Riihimäen Stemma-kauppiailla on myös työpaikalla ”kotisohva”, missä puidaan perheen ilot ja surut. Kuvassa vasemmalta: Päivi Katiskoski, Helvi Vehmas ja Satu Puhakainen.
10.12.2021 klo 19:30
Uutinen

Riihimäen vuoden yrittäjät 2021: Äiti ja tyttäret stemmaavat hyvin yhteen – ilot ja surut jaetaan

Helvi Vehmas ja hänen tyttärensä Päivi Katiskoski sekä Satu Puhakainen vetävät Riihimäen Puutuotteet Oy:tä, joka tunnetaan asiakkaiden keskuudessa paremmin Stemma-huonekalukauppana.

Riihimäen Puutuotteet juontaa juurensa jo vuodesta 1948. Helvi Vehmas ja hänen puolisonsa tulivat puusepänverstaan osakkaaksi vuonna 1971 ja aloittivat sen ohella myös huonekalujen varastomyynnin. Yritys valmisti lisäksi tilaustuotteita muun muassa Anttilan tavarataloille ja postimyyntiin.
– Noin sadan neliön tiloissa toimittiin kodin viereisessä rakennuksessa. Aina kun asiakas tuli, soi kilikello keittiössä ja sitten rynnättiin palvelemaan, muistelee Helvi Vehmas.

Vuosien saatossa omasta verstaasta luovuttiin, yritys ostettiin perheen omaksi vuonna 1972 ja vähitellen keskityttiin huonekalukauppaan. Jonkin aikaa oltiin Laulumaa-ketjussa ja Stemma-ketjuun liityttiin 15 vuotta sitten. Vuonna 2014 tehtiin uusia yritysjärjestelyjä ja taustalle perustettiin myös kiinteistöyhtiö.
– Meidät on tunnettu enemmän Laulumaana ja Stemmana kuin Riihimäen Puutuotteena. Välillä on luultu, että omistajatkin ovat vaihtuneet. Toisaalta ketjun tuki ja tunnettuus on meille erittäin tärkeää, toteaa Päivi Katiskoski.

Markkinointia mattokääröjen välistä

Perheyrittäjät arvostavat Stemma-ketjun rehtiä hinnoittelua ja markkinointia. Kampanjoita ei toteuteta tekaistuilla alennusprosenteilla. Kauppiaiden kesken koetaan ja opitaan yhdessä, pidetään kokouksia kuukausittain sekä kauppiaspäiviä vuosittain.
– Kauppiaskoulutuksessa sanottiin, että pistäkää itsenne peliin sosiaalisessa mediassa. Sitten ollaankin somekuvissa maattu sohvilla ja kurkisteltu peiton alta sängyissä sekä kääriydytty mattoihin. Ovat ne herättäneet myönteistä ja hilpeää huomiota, naureskelevat Satu ja Päivi.

Olemme voineet jopa verkostoitua täällä omassa myymälässä, kun riihimäkeläiset ovat tottuneet käymään meillä. Alan liikkeitäkin on täällä varsin vähän, naapurissa Hyvinkäällä on tarjontaa hieman enemmän.
– Henkilökohtainen asiointi on meille sydämen asia. Palvelemme, kannamme ja kasaamme. Verkkokauppatoimituksetkin ovat viime vuosina lisääntyneet ja ovat jopa laajentaneet reviiriämme. Perinteisen palvelun ja ilmoittelun ohella olemme lisänneet viestintäämme sosiaalisessa mediassa, toteavat yrittäjät.

Viime vuosien kehitys on ollut melko stabiilia, joskin vuonna 2020 asiointi myymälässä jonkin verran väheni. Tavarantoimittajilla hintataso on heilahdellut ja toimitusajatkin ovat saattaneet joidenkin osalta jopa tuplaantua. Kalusteista on kotimaista tuotantoa lähes 70 prosenttia.
– Kesäkalusteet saapuivat myöhässä, sekin verotti kauppaa jonkin verran. Asiakkaamme arvostavat ja kysyvät kotimaista – toki kaikissa Pohjoismaissa ja Virossa on laadukasta tuotantoa, kertoo Katiskoski.

Kauppiaskoulutuksessa sanottiin, että pistäkää itsenne peliin sosiaalisessa mediassa. Sitten ollaankin somekuvissa maattu sohvilla ja kurkisteltu peiton alta sängyissä sekä kääriydytty mattoihin.

Yritys kasvattaa ja opettaa kaikessa

Helvi Vehmas muistelee yrityksen työteliäitä ja kovia aikoja, kun tyttäret olivat pieniä. Purkaantumiset tapahtuvat perheen kesken, mutta ne on selvitetty onneksi äkkiä. Jokaisen panosta tarvitaan ja siksi ei ole varaa kauaa vihoitella.
– Pikkutyttönä ei päässyt uimalaan, ennen kuin oli viety tavarat asiakkaille. Olemme eläneet lapsuutemme ja nuoruutemme tässä liikkeessä. Riihimäen Puutuote on kasvattanut meidät, toteaa Satu Puhakainen.
– Yrityksessä työskentely on todella opettanut meitä tuntemaan ja arvostamaan toisiamme, toteavat äiti ja tyttäret kostunein silmin.

Yrityksessä on yrittäjien lisäksi kolme palkattua työntekijää. Kaikki ovat olleet talossa useamman vuoden ja vaihtuvuus on ollut vähäistä. Loma-ajat pyritään paikkaamaan omien jälkeläisten avustamana.
– Tämä on toimiala, missä pitää osata asioita monipuolisesti, oikealla kädellä yhtä ja vasemmalla toista samanaikaisesti. Vastuullisesti mutta vapaasti on hyvä toimia, toteaa Satu Puhakainen.

Riihimäkeläiset juuret pitävät yritystä vakaasti paikallaan. Helsingin hektisyyttäkin on välillä perheessä kokeiltu, mutta kotona on paras olla.

FAKTAA

Riihimäen Puutuotteet Oy / Stemma Riihimäki

Kotipaikka: Riihimäki
Toimiala: Huonekaluliike
Yrittäjät: Helvi Vehmas, toimitusjohtaja, hallituksen jäsen Päivi Katiskoski, hallituksen puheenjohtaja ja Satu Puhakainen, hallituksen jäsen
Liikevaihto: 0,94 m€
Henkilökunta: Yrittäjät + 3 työntekijää