Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Perheyritys päästä varpaisiin ja lattiasta kattoon. Riihimäen Vuoden Yrittäjät Juha ja Pirjo Järveläinen ja keskellä heidän tyttärensä Pauliina Turunen.
25.11.2022 klo 21:00
Uutinen

Riihimäen Vuoden Yrittäjät 2022: Liikunnasta liiketoimintaa 33 vuotta

Riihimäen Vuoden Yrittäjäksi 2022 valitulla Pirjo ja Juha Järveläisellä on myönteinen liikeidea. JPJ Liikuntakeskus Oy tarjoaa asiakkailleen hyvää mieltä, tervettä kehoa ja parempaa työkykyä.

Kilpatasolla tennistä pelannut Juha Järveläinen perusti Riihimäelle liikuntakeskuksen pelikaverinsa kanssa vuonna 1989. Vuosien varrella omaan halliin on rakennettu kenttiä eri palloilu- ja mailapeleille sekä laajennettu kuntosalia. Lisäksi tiloista löytyvät solarium ja sauna, pieni kahvio sekä välinemyyntiä.
– Tenniksestä, squashista ja naisten kuntosalista me aloitimme. 90-luvun taitteessa salibandy alkoi tehdä nousuaan ja sulkapallo oli silloin myös suosittua. Vuosien varrella lajien painotukset ovat toki muuttuneet.

Reilut 30 vuotta toiminta on ollut suhteellisen tasaista. Pirjo Järveläinen on toiminut alusta lähtien mukana yrityksen kirjanpidossa ja lähti päätoimisesti mukaan yrityksen toimintaan vuonna 2001.
– Se oli tavallaan valinnan paikka, mutta mielekäs päätös. Silloisen työnantajani työt olisivat siirtyneet Helsinkiin ja lapset olivat tuohon aikaan pieniä. Juha osti omistuksen aikaisemmalta osakkaalta ja minä hankin osuuden yrityksestä, muistelee Pirjo Järveläinen.

Yrittäjäpariskunnan tytär Pauliina Turunen työskentelee myös yrityksessä, osallistuen asiakaspalveluun ja palvelujen kehittämiseen kasvattaen vastuutaan toiminnassa.
– Asiakaspalvelu on avoinna aamusta iltaan, joten tämä jo vaatii läsnäoloa melkoisesti. Kesällä palveluajat ovat vähän rajoitetummat ja palkkaamme kesätyöntekijöitä, jotta voimme itsekin vähän latailla akkuja syksyn ja talven sesonkiin, sanoo Juha.

Korona-aika sulki ajoittain liikuntakeskuksen ovet kokonaan. Tämä aika hyödynnettiin remontoimalla ja kunnostamalla paikkoja. Halli, missä toimittiin aluksi vuokralaisena, joutui 90-luvun lamassa pankin syliin ja silloin se ostettiin omaksi.
– Halliin on asennettu kaksi suurta ilmalämpöpumppua. Saunat, ilmastointikone ja valotekniikkaa on uusittu. Katto on remontoitu ja sinne on asennettu aurinkopaneelit. Pystymme nyt toimimaan energiataloudellisemmin, vakuuttaa Juha.

Hoidetaan kuin omaa kotia – asiakkaat kiittävät

Uusittu kulunvalvonta tarjoaa mahdollisuuden pidempiin palveluaikoihin, koska ei tarvitse itse olla koko ajan paikalla. Kulunvalvontajärjestelmän myötä päästään kehittämään myös viestintää ja asiakasrekisteriä.
– Myymme asiakkaillemme mieluummin käyntikertoja ja kymppikortteja kuin sitovia jäsenyyksiä. Paikat siivotaan joka päivä, koska tämähän on meille kuin toinen koti, kertoo Pirjo seikoista, mistä yritys on saanut asiakkailtaan kiitosta.

Liikuntakeskuksen asiakkaat ovat pääosin yksityisiä. Jonkin verran on palveluita myyty myös ryhmille ja mailapelikursseja kouluille, mutta ne ovat budjettisyistä jonkin verran hiipuneet.
– Koulujen budjetit ovat tiukat ja oppilailla ei saa koulun järjestämää liikuntapalvelua maksattaa. Toivon mukaan saisimme kaikenlaisia ryhmiä taas enemmän mukaan, haaveilevat yrittäjät.

Yrittämisen ohella Juhalla virtaa riittää muun muassa autoharrastukseen. Yrityksen pihalla komeilee 1970-luvun Volvo sekä Kuplavolkkari, joita on vuosien varrella kunnosteltu tuntikaupalla pitkien yrittäjäpäivien päälle.
– Yrittäminen on meille sellainen elämäntapa, että ei koskaan ole tarvinnut ”töihin lähteä”.  Uusiakin liikuntapaikkoja sekä lajeja on mietitty, mutta tässä hetkessä ne investoinnit ovat ehkä liian suuria, kuvailee Juha.

Pirjo Järveläinen on toiminut useita vuosia luottamustehtävissä Riihimäen Yrittäjien paikallisyhdistyksessä. Hän kertoo olleensa ennen yrittäjyyttä suuremmassa yhteisössä töissä ja pieneen yritykseen tullessaan kaipasi yhteisön tukea ja yhteistoimintaa.
– Se on myös kasvattanut omaa rohkeutta toimia eri sidosryhmien kanssa ja olen saanut samalla vertaistukea muilta yrittäjiltä.