitää paikkansa, että osaavasta työvoimasta on pulaa. Eteen on tullut hakijoita, jotka sanovat, että on alan kokemusta, mutta puhuvat enemmän kuin osaavat tehdä. Pyrin tietysti työllistämään pidemmäksi aikaa, mutta se on kiinni siitä, mitä henkilöt osaavat tehdä.

– Vaativiin kohteisiin ei aina löydä oikeaa tekijää. Ulkohommia pystyy tekemään vähemmällä kokemuksella.

Yrittäjän mukaan noin 1,5 vuoden yrittäjyyden aikana osaavien työntekijöiden löytyminen on ollut koko ajan haastavaa. Stadin Laatumaalauksen liiketoiminta on ollut kasvusuuntaista.

Yrittäjä lomailee ehkä joskus joulukuussa

31-vuotias Christopher Mupenda tuli Suomeen 8-vuotiaana.

– Teen laidasta laitaan maalaustöitä. Saimme juuri valmiiksi yksityishenkilön omakotitalon maalaustyöt. Nyt tällä hetkellä Helsingin keskustassa sijaitsevan Mehiläisen sairaalan maalauspuoli on meidän hallussa.

Kesä on maalaustöiden yrittäjälle sesonkia eikä nyt ole kesälomalle aikaa.

– Pyrin pitämään viikonloput vapaina, kun olen perheellinen. Viikolla painetaan hommaa, minkä kerkeää. Lomaa pidän ehkä joskus joulukuussa.

Maksuajat kohtuullisia – Hyvät asiakassuhteet auttavat neuvottelussa

Mupendan yritys tekee alihankintaa myös isoille yrityksille. Maksuajat vaikuttavat yrittäjän omaan maksukykyyn. Hän ei ole onneksi törmännyt 30 päivän maksuaikoihin, eikä varsinkaan 60 päivään.

Toukokuussa 2015 tuli voimaan lakimuutos, jolla pyrittiin rajoittamaan yritysten välisiä maksuaikoja enintään 30 päivään. Sitä ennen ei ollut tavatonta, että pitkät maksuajat heikensivät yrittäjän omaa maksukykyä. Pahimmillaan pieniä yrityksiä joutui maksuvaikeuksiin ylipitkien maksuaikojen takia.

– Nyt olen pyrkinyt 14 päivään, mutta isot yritykset pyrkivät pidempään. Pienellä yrityksellä pitkä maksuaika voi olla iso kompastuskivi; pieni yritys ei pysty pärjäämään pitkillä maksuajoilla. Joillakin yrityksillä on 21 päivää, pääsääntöisesti se on ollut 14 päivää.

Mupendan mukaan kaikki hoituu onneksi puhumalla ja hyvät asiakas- ja yhteistyösuhteet auttavat neuvottelemisessa.

Kuva: Stadin Laatumaalaus Oy:n Facebook-sivu

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi