Riihimäellä toimiva asetehdas Sako Oy on palkittu Hämeen maakunnallisella Vuoden yrittäjä -palkinnolla. Hämeen Yrittäjien myöntämä tunnustus luovutettiin yrityksen edustajille Hämeenlinnan Verkatehtaalla järjestetyssä Hämeen Yrittäjägaalassa lauantai-iltana 10. helmikuuta.
10.2.2024 klo 18:40
Uutinen

Riihimäkeläinen Sako Oy palkittiin Hämeen maakunnallisella Vuoden yrittäjä -palkinnolla

Riihimäellä toimiva asetehdas Sako Oy on palkittu Hämeen maakunnallisella Vuoden yrittäjä -palkinnolla. Hämeen Yrittäjien myöntämä tunnustus luovutettiin yrityksen edustajille Hämeenlinnan Verkatehtaalla järjestetyssä Hämeen Yrittäjägaalassa lauantai-iltana 10. helmikuuta. Palkintoa olivat vastaanottamassa Sako Groupin toimitusjohtaja Raimo Karjalainen sekä Sako Oy:n toimitusjohtaja Juha Alhonoja.  

Tätä nykyä Sakon omistaa italialainen perheyhtiö, asealalla toimiva Beretta. Riihimäkeläinen Sako tunnetaan metsästys-, sotilas- ja urheilukiväärien sekä patruunoiden suunnittelijana ja valmistaja. Sako on ollut jo pitkään vahvassa kasvussa. Sako Groupin toimitusjohtaja Raimo Karjalainen kuvailee viime vuosia jopa hulluiksi vuosiksi, kasvuprosentit ovat olleet kaksinumeroisia.  Vuosi 2023 oli jälleen menestyksekäs.

– Teimme tuotantoennätykset kaikilla aloilla. Valmistimme yli 150 000 kivääriä ja noin 20 miljoonaa patruunaa, hän listaa.

Yrityksen liikevaihto nousi yli 100 miljoonan euron Sakon 100-vuotisjuhlavuonna 2021. Liikevaihto on nyt noin 130 miljoonaa euroa. Työntekijöitä yrityksellä on yli 450 henkilöä.

Viime vuosina viranomaispuoli on vahvistunut ja yrityksen hienoja onnistumisia on esimerkiksi New Yorkin kuuluisan poliisin NYPD:n erikoisjoukkojen varustaminen Riihimäellä valmistetuilla Sakon TRG M10 -tarkkuuskivääreillä. Suomen ja Ruotsin puolustusvoimat ovat solmineet Sakon kanssa puitesopimuksen rynnäkkö- ja tarkkuuskivääreiden hankinnasta.

– Viranomaispuoli on vahvistunut viime aikoina. Meidän kasvumme on tullut pääasiassa metsästysaseista, mutta tulevaisuudessa viranomaispuolen osuus tulee kasvamaan huomattavasti. Lisäksi kivääreiden patruunat tekevät hyvin kauppaansa.

Italialaisen asevalmistaja Berettan konserniin kuuluvan Sakon tuotteista valtaosa menee vientiin. Riihimäen tehtaalla valmistetuista kivääreistä vientiin menee yli 95 prosenttia. Raimo Karjalainen muistuttaa kuitenkin kotimaan markkinan tärkeydestä.

– Suomen merkitys markkina-alueena on meille tuota osuutta suurempi. Kotimaan markkina on tärkeä, joka tulee hoitaa hyvin. Olemme täällä lähellä loppuasiakasta.

Vahva kasvu on vaatinut investointeja sekä tehtaisiin, että henkilökuntaan. Toimitusjohtaja Karjalainen kertoo menestyksen lähtevän henkilökunnasta. Osaava ja sitoutunut henkilökunta on mahdollistanut voimakkaan kasvun. Omistaja, Beretta-konserni, mahdollistaa toiminnan kehittämisen Suomessa. Tehtaalla on viime aikoina otettu käyttöön noin 800 neliömetriä uutta tehdastilaa ja maanalaiset koeampumaradat on uusittu ja niiden määrää on lisätty.

Raimo Karjalainen valaisee tulevia investointeja. Hausjärven lataamolle on päätetty rakentaa uusi patruunavarasto. Suunnitelmissa on Riihimäelle uusi henkilöstöruokala sekä tehtaan laajennus.

Vaikka kasvuvauhti on ollut raju, niin laadusta on pidetty huolta. Laatutyö ja tuotekehitys ovat Sakolla pitkäjänteistä tekemistä. Esimerkiksi jokainen Sakon luodikko testataan tehtaalla koeammunnoissa ennen kuin ase lähetetään asiakkaalle.

– Tuotteiden laadusta ei ole tingitty yhtään, Karjalainen vakuuttaa.

Sako Oy

Perustettu:    1921, alkujaan Suojeluskuntain Ase- ja Konepaja Oy
Omistaja:      italialainen perheyhtiö Beretta vuodesta 2000
Toimitusjohtaja: Juha Alhonoja
Toimipisteet: pääkonttori ja tehdas Riihimäellä, patruunoiden valmistus Hausjärvellä, laukaisukoneistojen valmistus Muuramessa
Toimiala:       puolustusteollisuus
Tuotteet:       pulttilukkoiset tarkkuuskiväärit, tuotemerkkejä Sako ja Tikka, patruunat, 85–90% on siviiliaseita ja loput viranomaisaseita. Oikeus käyttää tuotteissa Avainlippu- ja Design from Finland -merkkejä

Liikevaihto:    130 M€ (2023)
Henkilöstö:    runsaat 450
Viennin osuus: yli 95 % tuotannosta

Muuta:           Sako on Euroopan suurin kiväärinvalmistaja, Hämeen vientiyritys 2013, Riihimäen Vuoden yrittäjä 2014, Päähankkijapalkinto 2023
Kotisivu:        www.sako.fi