MM-kisat maali
17.6.2022 klo 07:30
Uutinen

Yrittäjät ottivat kaiken irti kisatunnelmasta

Jääkiekon maailmanmestaruuskisojen historiallinen kotivoitto jatkoi Leijonien täydellistä kiekkokevättä, mutta vaikka olisi jääty ilman kultaa, kisat olivat Tampereelle menestys. Pelaajien ja fanien lisäksi Tampereella järjestetyt MM-kisat vetivät hymyn myös monien yrittäjien huulille. Katukuvaa täyttävät kiekkofanit olivat poikkeuksetta liikkeellä hyvällä tuulella, ja toki myös sen oman kassakoneen kilinä ilahdutti keskustayrittäjiä.

Jo avausviikko ylitti Simonin odotukset

Ensimmäisellä kisaviikolla PY-lehti piipahti perinteisessä irkkupubi O´Connelsissa. Siellä keskustelemaan ehti Simon Foster, yksi kolmesta irlantilaisbaari O’Connell’sin osakkaasta. Irlantilaismies on asunut Tampereella jo pidempään, neljännesvuosisadan. Otavalankadun ja Rautatienkadun kulmassa toimiva baari oli ja on sijainniltaan kisojen kannalta erinomainen, ja kisaturistit löysivät sen paremmin kuin hyvin.

– Meillä oli korkeat odotukset jo ennakkoon, mutta kyllä ne ovat vielä kirkkaasti ylittyneet. Myyntiennätyksiä on tehty jo useampana päivänä, joten ehdottoman upea alku kisoilla on ollut, Foster sanoi. Hyvän myynnin lisäksi yrittäjä kertoi nauttivansa myös hienosta kansainvälisestä kisatunnelmasta.

– Fanit ovat todella tulleet nauttimaan, ja sitä on hienoa katsoa, Foster tuumaa.

Koska Fosterin oma kotimaa ei näissä kisoissa pelaa, oli hänellä ehdottomana suosikkina luonnollisesti Leijonat.

– Yli puolet elämästäni olen täällä asunut, joten tietysti Suomi on kiekossa suosikkimaani, yrittäjä kehuu.

Simon Foster MM-kisat
IRLANTILAISBAARI O´CONNELL´SIN Simon Foster kertoo, että jo ennakkoon korkealla olleet odotukset ovat ylittyneet heti kisojen avausviikolla. Areenan kupeessa oleva ravintola on löydetty kisaturistien toimesta erittäin hyvin.
MM-kisat Tampere

Kisafiilis korkealla

Tarja Hassinen on pyörittänyt naistenvaatteisiin erikoistunutta Tarjatar liikettään reilut 2,5 vuotta. Tuomiokirkon virallisella kisakadulla toimiva liike otti kisojen ajaksi myyntiin ison kasan Leijona-tuotteita.

– Ne ovat kyllä vetäneet todella hyvin. Pelipaitojen lisäksi paljon minulta on ostettu myös kisarekvisiittaa kuten lippuja, aurinkolaseja ja torvia, Hassinen luettelee.

Yrittäjä on kuulemma varautunut tekemään kisojen aikaan normaalia pidempää päivää, kymmentä tuntia.

– Ei tämä oikein edes työltä tunnu, sillä sellainen erittäin positiivinen kisafiilis tuntuu olevan ihan kaikilla. Siitä saa itsekin kyllä virtaa, kehuu kovasti myös kisatunnelman kansainvälisyyttä kiitellyt yrittäjä.

Tarjatar Tarja Hassinen
TARJA HASSINEN otti kisojen ajaksi myyntiin fanituotteita, ja päätös on ollut ilmeisen hyvä. Pelipaitojen lisäksi esimerkiksi liput ja torvet ovat liikkuneet hyvin.

Kisatukka saakin sinertää

Jussi Paakkarin oma naamavärkki ja tarkemmin sanottuna parta ehti kisojen aikana vaihtaa väriä sinisen ja valkoisen välillä useaan otteeseen. Yrittäjän oma naamakarvoitus toimii oivana mainoksena, sillä samanlaisia Parturiliike Ny Manin yrittäjä toivoi pääsevänsä tekemään tulevien viikkojen aikana mahdollisimman paljon.

– Vielä näin alussa kisarupeamaa kisakatsojia on ollut asiakkaana aika vähän, mutta uskon, että se vielä vilkastuu. Ja pandemian jälkeen on ylipäätään hienoa, että ihmisiä on liikkeellä, hän kertoi.

MM-kisat kisakatu

Normaalisti parturi sulkee liikkeensä jo aiemmin, mutta pelipäivänä hän on päivystänyt liikkeessä iltakahdeksaan. Yrittäjänä Paakkari on toiminut Tuomiokirkonkadulla 15 vuotta.

– Hyvähän tässä tunnelmassa on mukana olla. Minusta on hienoa, kuinka hyvin eri yrittäjät ovat lähteneet tähän tunnelmaan, hän kertoi ja vinkkasi vielä naapurissa toimivan karnevaalikaupan tarjoavan kasvomaalauksia.

– Eli täältä saa värit päähän ja sieltä naamaan, hän tuumasi.

Parturi Jussi Paakkari
PARTURI JUSSI Paakkarin paita on elävä mainos. Hän toivoo pääsevänsä pistämään kisavieraiden tukat kuosiin. Ja kisatukka tai – partahan saa tunnetusti tunnustaa väriä.

Myynti ylitti naamiaiskauppiaan villeimmätkin odotukset

Naamiaisasuliike Metkusen sijainti ei voisi MM-kisojen luomia asiakasvirtoja ajatellen olla juuri parempi. Virallisen kisakadun arenanpuoleisessa päässä sijaitsevan liikkeen liki kulki nimittäin leijonanosa sekä Fan Zonelle että areenalle saapuvasta väkimäärästä. Anniina Kärkkäinen myöntää, että hänen kolmevuotiseen yrittäjäuraansa on todellakin mahtunut huomattavasti heikompia hetkiä kuin tämä. Korona-pandemia iski Suomeen lähes samaan aikaan, kun yrittäjän ensimmäinen starttiraha loppui. Liiketoimintaan sen vaikutus oli valtava.

– Käytännössä kaikki, mihin tuotteitamme tarvitaan, pistettiin kieltoon. Siis teatteri, naamiaiset, polttarit tanssi ja niin edelleen, kauppias listaa.

Hankalasta tilanteesta yrittäjä kertoo selvinneensä samalla polttoaineella, jolla Leijonatkin kaukaloissa dominoivat – suomalaisella sisulla. Normaalitilanteeseen on palattu pätkittäin. Edellinen ja jopa sitä edeltävä kesä olivat jo selkeästi parempia. Tosin on siinä vähän omaa luovuuttakin tarvittu.

– Otimme myyntiin esimerkiksi kotimaisten tekijöiden koruja, joita turistit ovatkin ostaneet kiitettävästi, hän kertoo. Myös päättäjien toimet koronan suhteen saavat kiitosta.

– Valtion yrittäjille tarjoama työttömyysturva sekä vuokranantajan vastaantulo olivat nekin pelastavia tekijöitä hankalassa paikassa, Kärkkäinen kiittelee. Yrittäjäksi hän päätyi aikanaan mutkan kautta.

– Olen tehnyt teatteripuvustajan töitä ja Jyväskylässä olin pakkatöissä naamiaiskaupassa. Tampereelle muuttaessani huomasin, että näissä kortteleissa oli tämänkaltaisen liikkeelle tilaa. Siis sellaisen liikkeen, jossa on myynnissä kaikkea sitä, mistä itse tykkään.

Anniina Kärkkäinen naamiaiskauppa
MONI ASIAKAS on sanonut, että on kaivannut tätä yhteisöllisyyden tunnetta ja hyvää syytä hömpötellä. Olen täysin samaa mieltä, kertoo naamiaisasukauppaa kisakadulla pitävä Anniina Kärkkäinen.

Kannatti jatkaa sopparia

Kisat olivat yrittäjän mielessä jo viime kesänä, jolloin vuokrasopimus oli katkolla.

– Olin odottanut kisoja jo useamman vuoden, joten sikäli päätös oli helppo, sekä kiekkofaniksi että höntsypelaajaksi tunnustautuva naamiaiskauppias kertoo.

Todisteena tästä liikkeen ikkunaa koristavat sekä Kärkkäisen että hänen miehensä vanhat kiekkokamat. Liiketaloudellisessa mielessä pysymispäätös on jo kisojen avausviikon jälkeen ollut oikea.

– Asiakasmäärät ja myynti ovat ylittäneet kaikki odotukset. Useamman kerran meille on jo tilattu erinäisiä tuotteita lisää, koska ne on myyty loppuun, hän kertoo.

Jääkiekon MM-kisat pelaaja

Pitkää päivää

Erittäin suosituiksi osoittautuneet kasvomaalaukset päätettiin ottaa repertuaariin jo vuoden päivät sitten. Niiden tekijällä onkin piisannut pelipäivinä puuhaa. Hyvin ovat käyneet kaupaksi myös kaikki päähän asetettavat varusteet.

– Nämä sinivalkoiset Minni-korvat ovat olleet yksi selvä suosikki, hän esittelee.

Liikettään Kärkkäinen on pitänyt auki tavallista pidempään, ainakin iltakasiin. Sen jälkeen hän onkin kiirehtinyt itse television ääreen.

– Asun tuossa kadun toisella puolella, joten olen pyrkinyt aina iltapeliksi kotiin. Ikinä en ole vielä avauskiekon tippumista jäähän nähnyt, mutta suurimman osan pelistä kuitenkin.

Jääkiekon MM-kisat Tampere
Jääkiekko MM-kisat Tampere

”Tällaista saisi olla puolestani aina”

Tämän jutun kirjoittaja turisi Kalevan Kellon yrittäjä Jenni Pietarilan kanssa tulevista kisasuunnitelmista jo muutama kuukausi ennen kisoja. Kävin päivittämässä kuulumiset, kun kisoja oli takana reilu viikko.

– Englantia on saanut puhua jo nyt tavallista enemmän, mutta odotan tulevina viikkoina liikkeeseeni vieläkin enemmän kisaturisteja, kertoi Tuomiokirkonkadulla sijaitseva Kalevan Kellon kauppias Jenni Pietarila.

Hänen liikkeessään on myynnissä paitsi kelloja, myös koruja ja lahjatavaroita. Eli siis ihan ehtaa tuliaiskamaa.

– Made in Finlandia ja Finnish Designia olemme koettaneet nostaa kovasti näkyviin. Siis noiden aiempien kisamaskottien lisäksi, yrittäjä kertoo esitellessään ikkunasomistustaan. Sitä koristavat useampien edellisten MM-kisojen maskottihahmot.

Kellokauppias Jenni Pietarila
ODOTAN, ETTÄ tunnelma sen kun nousee pelien edetessä. Tosin se tuntuu jo nyt olevan hyvin korkealla, Jenni Pietarila kehaisee. Kädessään yrittäjällä on suomalainen kisoja varten lanseerattu kello. Sen suunnittelussa on ollut mukana leijonaikoni Timo Jutila.

Suuren urheilujuhlan tuntua

On yrittäjällä kisoja varten myynnissä myös muutama spesiaalimpi tuote, kuten kisojen kunniaksi kotimaisen Aarni-kellomerkin Timo Jutilan kanssa suunnittelema ajannäyttäjä.

– Niitä on jo mennyt, mutta edelleen on muutama jäljelläkin, hän vinkkaa.

Niitä ikkunan maskotteja on muuten kyselty ostettavaksikin, mutta niistä ei ole kauppoja syntynyt. Ne kun ovat lainassa aktiivisemmin MM-kisoja kiertäneeltä kavereilta. Yrittäjällä oli itse lippu Iso-Britannia–Latvia-matsiin. Suomen peliin olisi ollut kiva mennä, mutta arpaonni ei käynyt myötä. Kisakadulla kun ollaan, suuren urheilujuhlan tuntu on ollut helposti aistittavissa.

– Mahtavaa, kun kaduilla on hulinaa ja vilinää ja terasseilla hyvää pölinää. Tällaista saisi olla minun puolestani vaikka aina, hän toteaa.

Siitäkin Pietarila on mielissään. kuinka hyvin hänen tamperelaiset kollegansa ovat lähteneet kisailmettä rakentamaan. Tampereen kaupungin omima Kiekon Koti on siis enemmän kuin pelkkä slogan.

Jääkiekon MM-kisat yöelämää
Jääkiekon MM-kisat

Kun kerran Ilves ei pelaa, kahvikauppiaan on helppo kannattaa toista kissaeläintä

Koskilinnan Kahvikauppaa viimeiset kolme vuotta kipparoineen Minna Sorvojan kohdalla kisatietoisuus on ilmeinen asia. Sekä liikkeen että yrittäjän look on nimittäin viimeisen päälle kisahenkinen. Kiekkokiinnostukseen on vähän sukurasitetta, sillä omasta perheestä löytyy SM-tason mitalisteja. Sorvojan isä pelasi Ilveksen kultamitalijoukkueessa 1972, ja velipoika voitti samassa jengissä hopeaa 1998.

Nyt kun Ilves ei pelaa, on suosikkina luonnollisesti toinen kissapeto, jota ei tarvinne edes mainita. Ja toki paljastaahan sen myös kauppiaan päällä pitämä pelipaita. Tämän turnauksen leijonasuosikkinaan kahvikauppias pitää Mikael Granlundia.

– Niin ja tietysti Mörköä, ilvesfani lisää vielä perään.

Haastattelupäivänä Sorvojalla ei ole vielä valmiina lippuja peleihin, mutta jos sellaiset jostain sattuisi löytämään, areenavisiitti kyllä kiinnostaisi.

– Ja ainakin aion mennä katsomaan jonkun pelin Fan Zonella. Se kun on vielä kokematta. Me kun olemme pitäneet ovet auki aika myöhään, hän kertoo.

Kahvikauppias Minna Sorvoja
ON UPEA olla mukana tässä tunnelmassa, kertoo Koskilinnan kahvikaupan yrittäjä Minna Sorvoja. Asiakkaille hän suosittelee eritoten kädessään pitämää kahvia. Samassa liiketilassa ja samalla nimellä on myyty kahvia jo 1930-luvulta saakka.
MM-kisat Tampere

Ensi vuonna uudestaan

Liikkeen ilmettä hän mietti siitä saakka, kun kisojen järjestäminen alkoi näyttää todennäköiseltä. Se näkyy. Lopputulos on näyttävä. Sen verran tilanne on yrityksessä elänyt kisojen varrella, että yrittäjä hankki liikkeensä eteen vielä lakujen myyntipisteen.

– Se on herättänyt huomiota hyvin, joskin kisaturistit meidän pitää ohjata lakritsin makuun maistattamalla tuotetta etukäteen, hän kertoo.

Nyt kun tiedetään, että maailmanpoliittinen tilanne tuo kisat Tampereelle myös ensi vuonna, on yrittäjällä jo selkeä suunnitelma siihen, mitä petrata entisestään. Sen hän ainakin tietää, että myyntiin tulee 2023 keväällä rutkasti enemmän pientä tavaraa, kuten kisa- tai Tampere-aiheisia magneetteja ja mukeja.

– Niitä käytiin nyt kysymässä todella paljon, mutta olen sujuvasti ohjannut heitä kollegoille, yrittäjä kertoo.

Olipahan kokemus

Kiitos työkaverilleni Peltosen Pialle  erinomaisesta vinkistä. Hän se sai minut nimittäin hakeutumaan vapaaehtoiseksi MM-kisoihin. Niinpä olin osaltani kantamassa korsia kekoon Nokia Arenalla Suomen Jääkiekkoliiton kirjoittavana toimittajana. Ei yhtään kehnompi tapa osallistua elämänsä ensimmäisiin MM-kisoihin, jotka totta vie saivat upean päätöksen.

Itselleni osallistuminen vapaaehtoistyöhön oli astetta helpompi rasti, sillä vaikka urheilujuttujen kirjoittaminen olikin uusi aluevaltaus, oli se samalla lähellä sitä, mitä muutenkin teen. Lisäksi oma työni tämän aviisin toimitussihteerinä on sellaista, jossa työajoilla ei varsinaisesti ole rajoja. Jutut tehdään silloin kun luovuus kukkii, ja se on usein aiemminkin ollut viikonloppuisin tai iltaisin.

Moni vapaaehtoinen teki paljon itseäni kovempia uhrauksia. Osa tuli Tampereelle merkittävästi kauempaa ja käytti omia lomapäiviään siihen, että ”pääsi hommiin”. Silloin puhutaan jo todellisesta rakkaudesta lajiin, tai omaan kaupunkiin, tai Suomeen. Tai ehkä näihin kaikkiin.

MM-kisat työpiste
TÄLTÄ NÄYTTI työpisteeni kisoissa.

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Pirkanmaan Yrittäjä -lehdessä 14.6.2022

Ville Kulmala
Ville Kulmala