16.4.2021 klo 12:22
Uutinen

Ravintolat ahtaalla – ”päättäjien ymmärrys ei ole kohdallaan”

Taija Kavalton mukaan monessa yrityksessä tilanne on katastrofaalinen.

Niin kutsuttu ravintolasulku päättyy tulevana sunnuntaina 18.4. ja sosiaali- ja terveysministeriö kertoi sulun jälkeisistä ravintoloita ja anniskelupaikkoja koskevista rajoituksista tänään perjantaina.

Korona-epidemian leviämis- ja kiihtymisalueilla, eli myös Varsinais-Suomessa, valomerkki tulee maanantaista alkaen kello 17 eli alkoholin tarjoilun on loputtava silloin. Anniskelupaikat, kuten baarit, pubit ja yökerhot voivat olla auki kello 18:een, ruokaravintolat ja kahvilat sulkevat ovensa kello 19.

– Moni yrittäjä pitää ravintolansa toistaiseksi mieluummin edelleen kiinni, kuin avaa toiminnan muutaman päivän varoitusajalla ja kannattamattomaksi tiedettynä. Ravintolan avaaminen ei käy sormia napsauttamalla. Yrittäjän pitää kutsua lomautettuna olleet työntekijät takaisin töihin, tehdä vuorolistoja, suunnitella menut ja täyttää ravintolan alkuvarastot. Tuntuu, ettei päättäjien ymmärrys alan realiteeteista ja yrittäjyydestä ole kohdallaan, Varsinais-Suomen Yrittäjien varapuheenjohtaja Taija Kavalto kuvaa.

Kavalto toimii yrittäjänä Kavalton Tila Oy:ssä, joka muu muassa järjestää perhetilaisuuksia ja kokouksia, tarjoaa majoituspalveluja ja tekee cateringia Kaarinan Piikkiössä.

Kavalton mukaan ravintola- ja tapahtuma-alan yrityksissä ollaan katastrofaalisessa tilanteessa. Monissa yrityksissä kassat ovat tyhjiä ja tukia ei ole saatu. Lounasmyynti on varsinkin kaupungeissa etätöiden vuoksi vähäistä ja suurin osa ruokaravintoloiden myynnistä tehdään nimenomaan ilta-aikaan.

– Take away -toiminta on ollut sitä tehneille ravintoloille sulkujen aikoina tekohengitystä. Vaikka ravintolatoimintaa ja tilaisuuksia ollaan kesää kohden toivottavasti ja ilmeisesti avaamassa, eivät vaikeudet lopu siihen, Kavalto huomauttaa.

Hän korostaa, että yritykseen sitoutuneista ja osaavista työntekijöistä on haluttu esimerkiksi Kavalton Tilalla pitää korona-aikana kiinni.

– Tämä aika ei ole ollut helppoa meille yrittäjille, muttei myöskään työntekijöille. Lomakausi puskee päälle nyt samaan aikaan, kun työntekijöitä on kutsuttava takaisin töihin. Kun yritysten kassat ovat kuivia, lomarahoja on maksettava jopa lainarahalla. Samaan aikaan jokainen ymmärtää, että tarve vuosilomalle on oikeasti olemassa näiden vaikeiden aikojen jälkeen. Yritämme sopia työntekijöiden kanssa lomista niin, että ne painottuisivat esimerkiksi syksylle.

Kavalton mukaan yritykset tarvitsevat koronan exit-suunnitelmasta selkeät askelmerkit ja aikataulut.

– Yrittäjä ei voi suunnitella toimintaa tilanteessa, jossa varauskalenteri alkaa täyttyä esimerkiksi perhejuhlista, mutta varmuutta henkilörajoituksista ei ole. Jo kaksi kertaa kuluneen vuoden aikana olemme olleet tilanteessa, jossa varauskalenterit tyhjenevät parissa päivässä. Sellainen on kestämätöntä ja äärimmäisen kuormittavaa yrittäjälle ja työntekijöille, Kavalto kuvaa.

Teksti: Suvi Uusitalo-Sirén

Muita kiinnostavia aiheita