15.4.2017 klo 08:10
Uutinen

Sääntelyn purku paransi työllisyyttä ja palvelua

Sääntelyn purkaminen on vapauttanut kauppojen aukiolon. Aiempina vuosina kaupat tekivät poikkeuslupahakemuksia palvellakseen asiakkaita pyhinä. Paperinmakuiset selittelyt ovat historiaa ja hämäläiset kaupat ovat olleet avoinna pääsiäisenä oman harkinnan mukaisesti.

Hämäläiset kaupat palvelivat asiakkaitaan pääsiäisenä lähes normaalisti. Osa kaupoista avasi ovensa pitkäperjantaina aamun sarastaessa ja sulki ovensa vasta auringonlaskun jälkeen. Aiemmin tähän tarvittiin poikkeuslupa, jota yleensä perusteltiin mm. venäläisten turistien palvelulla.

Alkuvuonna päivittäistavarakaupan myynnin kasvu on ollut vähäistä. Se kasvoi helmikuussa 0,4 prosenttia viime vuoden helmikuuhun verrattuna, kertovat Tilastokeskuksen tuoreet tiedot. Tammikuu mukaan lukien vähittäiskaupan myynti on kasvanut 2,4 prosenttia vuodentakaiseen.

Tilastokeskus julkaisi myös tietoja talouden palkkasummista joulu-helmikuussa. Kaupan alalla palkkasumma nousi joulu-helmikuussa 1,9 prosenttina. Jos katsotaan pelkästään helmikuuta, palkkasumma nousi kaupan alalla 1,3 prosenttia.

– Palkkasumman kasvu kertoo kahdesta asiasta: työntekijöiden keskipalkan parantumisesta ja työn määrän lisääntymisestä. Laajentunut aukiolo on lisännyt maksettavien pyhäpäivien työtunteja, joilta maksetaan tuplapalkka. Vastaavasti ita- ja yölisien määrä on kasvanut. Toisaalla kokonaistuntien kasvu on lisännyt myös kaupan alan työllisyyttä, Hämeen Yrittäjien toimitusjohtaja Juha Haukka toteaa.

– Sääntelyn purkamisen seurauksena kansalaisten palvelut ovat parantuneet, työ- ja verotulot ovat lisääntyneet ja kaiken kukkuraksi viranomaisten energia ei mene edellisten asioiden rajoittamiseen vaan toivottavasti johonkin tuottavaan työhön.

Poikkeuksen kauppojen aukiolossa tekee Alko. Asiakkaat joutuvat ennakoimaan janonsa viimeistään kiirastorstaina, sillä myymälät ovat kiinni pitkäperjantaista toiseen pääsiäispäivään. Alkojen aukioloa säädellään alkoholilainsäädännön kautta.

Hämeen Yritysviestintä
toimitus@hameenyrityssanomat.fi