15.10.2018 klo 09:49
Uutinen

Redin kauppakeskuksen K-kauppias lähti sushi-taistoon: Oppia haettiin Japanista

Vastikään avautuneen Redin kauppakeskuksessa toimivan K-Supermarketin kauppias on lähtenyt rohkeasti mukaan laadukkaan sushin markkinoille.

Kerroimme viime keväänä Järvenpään Citymarket-kauppiaasta, joka on onnistunut loihtimaan sushimyynnistään vetonaulan, jonka perässä matkustetaan Järvenpäähän satojen kilometrienkin takaa.

Redin K-Supermarketia veljensä kanssa pyörittävä Teemu Tikkala ei suoraan myönnä kilpailua Järvenpään kanssa.

– Emme ole miettineet asiaa siltä kannalta. Meillä on melko erilainen lähtökohta. Järvenpäässä myydään sushia halvalla, 20 eurolla per kilo ja itsepalveluna. Me puolestaan myymme laadukasta sushia valmiiksi rasioihin pakattuna. Satsaamme enemmän esillepanoon ja laatuun, kuten kalan leikkaamiseen.

Tikkalan mukaan sushia myyvissä noutopöydissä tuotteet joudutaan tekemään niin nopeasti kuin mahdollista.

– Meillä lohi leikataan käsin. Se on sushin valmistuksessa kaikista vaativin vaihe. Kalan syiden pitää mennä juuri oikein, muuten lohi hajoaa.

Unelma syntyi Japanin sushiravintoloissa

Tikkala on saanut henkilökohtaisen sushi-innoituksen matkoillaan Japanissa.

– Vaimoni on japanilainen ja olen käynyt varmaan 10 kertaa Tokiossa tapaamassa hänen perhettään. Sen takia sushi on ollut lähellä sydäntäni. Kun on nähnyt Japanissa miten laadukasta sushi on ja miten tehdään, on syntynyt unelma tehdä samanlaista Suomessa, Tikkala kertoo.

Tikkala sai keittiöönsä aikaisemmin Käpylän Majakka -ravintola pyörittäneet Jari ja Maija Flytströmin, joilla on runsaasti kokemusta sushien valmistamisesta. Kaikkiaan Redissä vääntää sushia 3-4 henkilöä tarpeen mukaan.

– Kaksi kokkia tarvitaan keittiöön samaan aikaan. Pakkaamme sushit rasioihin sen takia, että tuote pysyy tuoreempana. Japanissakaan ei ole nykyisin juuri lainkaan itsepalvelua vaan sushit tehdään valmiiksi mukaan.

Tikkalan valikoimissa on tällä hetkellä neljä erilaista sushirasiaa: basic-setti, mausteisempi sushi-setti, lohisetti ja vegaaninen setti. Rasiassa on 10-12 palaa ja hinta on 10 euroa.

– Nyt harjoittelemme, mitä menee eniten. Hinta on selvästi halvempi kuin sushiravintoloissa. Kilohinta on noin 30 euroa, Tikkala mainitsee.

Redin K-Supermarket käyttää susheissaan laadukasta japanilaista riisiä. Se tulee samasta tukusta kuin mitä Järvenpään Citymarket käyttää.

– Meillä on käytössä vastaavat sushi-laitteet. Se nopeuttaa toimintaa, kun tehdään isoja määriä. Samalla riisi valmistuu oikealla tavalla. Olemme saaneet todella hyvää palautetta, Tikkala kehuu.

Kuva: Teemu Tikkalan albumi

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi