30.1.2020 klo 10:04
Uutinen

Saariselän kokenut kauppias pelkää viruksen vaikutuksia: ”Negatiivinen leima Lapille”

Lapissa todettu koronavirustapaus voi vaikuttaa myös muiden kuin kiinalaisten turistien lomiin, uskoo Saariselällä pitkään toiminut kauppias.

Saariselällä toimivan Kauppakeskus Kuukkelin kauppiaan Antero Ylävaaran toiminta on pitkälti ulkomaisten turistien varassa.

– Tietysti toivottiin, että se ei tulisi Suomeen, hän sanoo ja viittaa eilisillan uutiseen Lapissa todetusta koronavirustapauksesta.

– Vaikutukset alkavat näkyä meillä varmasti ensi viikonlopun jälkeen.

Pitkän linjan yrittäjä on seurannut läheltä koronaviruksen vaikutuksia Lapin matkailuun.

– Ryhmämatkailuun tämä vaikuttaa kovalla kädellä ilman muuta, koska Kiina lopetti ryhmien tuonnin ulkomaille. Hyvä asia oli, että päätös tuli tämän vuoden puolella niin että ensimmäinen ryhmä pääsi uudenvuoden viettoon Lappiin.

Yksittäisiä kiinalaisia matkailijoita pääsee edelleen Kiinasta Suomeen, mutta heidän määränsä on selvästi vähäisempi verrattuna ryhmiin.

– Tämä on negatiivinen uutinen myös ajatellen eurooppalaista matkailua Lappiin. Ilman muuta koronaviruksen toteaminen Rovaniemellä herättää negatiivisia ajatuksia Lappia kohtaan, Ylävaara sanoo.

– Silti pitäisi muistaa, ettei tämä ole mikään ydinpommi. Asiat pitäisi suhteuttaa. Nyt homma on mennyt hysterian puolelle.

Välillinen isku kaupalle ja liikenteelle

Suurimmat vaikutukset kiinalaisten turistien tyrehtymisellä on Ylävaaran mukaan muun muassa Suomutunturille, joka on pitkälti kiinalaisten varassa. Seuraavina tulevat hänen mukaansa Rovaniemi, Saariselkä, Kemi ja Luosto.

– Paljon riippuu siitä, millaista majoitusta yritykset tarjoavat. Koronaviruksen vaikutukset vaihtelevat arviolta 5 prosentista 70 prosenttiin matkailuyritysten tilauksista. Suurin isku tulee niille yrityksille, jotka ovat keskittyneet kiinalaisten ryhmämatkailuun. Välillisesti isku tulee myös Lapin kaupoille, liikenteelle ja ravintoloille.

Alkuvuosi on kiivasta aikaa Lapin matkailulle, mitä tulee kiinalaisten turistien määrään.

– Viime lauantaina oli kiinalaisten uudenvuoden päivä. Perjantaina nähtiin suurin piikki kiinalaisissa turisteissa. Nyt piikki jäi harmittavan lyhyeksi.

Ylävaaralle todettu koronatapaus ei ollut yllätys.

– Nyt toivotaan, että epidemia hiipuisi, ettei tulisi uusia tapauksia. Lappihan on erityisesti kiinalaisten suosiossa, joten siinä mielessä tämä ei yllättänyt.

Lue lisää koronaviruksen vaikutuksista Lapin matkailuun täältä.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi