Riina Pesonen on harrastanut keppihevosratsastusta pikkutytöstä saakka. Tässä hän hyppää 80 senttiä korkeiden esteiden ylitse Bala-nimisen kepparin selässä toisen harrastajan järjestämällä leirillä Parikkalassa vuonna 2020.
19.7.2023 klo 08:25
Uutinen

Riina Pesosen perustamalla keppariradalla ravaavat kaiken ikäiset – ”Täällä ratsastaa porukkaa pikkulapsista isovanhempiin”

Pikkutytöstä saakka keppihevosratsastusta harrastanut 18-vuotias Riina Pesonen perusti 4H-kesäyrityksen ja keppariradan Lahden keskustaan. Yrittäjä kertoo yllättyneensä radan suosiosta.

Nastolalainen Riina Pesonen on mainio esimerkki siitä, kuinka rakkaan harrastuksen voi jalostaa omaksi kesäyritykseksi. Pesonen pystytti tänä kesänä Lahden kauppatorille keppihevosradan, joka on koekäytön jälkeen ollut heinäkuussa ratsastajien käytössä tositoimissa.

Instagramissa tehty markkinointi osoittautui tehokkaaksi, ja viesti radasta kiiri monen kiinnostuneen korviin. Kahtena ensimmäisenä päivänä, jolloin rata oli pystyssä muutaman tunnin putkeen, asiakkaita kävi 30 kumpanakin päivänä.

Keppariratsastus ei ole vain pikkulasten harrastus, vaan myös aikuiset ovat intoutuneet esteradalle.

– Keppariradan suosio yllätti minut. Radalla on ratsastanut kaiken ikäisiä pikkulapsista isovanhempiin. He ovat kommentoineet, että hauskaa oli, Pesonen kertoo.

Osalla asiakkaista on oma heppa mukana, mutta tarvittaessa Pesonen lainaa keppihevosen ratsastajalle.

Esteet yöksi varastoon

Radalla on kymmenen estettä, joiden yli ratsastajat hyppäävät keppihevosen selässä.

– Puran radan yöksi ja pakkaan esteet varastoon. Kun rakennan radan uudelleen, siitä tulee aina erilainen kuin edellisellä kerralla, Pesonen kertoo.

Pesonen teki alkuvuonna työharjoittelun Lahden 4H-yhdistyksessä, jonka väki kannusti häntä kokeilemaan kesäyrittäjyyttä ja perustamaan keppihevosyrityksen. Hetken ehdotusta harkittuaan Pesonen teki niin.

Hän perusti 4H-kesäyrityksen, jolle antoi nimeksi Kht Nada (Keppihevostalli Nada). Pesämunana oli Lahden kaupungilta saatu 300 euron arvoinen kesäyritysseteli.

Keppariradalla ravaavat antavat halutessaan vapaaehtoisen maksun radan käytöstä. Summat ovat toistaiseksi olleet pieniä.

– Enemmänkin voisi rahaa tulla, Pesonen naurahtaa.

4H-kesäyrittäjä Riina Pesonen on pystyttänyt Lahden kauppatorille keppihevosradan, johon kuka vain voi tulla hyppäämään esteiden yli kepparin selässä. Kuva: Riina Pesonen

Kepparikisoista irtosi SM-pronssia

Riina Pesosen intohimo keppihevosratsastukseen juontaa juurensa lapsuudesta.

– Olin 7- tai 8-vuotias, kun ensimmäisen kerran ratsastin keppihevosella serkkujen kanssa. 12-vuotiaana ryhdyin harrastamaan sitä virallisesti, Pesonen kertoo.

Hän on osallistunut esimerkiksi keppihevosratsastuksen SM-kisoihin, jotka Suomen Keppihevosharrastajat ry järjestää kerran vuodessa vapaaehtoisten voimin. Toissa vuonna Pesonen voitti SM-pronssia.

Pesonen on myös kouluttautunut keppihevosharrastuksen valmentaja ja tuomari. Hän on pitänyt vuosien varrella kotipihallaan Nastolassa kepparileirejä ja aikoo jatkaa niiden järjestämistä myös tuoreena yrittäjänä.

– Olen ennenkin laskuttanut leireistä, ja pian otan maksun yritykseni kautta.

Riina Pesosen Lahden keskustaan rakentamasta keppariradasta uutisoi ensin Seutuneloset.fi

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Milla Rautiainen