Arja Kyyny luopuu kivijalkamyymälästään Riihimäellä
Mesmoiselles-liikkeen yrittäjä Arja Kyyny luopuu kivijalkamyymälästään Riihimäen keskustassa. Kuva: Pauli Reinikainen

Riihimäkeläinen alusvaatekauppias sulkee haikeana kivijalkamyymälänsä: ”Hiljaista ja kuollutta”

Kivijalkayrittäjä harmittelee, että moni liike on siirtynyt kauppakeskuksiin. Hän uskoo edelleen palvelun voimaan.

Riihimäkeläinen Arja Kyyny on tehnyt päätöksen. Hänen Mesmoiselles – Lingerie Lounge -alusvaateliikkeensä suljetaan vuoden viimeisenä päivänä. Päätöksen taustalla on noin 29 000 asukkaan Riihimäen keskustan hiljentyminen.

– Tässä kun olen toiminut, olen huomannut, miten hiljainen ja kuollut keskusta on. Voisi kuvitella, että kaupungin keskustassa olisi vilkkaampaa, päätoimisena yrittäjänä vuodesta 2018 toiminut Kyyny sanoo.

Keskellä viikkoa Kyynyn liikkeessä on hiljaista. Autot lipuvat silloin tällöin ohi pääkadulla, jonne Kyynyn liikkeestä on suora näkymä.

Osa Riihimäen keskustan liikkeistä on siirtynyt läheiseen kauppakeskukseen.

Kyyny toimi aikaisemmin eri liiketilassa keskustassa. Pääkadulle muuton hän uskoi lisäävän asiakkaiden määrää.

– Riihimäki on minulle tuttu kaupunki. Olen asunut täällä nuoruudestani asti. Kun nyt katson kaupunkikeskustaa, voin todeta, että se on muuttunut koko ajan huonompaan suuntaan.

Hän uskoo, että kehitys on seurausta kahden kauppakeskuksen perustamisesta. Toinen niistä sijaitsee Riihimäen rautatieaseman vieressä, toinen hieman kauempana Tampereen moottoritien kupeessa.

– Kauppakeskukset jakoivat kaupungin, kun moni liike muutti sinne.

Kyynyä harmittavat myös keskustan pitkään jatkuneet kaivuutyöt, joiden takia moni valitsee mieluummin asioinnin kauppakeskuksessa.

– Ihmiset eivät tiedä, miten keskustassa voi ajaa ja miten kauan työt kestävät. Osa ei viitsi tulla keskustaan, koska he eivät tiedä, mitä palveluita sieltä enää löytyy.

Yrittäjä luottaa palvelun voimaan

Kyynyn erikoisliike on kärsinyt kauppakeskuksista ja markettien lisääntymisestä, sillä moni potentiaalinen asiakas saattaa hankkia alusasunsa sieltä.

– Alusasuja saa tavallisista ruokakaupoista, mutta siellä kokovalikoima on aika standardi. Marketista ei löydy yksilöllistä tai oikean kokoista. Suurimmalla osalla naisista ei ole käsitystä rintaliivien oikeasta koosta ja istuvuudesta.

Arja Kyyny sulkee liikkeensä vuoden viimeisenä päivänä.

Mesmoisellesin asiakkaat ovat olleet pettyneitä Kyynyn päätökseen, sillä moni on arvostanut liikkeen henkilökohtaista palvelua. Juuri sitä Kyyny pitää kivijalkaliikkeiden valttikorttina myös jatkossa.

– Alusvaateasioissa tärkeintä on palvelu. Näitä tuotteita ei voi ostaa hyllystä. Palvelu on oleellista, jotta tuote on kunnollinen, hän sanoo.

Sivutoimiseksi verkkokauppiaaksi

Kun Kyynyn liikkeen ovet sulkeutuvat, hän aloittaa työnhaun. Hän aikoo jäädä sivutoimiseksi yrittäjäksi.

– Minulla on taloushallinnon ja markkinoinnin korkeakoulututkinto. Aion hakea sen alan töitä, mutta eri asia on, saanko. Taloudellinen tilanne Suomessa on mikä on. Aion perustaa verkkokaupan, jossa myyn muotia ja jonkinlaista pientä palvelua. Verkkokauppaan tulee yksilöllisempiä tuotteita, joita tuon yksinoikeudella maailmalta.

Yrittäjävuosien aikana Kyyny on kartuttanut muotialan verkostoa. Hänelle on jo tarjottu myyntiin useita eri tuotemerkkejä, joita isot ketjut eivät myy.

Riihimäeltä yrittäjä ei aio lähteä, ainakaan toistaiseksi. Hän on vuosien mittaan oppinut pitämään kaupungista.

– Riihimäellä on paljon vahvuuksia. Sen sijainti on erinomainen. Tämä on pieni, kompakti paikka, jossa on helppo liikkua. Tavallaan unelmapaikka asua, mutta palveluiden väheneminen huolettaa.

Äskettäin kerrottiin, että Riihimäen keskustassa sijaitseva Postin toimipiste muuttaa moottoritien varteen. Samalla ydinkeskustan ainoa ruokakauppa lopettaa.

– Tänne rakennetaan hirveästi uusia kerrostaloja. Ihmettelen, kuka niihin muuttaa, jos palveluiden määrä vähenee.

Muita kiinnostavia aiheita

Pauli Reinikainen