20.12.2018 klo 10:15
Uutinen

Ritva-Liisa Pohjalainen, 69, painaa yhä täysillä yrittäjänä

Ikänsä puolesta Ritva-Liisa Pohjalainen, 69, voisi kuulua Espanjassa talvehtiviin eläkeläisiin, mutta ei. Muotoilija–muotisuunnittelijalle riitti tänäkin vuonna viikon kääntyminen Kanarialla, hänellä on kädet täynnä töitä.

– Haluan haastaa itseni ja oppia koko ajan uutta. Ryhmätyössä asetan riman niin korkealle, että myös muilla tiimiläisillä on mahdollisuus kehittyä.
Muotisuunnittelijana ja Luhdan Ril´s -designerkonseptin luojana tunnettu Pohjalainen on toiminut yrittäjänä kolmekymmentä vuotta. Taideteollisesta korkeakoulusta alun perin valmistunut nainen hankki lasi- ja keramiikkamuotoilijan koulutuksen vähän alle kuusikymppisenä.

– Tällä hetkellä teen lähinnä lasitaidetta aina uniikkitöistä piensarjoihin, koruihin ja valaisimiin.
Pohjalainen on ollut aina kiinnostunut niin yritysyhteistyöstä kuin yksityisasiakkaistakin.

– Massatuotantoon tarkoitettuja vaatteita suunnitellessani olen hyötynyt siitä, että olen tehnyt myös uniikkiasuja.

Kuopiolaisyrittäjä matkustaa säännöllisesti niin Nuutajärvelle kuin lasitaiteen mekkaan, Italian Muranoon.

– Suunnittelijana olen rohkea ja hion jokaista työtäni viimeiseen asti. En voi lopettaa ennen kuin kaikki aika on käytetty. Ei luova työ onnistu tuosta vaan, simsalabim.

Shanghain Pudongissa viime vuonna pidetty Suomi 100 vuotta -teemanäyttely avasi Pohjalaisen lasituotteille ovet Kiinaan.

– Kysyntä on ollut jopa hämmentävää. Osa kiitoksesta kuuluu Creamentorsille, jonka liiketoimintaosaajat ovat toimineet apunani kansainvälistymisessä.

Omaa inspiraatiotaan Pohjalainen vaalii harrastamalla kulttuuria ja liikuntaa.

– Minulla ei ole yhtään niin tärkeää työtehtävää, ettenkö kävisi joka päivä jumpassa tai lenkillä. Työtäni en aio lopettaa pitkään aikaan.

Leila Itkonen

toimitus(at)yrittajat.fi