1.9.2020 klo 08:08
Uutinen

Realisointia ja kirppistelyä

Vanhat tavarat saavat uuden elämän Realisointi Karelian ja Ekokirppiksen myymälässä.

Kun Kaisu Kantelinen osti vuonna 2018 Realisointipalvelu Vatasen, hän näki yrityksessä potentiaalia uudistuksille. Kesällä 2019 yritys muutti uusiin tiloihin Siltakadulle, ja samalla sen nimi muutettiin Realisointi Kareliaksi ja myymälän yhteyteen avattiin Ekokirppis.

Realisointi Karelia ja Ekokirppis ovat osa pääyhtiö Ekokarelia oy:tä. Realisointi Karelian palveluvalikoimaan kuuluvat asuntojen sekä muiden tilojen tyhjennyspalvelut, muuttoavustukset ja uutena palveluna yritysrealisointipalvelut. Ekokirppis puolestaan toimii sekä perinteisenä itsepalvelukirpputorina että täyspalvelukirppiksenä, jossa asiakkaan puolesta hoidetaan kaikki hinnoittelusta myyntipöydän siistimiseen.

Kantelisen puoliso Pekka Ahlholm työskentelee yrityksessä Realisointi Karelian puolella. Ahlholmin omaa aluetta on Realisointi Karelian uusin palvelu, yritysrealisointi, joka on aloitettu vasta hiljattain.

– Jos yritys on yrityssaneerauksessa tai jo konkurssissa, yrityksen asianajaja ottaa meihin yhteyttä ja tiedustelee, haluammeko lähteä realisoimaan yritysomaisuutta, Ahlholm kertoo.

Tavaran arvo voi yllättää

Ennen Ekokarelia oy:n puikkoihin astumista Kantelinen oli toiminimiyrittäjänä.

– Minulla on yrittäjätaustaa yli 20 vuoden ajalta. Kun kerran on sille tielle lähtenyt, ei sieltä osaa poiskaan jäädä, Kantelinen naurahtaa.

Realisointiala oli myös Kanteliselle entuudestaan tuttua.

– Tein aiemmin toiminimellä käytetyn tavaran kauppaa, joten alalta on jo 10 vuotta kokemusta.

Yritys työllistää Kantelisen itsensä ja hänen puolisonsa lisäksi kaksi vakituista henkilöä, 1–2 harjoittelijaa ja keikkatyöläisiä. Suosituimmat palvelut yrityksellä ovat kuolinpesien tyhjennykset ja täyspalvelukirpputori. Kantelisen mukaan jopa 90 prosenttia kirpputorin asiakkaista on täyspalveluasiakkaita.

Kuolinpesiä tyhjennettäessä Kantelinen neuvoo asiakkaita jättämään tavaroiden pakkaamisen kokonaan yritykselle.

– Moni voi laittaa roskapussiin tavaraa, jonka arvoa ei ole ymmärtänyt, Kantelinen selventää.

Toisinaan tulee vastaan tilanteita, jolloin esine ei paljastukaan niin arvokkaaksi kuin asiakas on etukäteen kuvitellut.

– Ihmisellä voi olla ajatus, että tuote on arvokas koska sillä on hänelle itselleen tunnearvoa. Aina esineellä ei kuitenkaan ole myyntiarvoa.

Ainainen joulu

Kantelinen kertoo miettivänsä jatkuvasti uusia kehitysideoita yritykselle. Tällä hetkellä Ekokirppikselle kehitetään verkkokauppaa, joka mahdollistaisi laajemman asiakaskunnan kirpputorin tuotteille.

Yrittäjyydessä Kantelista kiehtoo yrittäjän vapaus ja mahdollisuus käyttää omaa luovuutta ja omia ideoita yrityksen kehittämiseen. Realisointibisneksessä puolestaan kiehtoo erilaisiin tavaroihin tutustuminen.

– Aina kun avaat laatikon, et tiedä mitä sieltä paljastuu. Joskus voi löytyä tavaroita jotka eivät ole entuudestaan tuttuja, vaikka antiikkiesineitä joiden alkuperäistä käyttötarkoitusta ei osaa heti sanoa. Vitsailemme työporukan kesken, että tämä on kuin ainainen joulu, Kantelinen nauraa.

Ekokarelia Oy

  • Yritykseen kuuluvat Realisointi Karelia ja Ekokirppis.
  • Omistajana Kaisu Kantelinen.
  • Työllistää Kantelisen itsensä ja hänen miehensä lisäksi 2 vakituista henkilöä, 1-2 harjoittelijaa ja keikkatyöläisiä.
  • Myymälä sijaitsee Joensuun keskustassa.

Teksti ja kuva: Janika Utriainen