12.6.2020 klo 18:31
Uutinen

Riikka Riihimäki: Korona vauhditti muutosta

Työelämän muutoksesta on puhuttu pitkään. Korona toi etätyöskentelyn vauhdilla osaksi arkea niillä aloilla, joilla se on mahdollista. Eikä entiseen ole enää edes tarvetta palata. Toimisto käsitteenä on saanut uuden merkityksen, eikä asuinpaikan etäisyydellä työpaikasta ole enää kovinkaan suurta roolia.

Hämeen Yrityssanomat/ Susanna Mattila

Forssan Yrityskehityksen Riikka Riihimäki uskoo, että työelämän muutos tuo uuden merkityksen työnantajan tarjoamalle työtilalle etätyöaloilla.

– Monilla aloilla on jo pitkään pyritty pienentämään toimitiloja. Näemmekö tulevaisuudessa palkanlisän, jota maksetaan oman työtilan käyttämisestä työn tekemiseen? Uskon, että näin tulee käymään hyvinkin nopeasti, hän sanoo.

Kevään aikana on opittu tapaamaan verkon yli. Riihimäki arvelee, että tämä tulee muuttamaan eri alojen toimintakulttuuria ja syntyy uusi virtuaalinen kulttuuri, joka on kaikille samanlainen.

– Muutos on pysyvää, se on varmaa. Sitä ei kannata pelätä, muutos on aina mahdollisuus. Näen mahdollisuuden kestävään kehittämiseen, jossa maapallomme säilyy myös tuleville sukupolville.

Forssan seudulla on syntynyt hienoja innovaatioita kevään aikana sekä uusia tuotteita että uusia toimintatapoja verkkoliikuntatunneista take away -ruokaan. Riihimäki uskoo, että moni yritys on muutoksen myötä saanut kokonaan uutta asiakaskuntaa.

Riikka Riihimäen 7 tärppiä yrittäjille:

  1. Ensin on hyvä laskea, kuinka pitkälle pärjään kassavaroilla.
  2. Sitten yhteys omaan pankkiin ja neuvottelut käyntiin lainojen osalta.
  3. Kolmanneksi yhteys vuokranantajiin, jotta saa siirrettyä vuokranmaksuja tai sovittua niistä toisin.
  4. Yhteys oman seudun yrityskehityksen toimijoihin, heiltä saa henkilökohtaista apua omaan tilanteeseen hyvin kokonaisvaltaisesti. He auttavat myös tukien ja avustusten kanssa täysin ilmaiseksi.
  5. On myös tärkeää puhua tilanteesta omien läheisten kanssa.
  6. Tarvittaessa hakea keskusteluapua myös terveydenhuollon puolelta. Paniikissa ajatusmaailma kapenee, se ei ole eduksi millekään ajattelulle ja järkeilylle. Siksi on hyvä ajoissa tunnistaa oma tilanne ja pyytää apua. Usein vierestä katsoja näkee kokonaisuuden ilman paniikkia, jolloin ratkaisujakin on helpompi lähteä miettimään.
  7. Yksin ei pidä jäädä, apua saa aivan varmasti monessa muodossa. Jokainen yrittäjä on oman asiansa kanssa yksilöllinen.

Muita kiinnostavia aiheita