17.12.2019 klo 14:14
Uutinen

Reinojen kotimainen kilpailija pian kauppoihin: Vetonauloina kierrätyskumi ja kirkkaat värit – ”Paljon asiakkaita odottamassa”

Suomi Kenkiä valmistavan yrityksen perustaja Kare Tikka uskoo, että kotimaisuus on vahva valttikortti kilpailussa Reinoja vastaan.

Suomi Kenkä Oy:n perustaja Kare Tikka aikoo osoittaa vääräksi Finlaysonin toimitusjohtajan Jukka Kurttilan näkemyksen, jonka mukaan vastaavia tossuja ei voi valmistaa kannattavasti Suomen maaperällä.

Finlayson osti Reino- ja Aino-tossut edellisen valmistajan PK Kapin konkurssipesältä ja siirsi tuotannon ulkomaille.

Tikan yritys käynnistää tammikuussa tuotannon uudistetussa tehtaassa, jonka tavoitteena on puskea ulos ensi vuonna 30 000 – 50 000 paria Suomi Kenkiä. Tehdas sijaitsee Lieksassa. Alkuvaiheessa se työllistää 5-10 henkilöä.

Tikka perusti vuonna 2011 Feelmax-nimisen kenkäyrityksen, jonka tuotteita valmistetaan jatkossa samalla tehtaalla.

– Meillä oli laatuongelmia Feelmaxin kenkien kanssa. Pohjan liimaus ei ollut aina riittävän laadukas. Pohjia lähti välillä irti ja tuli reklamaatioita. Lisäksi ompelun laatu vaihteli. Uusi tehdas mahdollistaa paremman laadun. Se oli alkuperäinen syy lähteä valmistamaan myös Suomi Kenkää. Muuten emme luultavasti olisi lähteneet koko hommaan, Tikka kertoo.

Kierrätyskumi viivästytti aloitusta

Suomi Kenkien valmistus piiä Tikan mukaan saada käyntiin jo tämän vuoden puolella, jotta kengät olisivat ehtineet joulumarkkinoille. Viivästyksiä aiheutti uuden koneen ostaminen.

– Halusimme käyttää kenkien pohjissa kierrätyskumia, se aiheutti viivästyksiä. Tämä ei ollut alkuperäinen tarkoituksemme.

Nyt tuotanto saadaan Tikan mukaan käyntiin tammikuun aikana. Tehdastilaa on 500 neliötä, joka on alakanttiin.

– Hieman pieni se on, mutta tähän hätään ei löytynyt sopivampaa toimitilaa. Ensi keväänä on tarkoitus laajentaa.

Isoista keskusliikkeistä ainakin Kesko on jo ilmoittanut kiinnostuksensa. Tikka harmittelee, että isot toimijat tilaavat tuotteensa puoli vuotta etukäteen. Näin ollen ne saisivat Suomi Kengät valikoimiinsa vasta ensi vuoden syksyksi.

– Haasteena on se, että emme vielä tiedä tarkkaa ajankohtaa, koska pystymme toimittamaan kenkiä. Näin ollen emme myöskään osaa sanoa, koska myynti alkaa. Paljon asiakkaita olisi odottamassa.

”Moderni versio Reinoista”

Kare Tikka uskoo vahvasti, että myönteinen mediahuomio tuotannon jatkamisesta Suomessa kääntyy Suomi Kenkien eduksi.

– Tuntuu siltä, että Finlaysonilta oli huono veto siirtää Reinojen valmistus ulkomaille. Reinojen juttu oli nimenomaan kotimaisuus. Kenkänähän se ei ole valtavan kiinnostava.

Tikan tehtaan valmistamat kengät eroavat Reinoista muun muassa muotoilulla.

– Olemme pyrkineet etsimään modernimpaa versiota värimaailman puolesta. Aluksi valmistamme vaaleanharmaita. Tulemme leikittelemään erilaisilla kirkkailla pohjan väreillä.

Suomi Kengät valmistetaan villahuovasta, Reinot puolestaan sekoitekankaasta. Reinossa ja Ainossa käytetään solukumipohjaa, jossa on vaneri kantapään ala. Suomi Kengän pohja valmistetaan yhdestä kumipalasta. Tikan mukaan etuna on pohjan ohuempi koko ja parempi pito talvella.

Alkuvaiheessa Lieksan tehtaalta valmistuu unisex-malleja. Tikan mukaan tavoitteena on miljoonan euron liikevaihto ensimmäisenä vuonna. Hinnaltaan Suomi Kenkä on parikymmentä euroa Suomessa valmistettuja Reinoja ja Ainoja kalliimpi.

Kuva: Feelmax Oy

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi