Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

8.11.2017 klo 18:02
Uutinen

Raumalle voitto yrittäjäaktiivisin kunta-kilpailussa

Rohkealle Rauman Tarinalle voitto. Satakunnan Yrittäjät myöntää Yrittäjäaktiivisin kunta –palkinnon tänä vuonna jo seitsemännen kerran. Kisa lanseerattiin, koska haluttiin kannustaa kuntia ottamaan paremmin huomioon pk-yritysten toimintaedellytykset ja yrittäjyyden merkitys kunnan menestymisessä. Rauma nousi tiukassa kisassa jo toisen kerran kärkipaikalle. Mukana loppusuoralla olivat hyvät vakiotoimijat: Merikarvia ja Ulvila. Erikoismaininnat myönnettiin Honkajoelle, joka sai Vuoden nousija -maininnan, ja Säkylälle, joka sai Vuoden yhteistyöteko -maininnan. Honkajoki kehitti yrittäjäaktiivisuutta selkeästi eniten aiempaan verraten. Säkylässä taas yrittäjäyhdistyksen ja kunnan välinen yhteistyö toimii saumattomasti ja asioista keskustellaan monipuolisesti jo ennen päätöksentekoa.

Kilpailun kriteerit

Kisassa arvioidaan mm. kunnan ja yrittäjien yhteisen elinkeinotiimin toimintaa, yritysvaikutusten arvioinnin toteuttamista, kuntien panostusta alueen infraan, yrittäjyyskasvatuksen toteuttamista sekä kunnan viranhaltija- ja luottamusjohdon yrittäjämyönteistä toimintatapaa.

Arvion tekevät kunnan viranhaltijajohto ja paikallisen yrittäjäyhdistyksen johto yhdessä. Näiden arviointien perusteella Satakunnan Yrittäjien puheenjohtajisto ja toimiston edustajat tekevät yhteenvedosta lopullisen päätöksen voittajasta.

Arviointi toimii samalla kehittämistyökaluna ja myös tietynlaisena laatujärjestelmänä, jossa kiinnitetään huomiota kriteereissä sovittuihin asioihin ja niiden toteutumiseen käytännössä.

Tänä vuonna kilpailuun osallistui 17 kunnasta 15. Tämä kuvaa kuntien tahtotilaa panostaa oman kuntansa elinvoimaan.

Voiton perustelut

Raumalla on päivitetty elinkeinopoliittista strategiaa viimeksi kuluvana vuonna, ja myös yrittäjäyhdistys on osallistunut strategian valmisteluun. Strategia on osa Rauman Tarinaa (osa 2) ja myöhemmin työstettävä elinvoimaohjelmaa.

Kaupunki sitouttaa viranhaltijoita yritysvaikutusarviointiin kouluttamalla arvioinnin soveltamisessa ja käytössä. Arviointi on käytössä koko organisaatiossa. Hankintafoorumi hoitaa osaltaan yritysvaikutusten arviointia.

Palvelusetelin käyttö on lisääntynyt vuodesta 2016 ja palveluseteli on käytössä useissa palveluissa: omaishoito, päiväkotihoito, kotihoito, henkilökohtainen apu ja tehostettu palveluasuminen.

Kaupungin ja yrittäjien yhteistyö on helppoa ja välitöntä. Asioita hoidetaan yhdessä elinkeinoneuvottelukunnassa, hankintafoorumissa, Vanhan Rauman hoitokunnassa, yhteistoimintaryhmässä ja liikenneturvallisuustyöryhmässä. Kaupungin edustaja toimii yrittäjäyhdistyksen hallituksessa. Lisäksi järjestetään kaupunginhallituksen ja yrittäjäyhdistyksen hallituksen yhteisiä tapaamisia.

Kaupunki ottaa huomioon paikalliset yrittäjät alle kynnysarvojen olevien hankintojen kilpailutuksessa ja ohjeistuksessa ja ilmoittaa kilpailutettavat pienhankinnat julkisesti verkossa.

Yrittäjyyskasvatus on sisällytetty opetussuunnitelmaan, ja yrittäjyyskasvatusta toteutetaan kaupungin peruskouluissa läpäisyperiaatteella kaikissa oppiaineissa. Yrittäjyys on valinnaisaine yhdessä koulussa luokilla 8-9 (yrittäjyysluokka). Yrittäjät osallistuvat yrittäjyyskasvatuskoulutukseen, ja kaupungin kouluista oli osallistujia maakunnallisilla NY-messuilla.

Kaupunki on panostanut yritysten toimintaedellytysten parantamiseen investoinnein: Lakarin logistiikka- ja teollisuusalueeseen 25 milj. euroa, Rauman Satama Oy:n (kaupungin omistus 100 %) laiturirakenteisiin ja väylän syventämiseen 30 milj. euroa (valtion osuus 28 milj. euroa). Luostarinkylän eritasoliittymään 9,2 milj. euroa, josta kaupungin osuus 4,6 milj. euroa, telakka-alueen, irtaimiston ja rakenteiden (rakennukset, laiturit ja nosturit) ostoon 18 milj. euroa, telakka-alueen perusparannustöihin 13 milj. euroa ja pääomasijoitusrahaston perustamiseen 3,8 milj. euroa.

Aiemmin palkinnon ovat voittaneet:

2011 Rauma

2012 Merikarvia

2013 Ulvila

2014 Karvia

2015 Pori
2016 Ulvila

Lisätietoja:

Kaupunginjohtaja Kari Koski, Rauman kaupunki, p. 02 834 3000, kari.koski@rauma.fi

Puheenjohtaja, Kimmo Vainio, Rauman Yrittäjät, p. 044 370 0377, kimmo.vainio@heikkilaco.fi

Toimitusjohtaja Markku Kivinen, Satakunnan Yrittäjät, p. 050 377 8006, markku.kivinen@yrittajat.fi

Kuva: Vas. Satakunnan Yrittäjien puheenjohtaja Jouko Viljamaa ja toimitusjohtaja Markku Kivinen, Rauman kaupunginjohtaja Kari Koski ja Rauman Yrittäjien puheenjohtaja Kimmo Vainio (Kuva: Tarja Aho)

Satakunnan Yrittäjät on noin 4 600 jäsenellään Satakunnan suurin elinkeinoelämän etujärjestö. Jäsenyritysten työllistävä vaikutus Satakunnassa on yli 24 000 henkilöä. Jäsenistä puolet on yksinyrittäjiä ja puolet työnantajayrittäjiä. Järjestö muodostuu 24 paikallisyhdistyksestä, joissa toimii 300 aktiivista luottamushenkilöä. Tavoitteena on menestyvien yritysten ja yrittäjien määrän lisääntyminen ja yrittäjien taloudellisen ja sosiaalisen aseman kohentuminen. Lisätietoa: www.satakunnanyrittajat.fi.