23.11.2021 klo 09:02
Uutinen

Robottiautoja testataan julkisen liikenteen käytössä Hervannassa

Tampereen Hervanta toimii ensi vuoden alussa näyttämönä robottiautokokeilulle, jossa testataan kahta robottiautoa julkisessa liikenteessä. Business Tampereen koordinoimalla testialustalla selvitetään, miten robottiautot sopisivat jatkossa täydentämään kaupungin julkista liikennettä.

Palvelukokeilussa kaksi robottiautoa kuljettaa matkustajia Hervannan alueella noin kolmen ja puolen kilometrin mittaisella reitillä. Matkustajille kokeilu on täysin maksuton. Kokeilun juju piilee siinä, että Tampereen kaupunki kehittää sen avulla ratikan syöttöliikennepalveluita ja kerää samalla kokemuksia siitä, miten robottiautoilla voitaisiin jatkossa mahdollisesti täydentää julkista liikkumista.

– Seuraamme Nyssessä mielenkiinnolla, miten robottiautojen tarjoama liityntäliikennepalvelu otetaan vastaan Hervannassa. Ratikan tiheä ja täsmällinen liikenne houkuttelevat luontaisesti matkustajia laajalta alueelta, tiivistää joukkoliikennejohtaja Mika Periviita Tampereen seudun joukkoliikenteestä.

Testikokemusta Lappia ja Helsinkiä myöten

Robottiautokokeilu toteutetaan kahdella suomalaisen teknologiayritys Sensible 4:n automatisoimalla Toyota Proace -tila-autolla. Yrityksen luoma ohjelmisto mahdollistaa testaamisen myös alkuvuoden mahdollisesti haastavissa sääolosuhteissa, sillä sitä on testattu entuudestaan aina talvista Lappia myöten. Myös kaupunkimaisesta liikkumisesta on kokemusta entuudestaan, sillä ohjelmistopilotteja on ajettu myös Helsingin Pasilassa, jossa sielläkin osa reitistä mentiin raitiovaunujen kupeessa.

Turvakärki edellä

Turvallisuus on kaikissa autonomisen liikkumisen kokeiluissa ensisijaista. Hervannassa liikkuvissa robottiajoneuvoissa on aina mukana kaiken varalta turvakuljettaja, joka tarvittaessa voi ottaa haltuunsa ajoneuvon hallinnan.

Jos on ollut aiemmin robottiauton kyydissä, Hervannan autoissa luultavasti yllättyy vauhdista sekä ajon tasaisuudesta. Ajoneuvon sensorit ottavat huomioon niin jalankulkijat, pyöräilijät kuin muut ajoneuvot, ja ohjelmisto mahdollistaa ajamisen lumen peittämillä kaistoilla sekä kovassakin lumisateessa”, lupaa Sensible 4:n liiketoimintajohtaja ja perustajajäsen Jussi Suomela. Suomalaisyritys valittiin maailman parhaaksi autonomisen ajamisen start-upiksi vuonna 2019.

Robottiautopilotti toteutetaan Hervannassa sijaitsevalla autonomisen liikkumisen testialueella. Samaisella alueella on tarkoitus tehdä jatkossa muitakin automaattisen liikkumisen kokeiluja ja palveluita, ja testireittejä suunnitellaan ja kehitetään testaajien tarpeiden ja kiinnostuksen mukaan.

– Hervannan testialue on palveleva testialusta, jossa tiedeyhteisöt, teollisuus, kaupunki ja yritykset kehittävät älykästä liikkumista yhdessä, kommentoi Markku Niemi, Yhteydet-ekosysteemin asiakkuusvastaava Business Tampereesta.

Robottiautokokeilu pähkinänkuoressa

  • Alkaa tammikuun alussa ja kestää kaksi kuukautta
  • Reitti kulkee myötäpäivään: Hervannan valtaväylä, Teekkarinkatu, Ahvenisjärventie, Opiskelijankatu
  • Reitti on noin 3,5 km pitkä, ja se sisältää 10 pysäkkiä
  • Nopeusrajoitus alueella 40 km/h
  • Palvelu on matkustajille maksuton

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Pirkanmaan Yrittäjä -lehdessä 16.11.2021