Saariselän palvelult olivat keskittyneet tulipalossa tuhoutuneeseen kauppakeskus Kuukkeliin. Kuva: Olli Miettunen
24.2.2022 klo 09:56
Uutinen

Saariselän palvelut voisivat siirtyä uusiin tiloihin kolmessa viikossa – ”Tässä on monta asiaa ja kulisseissa vielä enemmän”

Entinen Kauppakeskus Siula on ollut pääosin tyhjillään ja nyt palveluita kaavaillaan siirrettäväksi sinne.

– Meillä on perjantaina neuvottelu Inarin kunnanjohtajan kanssa kello 12-14, jossa toivottavasti sovitaan 500-600 neliön tilojen vuokraamisesta kaupalle. Ylen kamerat ovat oven takana, jos näin saataisiin luotua painetta päätöksenteolle. Muuten neuvottelut jatkuvat maanantaina, K-kauppias ja Kuukkelin kiinteistön omistaja Antero Ylävaara kertoo.

Yhteinen tahtotila palveluiden siirtämisestä Siulaan on olemassa, mutta neuvoteltavana on vuokrasopimuksen kesto ja muut sitoumukset. Ylävaaran mukaan päätökseen vaikuttavat myös vakuutusyhtiön näkemys, joka on myönteinen, Keskon näkemys ja kunnan toiveet.

–Kaikki haluavat vuokrata tiloja Siulasta, kun muita vaihtoehtoja ei ole. Alkokin on ilmaissut tahtonsa jatkaa toimintaa Saariselällä. Mutta mukana on myös voitontavoittelijoita. Tässä on monta asiaa ja kulisseissa vielä enemmän, Ylävaara sanoo.

Tärkeitä lomaviikkoja

Saariselän sanomat kertoo, että Ylävaara on ollut K-kauppiaana vuodesta 1978, ensi Ivalossa ja nyt jo Saariselälläkin yli 20 vuotta. Hän hankki Kauppakeskus Kuukkelin vuonna 1986, jonka jälkeen sitä on laajennettu viisi kertaa. Kuukkelissa toimi kaupan lisäksi muun muassa Alko, Posti, Matkahuollon palvelut, ravintola, matkamuistomyymälä ja välinevuokraamo.

Nyt lähimmät palvelut löytyvät 30 kilometrin päästä Ivalosta. Kaupat ovat lisänneet kotiinkuljetuspalvelua, ja talkoovoimin varmistetaan, että matkailijoiden palvelut pelaavat.

Ylävaara toivoo uuden vuokrasopimuksen suhteen nopeaa päätöksentekoa. Jos kaikki menee mutkitta maaliin, ruokakauppa voisi toimia uusissa tiloissa kolmessa viikossa.

– Meillä hiihtolomaviikkojen jälkeiset viikot ovat yhtä tärkeitä viikkoja kuin nämä lomaviikotkin. Viime vuonna ei ollut ulkomaalaisia matkailijoita, mutta tänä vuonna he ovat palanneet. Kasvua viime vuoteen on noin 20 prosenttia. Alun perin odotin, että kasvua olisi tullut kolmanneksen viime vuodesta, Ylävaara pohtii.

Juttua korjattu 25.2. 2022 klo 9.15: Neuvottelut Inarin kunnan kanssa ovat perjantaina, eivät torstaina, kuten jutussa kerrottiin aiemmin.

Elina Hakola