Uuisien sähköpakettiautojen määrä on kasvussa Suomessa
Heinäkuussa Suomessa ensirekisteröidyistä henkilöautoista 26,6 prosenttia oli täyssähköautoja. Osuus jää selvästi alkuvuoden korkeista lukemista. Kuva: Getty Images

Sähköautojen kysyntä yskähtelee, mutta pakettiautojen sähköistyminen jatkuu: ”Hankintatuen jatkamiselle suuri tarve”

Heinäkuussa rekisteröidyistä pakettiautoista 14,8 prosenttia oli sähköpakettiautoja.

Tuoreet rekisteröintitilastot kertovat, että sähköautojen suurin kysyntäpiikki on hellittämässä. Heinäkuussa rekisteröitiin kaikkiaan 6 397 uutta henkilöautoa, mikä on 16,2 prosenttia enemmän kuin viime vuoden heinäkuussa. Taustalla on komponenttipulan aiheuttaman, isoksi kasvaneen tilauskannan purkautuminen.

Autoalan tiedotuskeskus ennakoi, että korkea tilauskanta kannattelee rekisteröintejä vielä lähikuukausina, mutta uusia tilauksia on silti tehty tänä vuonna noin puolet tavanomaista vähemmän.  

Sähköistyminen hidastuu

Heinäkuussa Suomessa ensirekisteröidyistä henkilöautoista 26,6 prosenttia oli täyssähköautoja. Osuus jää selvästi alkuvuoden korkeista lukemista, sillä vielä tammi-kesäkuun rekisteröinneistä noin kolmannes oli täyssähköautoja. Alkuvuonna sähköautojen osuutta kasvattivat vuosina 2021–2022 tehdyt tilaukset, joiden toimitukset venähtivät tämän vuoden puolelle.

– Sähköautojen kysyntä kasvoi viime vuoden keväällä ja kesällä ennätyslukemiin, kun bensiinin ja dieselin hinta kohosi poikkeuksellisen korkeaksi. Sähkön raju hinnannousu leikkasi sähköautojen kysyntää viime vuoden elokuun jälkeen. Vaikka sähkön hinta on laskenut selvästi viime vuoden ennätyslukemista, sähköautojen kysyntä ei ole vielä palautunut aiemmalle kasvu-uralle. Uusien autojen kysyntä on vähentynyt talouden taantuman ja Euroopan Keskuspankin korkopolitiikan vuoksi, Autotuojat ja -teollisuus ry:n toimitusjohtaja Tero Kallio kertoo.

Toiveissa hankintatuen jatkaminen

Ladattavien hybridien osuus henkilöautojen rekisteröinneistä kasvoi heinäkuussa 25,5 prosenttiin. Ladattavien autojen osuus oli tämän ansiosta heinäkuussakin hieman yli puolet rekisteröinneistä, vaikka täyssähköautojen osuus rekisteröinneistä pieneni. Ladattavien hybridien osuus rekisteröinneistä on alkuvuoden aikana ollut noin 20 prosenttia.

– Täyssähköisten henkilöautojen hankintatuen päättyminen viime vuoden vaihteessa osui uusien autojen kysyntäkehityksen kannalta huonoon ajankohtaan, sillä taantuma ja korkojen nousu ovat vähentäneet uusien autojen kauppaa tänä vuonna poikkeuksellisen paljon. Henkilöautojen hankintatuen jatkamiselle ja hankintakannusteiden uudistamiselle on uudella hallituskaudella suuri tarve, Autoalan keskusliiton toimitusjohtaja Tero Lausala kertoo Autoalan tiedotuskeskuksen tiedotteessa.

Pakettiautot sähköistyvät

Heinäkuussa rekisteröidyistä pakettiautoista 14,8 prosenttia oli sähköpakettiautoja. Alkuvuoden aikana sähköpakettiautojen osuus rekisteröinneistä on ollut keskimäärin 15 prosenttia, kun osuus jäi vielä viime vuonna noin 6 prosenttiin. Myös kuorma-autokannassa sähköautojen rekisteröintimäärät ovat kasvusuunnassa, vaikka määrät ovat vielä pieniä.

Viime vuoden alussa käynnistyneet sähkö- ja kaasukäyttöisten kuorma- ja pakettiautojen hankintatuet ovat nopeuttaneet tavara-autojen käyttövoimamurrosta. Kesäkuun loppuun mennessä Liikenne- ja viestintävirasto Traficomille oli jätetty hankintatukihakemuksia yhteensä noin 540 sähköpakettiautosta ja noin 50 sähkökuorma-autosta. Hakemusten määrät ovat suuria, sillä autokannassa on tällä hetkellä vasta noin 2 500 sähköpakettiautoa ja hieman alle 50 sähkökuorma-autoa.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus