Ville Haavikon perustaman Arctic Snowhotel & Glass Igloos -hotellin jääravintola veistetään uuteen kuosiin joka vuosi, ja sen uumenissa voi nauttia illallista. Kuva: Arctic SnowHotel & Glass Igloos
31.8.2023 klo 15:39
Uutinen

Rovaniemeläinen hotelliyrittäjä tempaisee – Ulkolatu hiihtokuntoon, vaikka sääennuste lupaa +17 astetta

Lasi-igluista ja lumihotellista tunnetun hotellin yrittäjä Ville Haavikko loihtii hiihtoladun ennätyksellisen aikaisin syyskauden turistien iloksi.

Tällä viikolla eräs Arctic Snowhotel & Glass Igloos -hotelliin tavaraa toimittanut rahtimies äimisteli ideaa hiihtoladun luomisesta.

– Hän kysyi minulta, että ”oletko Ville katsonut kalenteria, nyt on vasta elokuu”, naurahtaa hotellin omistaja ja yrittäjä Ville Haavikko.

Kyllä, Haavikko on hyvin tietoinen varhaisesta ajankohdasta, ja juuri se on ladun idea.

– Haluamme, että myös syyskauden turistimme pääsevät nauttimaan lumesta ja jäästä, hän sanoo.

Perjantaina 1. syyskuuta Rovaniemellä sijaitsevan hotellin pihapiiriin luodaan latu lumesta, joka varastoitiin kasaan peitteiden alle tämän vuoden maaliskuussa. Kasassa on lunta tuhansia kuutioita. Siitä lumi levitetään maahan ja tasoitetaan laduksi.

Sekä hotellin asukkaat että paikalliset pääsevät sivakoimaan soikion muotoisella ladulla maksutta. Haavikko ei osaa vielä sanoa, kuinka pitkä ladusta tulee.

– Teemme ladusta niin pitkän kuin pystymme, ehkä muutaman sadan metrin pituisen.

Kuinka ladun käy plussakelillä?

Ilmatieteen laitos lupailee perjantaiksi Rovaniemelle 17 astetta plussaa. Kuinka sulamisen riski selätetään? Haavikon mukaan lumen pysyvyyteen vaikuttavat monet tekijät: ilman lämpötilan lisäksi tuuli, auringonpaiste, lumen puhtaus ja se, tuleeko yöpakkasia.

– Totta kai lumi sulaa, mutta emme vielä tiedä, kuinka paljon. Meillä on reservissä lisää lunta, jota lisäilemme sitä mukaa kuin tarvitaan.

Entä legendaarinen laturaivo? Miten sitä ehkäistään, jos ladulla tulee ruuhkaa tai lumi sulaa suksien alta?

– Jos tunteet kuumenevat, niitä voi jäähdytellä kotakahvilassa. Tai mennä hankkimaan lisää lämpöä niin ikään ladun varrelta löytyvään saunaan.

Hotellilla on kunnianhimoinen tavoite pitää latu kunnossa lokakuun loppuun saakka säilötyn lumen voimin.

– Sen jälkeen tulee yöpakkasia, ja saatamme saada myös luomulunta.

Haavikko ei osaa arvioida, kuinka suosittu ladusta tulee, mutta hän suhtautuu luottavaisesti.

– Lumella on tapana vetää ihmisiä puoleensa silloin kun sitä ei muualla luonnostaan ole.

Samaan aikaan ladun kanssa avataan myös lumesta väsätty tuubiliukumäki sekä jääbaari, joka on joka ilta auki puolisen tuntia kotaravintolan yhteydessä.

Lumi ja jääveistokset kierrätetään

Arctic Snowhotel & Glass Igloos tunnetaan parhaiten lumihotellista, jääbaarista ja -ravintolasta sekä lasi-igluista, joissa yöpyvät turistit voivat ihastella tähtitaivasta ja revontulia silloin kun ne taivaalla näyttäytyvät.

Lumihotelli, jääbaari ja jääravintola rakennetaan lumesta ja jäästä. Sisustus veistetään joka vuosi erilaiseksi. Lumihotelli on yksi maailman suurimmista lumihotelleista, jonne mahtuu kerralla noin 70 vierasta.

Aikaisempina vuosina hotelli on käyttänyt lumitykkiä rakentaessaan kaikkia luomuksiaan. Tämän vuoden maaliskuussa hotellin henkilökunta säilöi ensimmäistä kertaa lumen, josta viime talven lumihotelli oli rakennettu ja varastoi myös jääbaaria koristavat jääveistokset.

– Tämä on kierrätystä parhaimmillaan, Haavikko kehaisee.

Varastoitua lunta ja jäätä hyödynnetään nyt sekä ladun ja liukumäen että jääbaarin rakentamisessa.

Lasi-igluissa ihaillaan revontulia

Syyskuun alussa Arctic Snowhotel & Glass Igloos avaa turistien käyttöön myös lasi-iglut, joihin on jo tullut paljon buukkauksia syyskuun alusta maaliskuun loppuun.

Reilut viisitoista vuotta sitten Ville Haavikko hankki Heidi-vaimonsa kanssa Rovaniemen Lehtojärveltä metsätontin, jonne he pystyttivät ensimmäisen lumihotellin vuonna 2008.

Sen jälkeen yrittäjäpariskunta on laajentanut hotellia. Tulevan talven säästä ja luomulumen tilanteesta riippuu se, milloin lumihotelli avataan tänä vuonna. Haavikon mukaan kuitenkin viimeistään 15. joulukuuta, jolloin hotellin talvikausi pyörähtää käyntiin.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Milla Rautiainen