Yrittäjä Tommi Peltonen korostaa, että heidän yrityksessään työntekijöillä on yrittäjälähtöinen asenne. He ovat tottuneet jatkuvaan kehitykseen ja pyrkivät aina olemaan askeleen edellä.
20.6.2024 klo 08:00
Uutinen

Rohkeaa investointia ja tiimin osallistamista: ST-Koneistuksella tiedetään, miten omaan bisnekseen saadaan rokki päälle ja askel kohdilleen | Mitä kuuluu, Tommi Peltonen, Vuoden Yrittäjä 2023?

Vuonna 1970 Ylöjärvellä perustettu ST-Koneistus on saavuttanut merkittävää menestystä hydrauliikkakomponenttien ja -järjestelmien valmistuksessa koneenrakennuksen ja teollisuuden tarpeisiin. Toisen polven yrittäjä Tommi Peltonen johtaa 60 hengen yritystä, joka on sitoutunut olemaan Euroopan paras alallaan.

Yrityksen tarina alkoi yli viisi vuosikymmentä sitten, ja sen perusta on edelleen vahvasti Ylöjärvellä. Alusta asti yrityksen ydinosaaminen on ollut korkealaatuisten hydrauliikkakomponenttien ja -järjestelmien valmistuksessa.

ST-Koneistus on tekemässä suuria investointeja, jotka vaikuttavat merkittävästi yrityksen tulevaisuuteen. Yritys rakentaa uutta 1500 neliömetrin hallia, johon siirretään puhdastilakokoonpano. Lisäksi kesällä toteutetaan 2,6 miljoonan euron investointi uusiin työstökeskuksiin. Uuden strategian avulla pyritään olemaan Euroopan paras omassa lajissaan.

Yrittäjä Tommi Peltonen iloitsee erityisesti monista käynnissä olevista kehittämishankkeista, joita hän kuvaa “keiton suolaksi”. Nämä projektit tuovat yrittäjän mukaan arkeen makua ja innostusta, parantaen yrityksen toimintaa ja motivoiden henkilöstöä antamaan parhaansa.

– Tämä ala on kuin talouden puntari. Me nähdään ensimmäisenä, kun maailma lähtee
virkoamaan. Ja kun tulee laskusuhdanne, niin me sukelletaan ensimmäisenä, kertoo Peltonen.

Uuden strategian avulla pyritään olemaan Euroopan paras omassa lajissaan ja kasvattamaan nykyinen 10 miljoonan euron liikevaihto 20–30 miljoonaan euroon.


Vaikka ST-Koneistus on kulkenut monta vuotta eteenpäin kovaa vauhtia, Peltonen myöntää, että viime
syksystä alkoi rauhallisempi ajanjakso. Viime viikkoina tilanne on taas alkanut näyttää
positiivisemmalta.

Peltonen korostaa, että heidän yrityksessään työntekijöillä on yrittäjälähtöinen asenne, ja he
ovat tottuneet jatkuvaan kehitykseen. He pyrkivät aina olemaan askeleen edellä.

– Mä pääsen helpommalla, kun jaan vastuuta tiimille. Haasteeksi jää löytää oikeat ihmiset kehittämään uusia
järjestelmiä, jotka vastaavat asiakkaiden muuttuviin tarpeisiin, sanoo Peltonen.

Tavoitteena on kasvaa nykyisestä 10 miljoonan euron liikevaihdosta 20–30 miljoonaan euroon.

– Haluamme olla kuin insinööritoimisto – enemmän kuin perinteinen koneistamo. Tämä toteutuu laajentamalla toimintaa ja tarjoamalla asiakkaille enemmän suunnittelupalveluja ja kokonaisratkaisuja. Ei ole mitään mieltä lähettää osia kokoonpanoon Puolaan, kun homma voidaan tehdä kustannustehokkaasti meillä, kertoo Peltonen.

Peltonen uskoo, että avoin kommunikointi ja aktiivinen osallistuminen päivittäiseen toimintaan hallilla ovat avainasemassa tavoitteiden saavuttamisessa.

Hän korostaa, että rohkeus investoida ja kehittää yritystä on välttämätöntä menestyksen saavuttamiseksi.

– Jos et sä investoi meidän alalla, niin kyllä sä sitten kuoletkin. Ne pärjää, jotka ovat investoineet. Esimerkiksi laatustandardit kehittyvät, ja tietty puhtaustaso pitää pysyä. Jos ei ole ne asiat kunnossa, on rahoitusta vaikea saada. Toistaiseksi pankit ovat uskoneet minun tekemisiini, mainitsee Peltonen tyytyväisenä.

Peltonen kehottaa muitakin yrittäjiä olemaan pelottomia ja näkemään hiljaisemmat ajat mahdollisuutena parantaa ja vahvistaa yrityksen asemaa markkinoilla

Teksti: Sanna Seiko Salo
Kuva: Tuomas Porkkala


Mitä kuuluu, Vuoden Yrittäjä 2023? on juttusarja, jossa viime vuonna pirkanmaalaisten paikallisyhdistysten palkitut yrittäjät kertovat kuulumisensa. ST-Koneistuksen yrittäjä Tommi Peltonen palkittiin Ylöjärven Yrittäjien Vuoden Yrittäjänä elokuussa 2023.