10.6.2020 klo 09:10
Uutinen

Rannikko-Pohjanmaalla yrittäjät ovat tyytyväisempiä kotikuntansa toimintaan kuin aiemmin. Vaasa toisena suurimpien kuntien vertailussa.

Kunnan päätöksenteon yrityslähtöisyys on yrittäjille elinkeinopolitiikassa ylivoimaisesti tärkeintä. Parhaiten kunnat suoriutuvat infrastruktuurin hoitamisesta, käy ilmi Suomen Yrittäjien teettämästä Yrittäjien kuntabarometrista.

Iro Research kysyi yrittäjiltä Yrittäjien kuntabarometri -kyselyssä yrittäjien mielipiteitä yrityksen kotikunnan toiminnasta. Kysely tehtiin 16.2.–13.5. Siihen vastasi Rannikko-Pohjanmaan Yrittäjien alueella 194 yrittäjää. Yrittäjät kokevat kyselyn tärkeäksi kanavaksi sillä vastaajien määrä kasvoi edellisestä vastaavasta kyselystä yli 73 prosentilla.

– Laajempi vastaajamäärä kertoo, että yrittäjät arvostavat kuntia ja näkevät niillä suuren merkityksen yrittäjyyden edistämisessä. Siksi haluamme panostaa vahvasti kuntien ja yrittäjäjärjestön yhteistyöhön, Rannikko-Pohjanmaan Yrittäjien puheenjohtaja Mikael Fredman sanoo.

Tärkeintä yrittäjille olisi se, että kunnan päätökset tehtäisiin yrityslähtöisesti.

– Kun päätöksiä tehdään, on kuntalaisten etu, että vaikutukset yrityksiin otetaan huomioon. Yrittäjämyönteinen toimintaympäristö houkuttelee kuntaan lisää yrityksiä, palveluita, työpaikkoja ja sen myötä verotuloja, Rannikko-Pohjanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja Hippi Hovi muistuttaa.

Arviot ovat parantuneet

Infrastruktuuri, koulutus ja osaaminen sekä elinkeinopolitiikan asema kunnassa saavat yrittäjiltä Rannikko-Pohjanmaalla alueella parhaat arviot. Tyytymättömimpiä yrittäjät ovat kunnan hankintapolitiikkaan.

Yrityspalveluista tarkemmin kysyttiin, mitkä palvelut yrittäjät kokevat tärkeimmiksi. Kärkeen nousivat aloittavan yrityksen palvelut, investointineuvonta ja verkostoituminen. Sen sijaan kansainvälistymis- ja digipalveluita yrittäjät eivät näytä Rannikko-Pohjanmaan kunnilta juuri kaipaavan.

Yrittäjien arviot ovat parantuneet edellisestä, kaksi vuotta sitten tehdystä kyselystä. Tuolloin Rannikko-Pohjanmaa sijoittui kahdestakymmenestä alueesta kolmanneksi viimeiseksi. Nyt sijoitus oli kahdeksanneksi paras ja kokonaisarvosana (3,00) maan keskiarvoa (2,97) korkeampi.- Onneksi kuntajohto ympäri aluettamme ymmärtää kasvavassa määrin yrittäjyyden merkityksen verotulojen, työpaikkojen ja palveluiden mahdollistajana. Yrittäjäjärjestö haluaa olla vahvasti kuntapäättäjien tukena, Hovi sanoo.

Vaasa toisena suurimpien kuntien vertailussa

Vaasa pärjäsi Rannikko-Pohjanmaan kunnista kyselyssä parhaiten. Kaupunki sijoittui toiseksi suurimpien kuntien vertailussa, kun sijaluku kaksi vuotta sitten oli kahdestoista.

– Kaksi vuotta sitten katsoessamme Vaasan tuloksia päätimme yhdessä kaupunginjohtaja Häyryn kanssa, että nyt kääritään hihat ja lähdemme tavoitteellisesti parantamaan sijoitusta. Ei vain sijoituksen vuoksi, vaan siksi, että haluamme kaupungista vaasalaisittain sanottuna ylihyvän paikan yrittää. Tavoitteellinen yhdessä tekeminen kantaa nyt hedelmää. Hienoa, että yrittäjät ovat nähneet asioiden muuttuvan. Olemme tehneet uskomattoman nousun tuloksissa, kuvailee Vaasan Yrittäjien puheenjohtaja Katja Rajala.

– Olemme tiivistäneet yhteistyötä ja keskustelua kaupungin johdon kanssa asioista, mihin kaupunki voi vaikuttaa, jotta yrittämisen edellytykset paikallisesti paranisivat. Järjestämme säännöllisin väliajoin Aamukahveja, missä yrittäjät pääsevät kasvokkain keskustelemaan kaupungin johdon kanssa sen kerran teemasta, esim. hankinnoista tai yritysvaikutuksista. Käytyjen keskustelujen perusteella olemme myös perustaneet YritysVaikutus-ryhmän, minkä tarkoituksena on kehittää yritysvaikutusten arviointia kaupungissamme, kertoo Mari Pohjanniemi-Kivi, Vaasan Yrittäjien toiminnanjohtaja.

Lisäksi kaupungin taholta on kannustettu yrittäjiä olemaan suorassa yhteydessä vastuullisiin virkamiehiin, jotta asiat saadaan nopeasti selvitettyä eikä väärinkäsityksiä synny.

Yhteistyö ja positiivinen henki on kaiken perusta, mutta toki kritiikki kuuluu asiaan silloin kun siihen on aihetta, toteaa Pohjanniemi-Kivi.

Yhteistyö ja avoimuus avain menestykseen

Yrityspalveluissa tiedotus toimii parhaiten, yrittäjät kokevat tietävänsä niistä hyvin. Yhteydenpidossa olisi kunnilla parantamisen varaa.

– Valmisteluvaiheen avoimuus, läpinäkyvyys ja vuorovaikutteisuus parantaisivat kunnan ja yritysten välistä yhteyttä. Paikoin yhteys toimii erinomaisesti ja nyt koronakriisin aikana tästä nähtiin hyviä esimerkkejä. Koronakriisin opit ja tiiviimpi yhteistyö kannattaa nyt ottaa arkipäiväiseen käyttöön, Hovi sanoo.

Suomen Yrittäjät on kysynyt yrittäjien arviota kotikuntansa elinkeinopolitiikasta nyt yhdeksättä kertaa. Kyselyn tulokset ovat olleet hyvä keino lisätä yrittäjien kunnan yhteistyötä.

Tutustu raporttiin tästä